Představujeme vám VJ Deju a VJing

Představujeme vám VJ Deju a VJing

Tisk

deja200Její práci znáte, i když ani nevíte o existenci její profese. Pokud se díváte na pořady jako je Máme rádi Česko, Miss, vyhlašování Slavíků, Cen Anděl nebo Českých lvů, tak animace na velkých obrazovkách v pozadí je práce Daniely Dénešová. Ta pracuje jako VJ ve společnosti XLAB, a to s pokročilým software, ale přesto tvoří umění.


Daniela Dénešová, VJ Deja (38) první animace začala tvořit už v 10 letech. Vytvořila vlastní pokračování oblíbeného seriálu. „Oba rodiče jsou programátoři, hrála jsem si s animacemi už jako dítě.“ Na prvních party v klubech pak konečně viděla, kde by se její nápady mohly uplatnit.

deja1

Koncerty i klipy

Kromě televizních přenosů stojí za grafikou na koncertech kapel Tři sestry, Mig 21, Pražského výběru nebo Skyline. Právě práce s kapelami ji nejvíc baví, stejně jako pocit, když grafika z malého displeje počítače oživne na obřích LED obrazovkách.

Spolupracovala například na klipu české herečky, zpěvačky a dabérky Ivany Korolové s názvem Zona 200. Ten vznikl netradičním způsobem real-time produkce. „Skladba perfektně zapadla do koncepce nereálného světa. Hrdinka hraje s okolím prostřednictvím výmluv a lží různé malé hry, až se sama ztratí ve svých představách, které ji nakonec pohltí. Tuto hru nelze vyhrát. Game over,” dodává Deja VJ.

Deja VJ a Jan Kočí ze studia XLAB se podíleli také na vizuální stránce nového alba Two Minds od dua Bratři. Navrhlo jim nejen jejich logo a obal desky, ale připravilo také působivý stream, který vznikl koncertem Bratrů a live 3D projekcí pro londýnský festival Electronica: Sound of Vision II. Deja VJ a Jan Kočí připravili dva videoklipy, jak ke dříve vydané skladbě Signal, tak i k současnému singlu Transition. "Už jsme s nimi zažili hodně, spolupracujeme s nimi prakticky od našich hudebních začátků. Vizuální stránka je pro nás velmi důležitá a patří jim náš velký dík,“ říkají Bratři.

Koronavirus ji nezastavil

Až do pandemie jezdila po celém světě, pracovala pro XLAB na konferencích v USA i celé Evropě. Když se všechno zavřelo a práce se začala odehrávat ve virtuálním světě, najednou přišla o kočovný život. Deja si vzpomněla na svůj starý sen nosit tričko s hrdým VJ na prsou a založila značku VJ Mafia. I v nich je ale něco navíc. „Moje trička buď svítí, anebo se prostřednictvím rozšířené reality roztančí.“

deja2

Snem Daniely je přivést k profesi VJ více mladých. XLAB má globální úspěch, pořádá virtuální konference nejen v ČR, ale i pro největší korporace, dokonce pro OSN a lidé jsou třeba. “Chci, aby mladí viděli, že nejsme jen technici, jsme kreativci,“ zdůrazňuje závěrem.

deja3

Více informací:

https://www.xlab.cz/
https://www.facebook.com/vjdeja/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Snažím se hledat témata, která souvisí se společenským děním“, říká režisér David Šiktanc

siktanc perexŠvandovo divadlo uvedlo premiéru hry ze 70.let na motivy románu Heinricha Bölla, která je díky svému kontroverznímu tématu poplatná i dnešní době. Co o ní říká její režisér David Šiktanc a co by podle něj měli diváci brát na zřetel?...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Životní kotrmelce Hanky Dvorské

Zivot se mnou pekne cvici perexDalší knižní biografii ze série, kterou bychom mohli nazvat „inspirativní ženy - sportovkyně“ vydalo ve spolupráci s nakladatelstvím Euromedia Group nakladatelství Labyrint. Tentokrát dostala prosto...

Divadlo

Špína otevře sezónu zlínského divadla

MDZ Spina 200Městské divadlo Zlín zahájí svou 78. sezónu českou premiérou. Naváže tak na dramaturgickou linii, které se v posledních letech zcela programově věnuje a v rámci níž se snaží hledat a objevovat současná témata a zajímavé nové texty a autory. Tento...

Film

Film o hradišťské věznici Vězení dějin uvidí první diváci na festivalu v Jihlavě

Vězení dějinNový film Jana Gogoly ml. a Matěje Hrudičky, který tým začal vyvíjet roku 2019, se zařadil do soutěžní sekce Česká radost 27. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. Snímek Vězení dějin bude uveden v pátek 27. října 2023 ve světové premiéře. Film vznikl...