Vojta Dyk podpoří koncertem domácí hospic Cesta domů

Vojta Dyk podpoří koncertem domácí hospic Cesta domů

Tisk

Cesta domů 200Oslava Světového dne hospiců proběhne v pátek 13. října v pražské La Fabrice ve společnosti Vojtěcha Dyka. Známý zpěvák a herec podpoří říjnovým koncertem činnost pražského domácího hospice Cesta domů. Zároveň upozorní na důležitost paliativní péče a důstojného závěru života dospělých i dětských pacientů.


Vojtěch má s hospicem osobní zkušenost

Služeb domácího hospice Cesta domů Vojtěch s jeho rodinou využili na začátku roku 2022. „Soudobá západní společnost není zvyklá žít se smrtí, snaží se ji vytlačovat z hlav a duší, přitom umírání je důležitá součást života. V posledních dnech odchodu mého otce z tohoto světa nám velmi pomohli pracovníci domácího hospice Cesta domů. Pokojné dny tátova důstojného odchodu na druhý břeh byly svým způsobem nejkrásnější a nejsilnější v mém životě,“ popisuje zpěvák a hudebník Vojta Dyk v podcastu. V rozhovoru s ředitelkou Cesty domů Ruth Šormovou si povídal o důležitosti rodiny, setkávání s vlastní smrtelností a činnosti domácího hospice.

 Cesta domů 1

Cesta domů pomáhá v Česku už přes 20 let

Světový den hospiců a paliativní péče upozorňuje na témata spojená s důstojným životem, a to až do jeho konce. „O lidi v závěru života pečujeme už od roku 2001, poskytujeme odbornou péči také jejich blízkým. Zároveň se snažíme přispívat ke společenským a legislativním změnám, které umožní zlepšení péče o umírající dospělé i dětské pacienty v České republice. A troufám si říct, že za tu dobu jsme ušli velký kus cesty. Náš tým odvádí dobrou práci, ale nepolevujeme,“ řekla ředitelka Cesty domů Ruth Šormová. 

Cesta domů 2

Jak se dostat na charitativní koncert

Koncert se uskuteční v pátek 13. října od 19.30 h v centru La Fabrika v Praze 7. Vstupenky jsou k dispozici na webu Darujme.cz, kde je lze snadno získat jako odměnu za dar Cestě domů ve výši 890 Kč. Jde o daňově uznatelný dar, dárci obdrží na začátku příštího roku potvrzení pro daňové účely.

Během večera budou představeny podzimní novinky nakladatelství Cesta domů a slavnostně uveden oblíbený kalendář DOMA na rok 2024 fotografa Štěpána Hona, jehož výtěžek podpoří Cestu domů.

Cesta domů provozuje domácí hospic na území hl. m. Prahy. Komukoliv z České republiky poskytuje poradenské služby v oblasti péče o nevyléčitelně nemocné a umírající. Pacientům poskytuje v jejich vlastním prostředí zdravotní služby 24 hodin denně 7 dní v týdnu a jejich blízkým podporu v každodenní péči. Pomáhá pozůstalým v době zármutku. Zároveň se snaží o zvýšení povědomí v oblasti paliativní péče formou vzdělávání odborníků a osvětových kampaní.

cesta domu plakat
Více informací: https://www.cestadomu.cz/aktuality/vojta-dyk-pro-cestu-domu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kapela Noisetrap posadila za bicí ženskou

noisetrap 200Temnější pražská klubová záležitost s příjemným vokálem změnila sestavu a přibrala do party další krásku. Malinko jsem vyzpovídala zpěvačku Lucii Bártovou a slíbila jí, že se konečně přijedu podívat na jejich koncert. Doufám, že někdy znovu za...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Krvavý květ – jak odlišit skutečnost od představ?

Krvavy kvetSara bere přestěhování do Stockholmu jako nový start do života. Chce udělat za minulostí tlustou čáru, zpátky do normální života, začít s čistým štítem. Ze začátku to vypadá, že se jí to podařilo, ovšem minulost nedá na sebe jen tak zapomenout.

...

Divadlo

Láska kvete v každém věku

posledni romance 200Divadlo Ungelt uvedlo začátkem tohoto roku na své scéně hru Joea DiPietra Poslední romance, ve které se sešly vyzrálé herecké osobnosti Alena Vránová, Petr Kostka a Carme...

Film

Ace Ventura: chlap s gumovým ksichtem

altAce Ventura (1994) je detektiv, který chrání a vyšetřuje zločiny na zvířatech. Jde o dost odlehčené téma, a tak hlavní roli ztvárňuje Jim Carrey, který se v každé scéně ksichtí snad nejlépe ze všech jeho fil...