Sólstafir: Islandští kovbojové v riflích osedlali svou nadžánrovou osobitostí Berlín

Sólstafir: Islandští kovbojové v riflích osedlali svou nadžánrovou osobitostí Berlín

Tisk

Solstafir perexDrsní chlapci z kapely Sólstafir, v doprovodu německých The Ocean a japonské bandy Mono, zavítali do alternativního Berlína. A hned bylo vyprodáno! Prahu v rámci celoevropského turné bohužel vynechali, ale letos jste se s nimi mohli setkat v Jaroměři na festivalu Brustal Assault.

 

 


Sólstafir svou hudební pouť započali už v roce 1994, ale do povědomí metalových fans se dostali až deskou Masterpiece of Bitterness a zejména kritiky chváleným Köld. Do tvorby promítají náladotvornost a atmosféru islandských plání, což z jejich skladeb činí mimořádně originální kousky. Během své formace si prošli black metalovou epochou a vlivem vikinské kultury, což je znát z desky Til Valhallar. V posledních letech pak zaujali ambientnějšími alby Svantir Sandar (2011) a Ótta (2014). Ve skladbách gradují nálady různého zabarvení a melancholické pasáže.

 

SolstafirSolstafir při závěrečných ovacích

 

Na letošní turné se však vydali bez zakladatele a bubeníka Guðmundura Óliho Pálmasona, se kterým na začátku roku po osobních rozepřích kapela rozloučila. Dále pokračují jako trio s hostujícím Karlem Peturem Smithem. Ale i přesto berlínské vystoupení ocenila nejen nekonzervativní část metaláků. Sólstafir byli vynikající! Nikdy před tím jsem je naživo neviděla a měla strach, že budou melodramaticky uondaní. Ale naopak! Hráli velmi svižně a kontaktně s publikem. Frontman a zpěvák Aðalbjörn Tryggvason sice místy vypadal, že toho má „dost“, ale do vystoupení dal vše. A to během koncertu pouze popíjel z petky vodu, i když při některých kontaktnějších momentech jen tak tak balancoval na hraně podia. Vrcholem večera byl song Goddess of the Ages, při kterém seskočil mezi dav slečen a srdceryvně se s nimi objímal. Kapela zahrála průřez své tvorby. Objevily se zde nálodotvornější kousky, ale i hity, které na žádném koncertu nesmí chybět. Za velkého nadšení zazněla Fjara, dále třeba Pale Rider nebo Ljós í Stormi či Lagnaetti.

Předkapela The Ocean měla na domácké půdě poměrně velký kotel fanoušků, ale jejich vystoupení bylo průměrné. Zpěv by mohl být lepší, ale zároveň žádný průser. Zpěvák Loïc Rossetti si málem rozbil hubu, když celou dobu vydával zvuky za kytaristy a pak se rozeběhl a skočil do davu, který měl co dělat, aby zareagoval. Chválu sklidila cellistka Dalai Theofilopoulou, která s The Ocean hraje od roku 2010. Bohužel během koncertu až na dvě sóla zanikla v převaze elektrických kytar, ale ve studiové verzi zní velmi dobře a naživo i velmi dobře vypadá.

 

oceanNěmečtí The Ocean

 

Velkým překvapením, alespoň pro mě, byli japonští Mono. Na první pohled tři mlaďoučtí hoši a mezi nimi stará mladá Tamaki Kunishi v růžových šatech s černou krajkou, působili rozporuplně. Jejich skladby jsou ryze instrumentální, bez zpěvu. To působilo na začátku divně, jakoby publikum stále očekávalo, že se křehká Japonka chopí mikrofonu a začne do něj blejt. Berlínské publikum právem ocenilo výjimečnou originalitu velkým potleskem. Mono je přesně ta kapela, kterou si sice nepustíte každý den, ale nesplyne s desítky dalších. Skladby přesahují i patnáct minut, ale nenudí. Jediné, co by se dalo koncertu vytknout je, že Mono hráli déle než hlavní star večera, kterou ani řev publika nepřemluvil k hudebnímu přídavku.

 

monoJaponský instrumental rock band: Mono

Solstafir + Special Guest: Mono & The Ocean: 23.10.2015, Heimathafen Neukölln, Berlin

Foto: http://itsonlymusicbutlive.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Temperamentní tango na nádvoří historického pivovaru v Dalešicích

Quintet perexMezinárodní hudební festival Petra Dvorského nabídne ve svém jubilejním 20. ročníku svým posluchačům temperamentní tango. Abychom se o tangu a jeho protagonistech z Escualo Quintetu dověděli více, položili jsme několik otázek Jakubovi Jedl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Konzervatismus: Znovuobjevení

konzervatismus-perexYoram Hazony (*1964) je filosof a politolog, představitel národně konzervativního hnutí, které vidí jako nezbytnou podmínku k přežití západní demokracie. Zejména požaduje oživení staletých právních, náboženských a kulturních tradic...

Divadlo

Komiksovou komedii se špetkou černého humoru uvede Divadlo na Vinohradech

vinohrady200Daniel Majling je autorem hry Láska! Prsty! Salman Rushdie!, kterou uvede v premiéře v sobotu 4. června ve Studiové scéně Divadlo na Vinohradech. Představení, které se hraje v překladu a dramaturgii Vladimíra Čepka, režíruje Barbora Mašková a vin...

Film

BRUTÁLNÍ VEDRO: Když civilizace končí, co budeš dělat ty?

brutalni vedro200Ve světě ohroženém slunečním úlomkem letícím k Zemi uvízne osmnáctiletý chlapec cestou na chalupu v neznámém městě. Série bizarních dobrodružství ho donutí postavit se svým největším strachům – smíření se s realitou vykloubeného světa, s...