Historie povodní v Praze - minulost a současnost velké vody v Praze

Historie povodní v Praze - minulost a současnost velké vody v Praze

Tisk

povodne perexMuzeum hlavního města Prahy pořádá do 19. října 2014 v hlavní budově muzea, ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy a Správou služeb Hlavního města Prahy, výstavu Historie povodní v Praze. V rámci výstavy je prezentován bohatý ikonografický materiál.

 
 

Návštěvník se dozví zajímavé informace o ochraně před povodněmi v minulosti a uvidí fotodokumentaci povodní z let 2002 a 2013. Zvýšená hladina Vltavy a jejích přítoků ohrožovala pražské ulice a jejich obyvatele každoročně, v některých obdobích více, v jiných méně. Pražané s povodňovým nebezpečím počítali; i tak ale voda přinášela do pražského prostoru zkázu a utrpení.

povodne

Dvacáté století bylo v tomto ohledu pro Prahu, stejně jako většinu Čech, celkem milosrdné; velký zlom přišel s velkou povodní roku 2002. Naděje, že tato povodeň byla nadlouho dobu poslední, se ovšem nenaplnila. Přišla další velká voda roku 2013, tentokrát způsobená zejména rozlitím menších přítoků velkých řek.

povodne2

Prezentován je především bohatý ikonografický materiál ze sbírek muzea, jiných institucí i od soukromníků. Vystavena je reprodukce záznamu o nejstarší pražské povodni v roce 1118, vyobrazení neštěstí při velké vodě v roce 1591.

povodne1

Obrazová dokumentace velkých povodní začíná grafickými listy zobrazujícími velkou zimní povodeň v roce 1784, kdy byl poškozen Karlův most, velké místo je věnováno nejstarším fotografiím povodní let 1872 a 1890, prezentována je i rozsáhlá obrazová dokumentace k povodni roku 1940. Na leteckých fotografiích si návštěvníci mohou připomenout pražskou velkou vodu v roce 2002 a i tu poslední z roku 2013. Část výstavy připomíná způsoby ochrany před velkou vodou v minulosti i nyní.

www.muzeumprahy.cz

Ctibor Čejpa, podle podkladů Muzea hlavního města Prahy


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Od dětství mě lákal svět filmu. To není klišé, tvrdí maskér Bobo Sobotka

bobo sobotka 200Už před lety si zvolil profesi maskéra, díky čemuž se podílel na řadě nezapomenutelných filmů a poznal přitom fůru osobností. Bobo Sobotka spolupracoval nejen s Karlem Kachyňou, ale také třeba s Milošem Formanem, když tady točil oscarovéh...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Seskok parašutistů v Nehvizdech 29. 12. 1941

památník Nehvizdy29. prosince 2021 uplynulo 80 let od seskoku skupiny Anthropoid, československých vojáků Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka, Moravana a Slováka, u nedalekých Nehvizd.

 

...

Z archivu...


Literatura

James Altucher: Zvolte sebe!

Zvol sebe perexDobrá, přehlédněte hned zkraje na knize poznámku „Vydělejte miliony“, protože vás může demotivovat. Málokomu se to podaří a byla by škoda, kdybyste tuto knihu odložili s tím, že to bude zase snůška žvástů na téma rychlého zbohatnutí. Kd...

Divadlo

Věřte nebo ne, sbalit ženu je jednoduché

jak sbalit zenu200V rámci zlínského divadelního svátku – festivalu Setkání Stretnutie 2019 do Zlína zavítalo také Divadlo pod Palmovkou se svým manuálem Jak sbalit ženu 2.0.

...

Film

Oui, šéfe! ... Práci šéfkuchaře nepodceňujme!

oui, sefe! daniel cohemNenáročná francouzská komedie „Oui, šéfe“ svým názvem příliš nesděluje. O co vůbec jde? Jenom z plakátu usoudíme, že asi půjde o gastronomi. Ano, seznámíme se sice se slavným šéfkuchařem Alexandrem Lagardem ...