Podzimní hrátky s šípky

Podzimní hrátky s šípky

Tisk

200traChcete udělat něco pro své zdraví? Vrhněte se do tajů šípků. Nadprůměrně slunné dny přímo vyzývají k procházkám a proč se tedy nevydat ven za účelem sběru těchto magických plodů růže šípkové?

 

 

Kondiční procházka a pobyt na čerstvém vzduchu jsou první věci, které pro sebe a své zdraví při této činnosti uděláte. Samotné trhání nějaký čas zabere a nebojte se, že se trochu píchnete o trny nebo si zničíte oblečení. I to k tomu patří. Berte to jako čas strávený venku, s rodinou a to vše ve jménu zdraví. Šípky jsou sice nejsladší po prvních mrazech, ale to jsou měkké a proto doporučuji trhat pouze tvrdé plody. A nezapomeňte se vyhnout frekventovaným cestám, aby šípky byly opravdu zdravé a ne naopak, škodlivé.

tra

Existuje celá řada možností, jak s šípky doma naložit. Nejdříve je umyjte, přeberte a rozložte třeba na plech a nechte uschnout. Nějakou dobu to ale potrvá. Můžete je ale položit na plech vyložený pečícím papírem a na 70 stupňů je usušit v troubě – trvá to tak půl dne; nebo v sušičce ovoce. Suchý šípek je tvrdý, má sytou červenou barvu a při stisknutí praská. Pak je vložte do bavlněného pytlíku a nechte řádně proschnout. Teprve poté je můžete skladovat třeba v dóze. Šípky by se měly skladovat maximálně rok.

Z takto usušených šípků si za dlouhých zimních večerů můžete připravit čaj, který disponuje vysokým podílem vitaminu C. Opět existuje mnoho návodů a nápadů, jak na to. Já nejčastěji vezmu hrst šípků a asi pětinásobné množství vody a to vařím asi 20 minut na mírném plameni. Jelikož jsou pro mě šípky samotné sladké, jen málokdy je doslazuji – pokud to udělám, tak jedině medem.

Tento rok jsem experimentovala a zkusila si z šípků uvařit sirup. Jak na to? Jedno kilo opraných šípků jsem přebrala tak, že jsem každému seřízla jemné chmýří z vršku. Je to sice poněkud pracnější, ale stojí to za to. Pak jsem to rozdrtila v robotu a zalila dvěmi litry vody. Dala jsme to asi 15 minut vařit, aby to přešlo varem. Přidala jsem 0,5 kg cukru (různé recepty uvádějí až trojnásobné množství, pro mě je i ale toto přeslazené) a vaříme opět asi 15 minut na mírném plameni. Vzniklou směs přecedíme přes plátýnko, nebo přes dva cedníky s jemnými oky. Naléváme do sklenic. Nahoru můžeme dát 1 lžičku alkoholu, třeba slivovice. Ukládáme na temné místo. Existuje mnoho obměn, někdo třeba přidává lžičku kyseliny citrónové, nebo jen mění poměr daných surovin.¨

tra1

Mé hokusy pokusy zašly tak daleko, že jsme se dala i na šípkové víno. Zatím však nemohu říct, s jakými výsledky. Nachystala jsem si čistý pětilitrový soudek a do něj dala 1,5 kg opraných šípků, které jsem zbavila chmýří. Rozvařila jsem 3 l vody s 0,75 kg cukru a po vychladnutí přidala 5 g kyseliny citronové a kvasinky. To jsem nalila do soudku a teď už jen budu čekat, až víno vykvasí; tedy, až všechny šípky klesnou ke dnu. Receptů existuje spousta – některé využívají kvasinky, některé kupodivu normální kvasnice, živnou sůl či se dokonce obejdou bez těchto ingrediencí. Pokud se nebojíte experimentovat, zkuste to určitě taky!

Sbírání šípků, jejich následné sušení a zužitkování patří k jedněm z mých krásných vzpomínek na dětství. Ať už sbírání do školy, nebo sušení u babičky v kamnech – na takové zážitky jen tak nezapomenu. Vytvořte si i vy svou pěknou šípkovou vzpomínku!


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Vždycky si říkám, že se budu válet…“ tvrdí výtvarník a muzikant Jaromír F. Palme

jaromir f palmeJaromír F. Palme má letos velmi napilno. Po Začarované třídě (duben 2012) ilustroval další dvě knihy Dina a tajemství starých tenisek (srpen 2012) a Žižkovské strašidelno<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hvězdné vinobraní v Roudnici nad Labem: Vystoupí Verona, Petr Kotvald i No name

200vSkvělá zpráva pro všechny milovníky dobrého vína a zábavy: roudnické vinobraní se koná i letos! Akce je tentokrát dvoudenní. V pátek 13. září se můžete těšit na festival regionálních kapel v zámeckém parku, o den později vypukne hlavní program.

...

Z archivu...


Literatura

Pšenica – áno či nie?

pseniAj vy máte radi vôňu čerstvého chleba? A možno vám je po chlebe ťažko aj bez toho, aby ste trpeli celiakiou. Odpoveď je alergia alebo intolerancia na pšenicu. Ale ako sa mám vzdať pšenice, veď je predsa vo všetkom!

Divadlo

78. sezónu otevře zlínské divadlo v novém sále: první premiérou bude Špína
mestke divadlo zlin sezona200Městské divadlo Zlín vstoupí v září do 78. sezóny. Diváci se mohou těšit na neobyčejně pestrou kolekci celkem jedenácti premiér: sedm ve Velkém sále, dvě ve Studiu Z a jednu v Dílně. Již nyní herci pracují na d...

Film

Zázraky v České televizi

ct1  perexZázraky se dějí. O tom jsou přesvědčeni autoři podzimního schématu České televize, který se na obrazovkách představí divákům již s prvními zářijovými dny. Zazářit by tak měly vedle stálic především novinky hrané tvorby, kde se dle slov autorů uro...