I v dnešní době mnoho lidí peče pecen
Banner

I v dnešní době mnoho lidí peče pecen

Tisk

pecem pecen200V tomto článku bude řeč o kvásku, chlebu a především projektu Pečempecen.cz. Přečtěte si v rozhovoru s Julianou Fischerovou o čem přesně to je a jak můžete sami využít jejich služeb...



Představte nám projekt Pečempecen.cz. Co vás k tomuto nápadu vedlo?

PečemPecen je především mapa ochotných dárců kvásku a skupina lidí, kteří rádi pečou domácí chléb a pečivo. Došli jsme k tomu tak, že jsme s Michalou Gregorovou a Cuketkou (Cuketka.cz) nabídli náš kvásek v jedné kavárně - a během jednoho dne si pro něj přišlo kolem 100 lidí. Tak nás napadlo, že podobně by se mohli rozdělit i jiní lidé, stačilo by, kdyby se o nich ostatní mohli nějak dozvědět, například díky mapě. A od nápadu už byl jen krůček k realizaci.

Kolik máte na mapě nyní „vlastníků“ kvásku? Jací lidé si nejčastěji dělají kvásek? Znáte jich hodně osobně?

Dárců kvásku, tedy lidí, kteří se ochotně o svůj kvas podělí, máme kolem tisícovky. Úplně paušalizovat se jejich povaha nedá, jedná se jednoduše o lidi, kteří se nebojí zkoušet nové věci, případně rádi něco vlastníma rukama tvoří - a rádi se o to, případně o radu, podělí. Známe se spíše virtuálně díky skupině, kterou jsme souběžně s mapou založili a kde jsou i lidé, kteří sice na mapě nefungují, ale chtějí si o pečivu a o svých úspěších (případně nezdarech) popovídat a poradit se.

V čem se různé kvásky liší? Můžete ve stručnosti popsat, jaká je příprava kvásku?

Kvásky se liší podle toho, z čeho jsou, kde se nacházejí a jak se o ně jejich majitelé starají. V základě je to jen mouka a voda, ovšem i když se kvas u nás nejčastěji vyvádí z žitné mouky, lidé mají i kvásek z pšeničné hladké mouky, celozrnný špaldový, bezlepkový… A každý kvásek se navíc přizpůsobí prostředí, v jakém se nachází, takže ani darovaný dlouho nevydrží přesně v takovém složení, v jakém se k druhému člověku dostal.
Na začátku se opravdu jen smíchá mouka s vodou a dá se do tepla, aby se probudily spící spory kvasinek a bakterií. Pokud se to povede, stačí jen kvásek pravidelně omlazovat (přidávat další mouky a vodu) a časem vznikne stabilní základ chleba.

pecem pecen0

Za kvásek pekaři mají dát nějakou maličkost. Co si nejčastěji lidé přejí? A evidujete nějaký unikát?

Ne všichni pekaři si něco přejí, ve většině případů to nechávají spíše na příchozích. Pokud už specifikují, jedná se nejčastěji o něco také vlastnoručně vyrobeného, recept, zeleninu ze zahrádky na ochutnávku nebo čokoládku pro děti.

Jaký chleba máte vy osobně nejraději? Co je na výrobě chleba nejdůležitější?

Já asi nejoblíbenější chleba nemám. Mám ráda dobrý žitný, různé celozrnné a semínkové i čistě bílý, pšeničný, záleží k čemu a jak je udělaný. Na výrobě je nejdůležitější to, co u všech potravin - kvalitní suroviny a správný postup. V případě chleba hlavně to, aby kvas nebo těsto na chléb nepřezrálo nebo naopak nebylo nedokynuté a aby byl chléb správně upečený.

Myslíte si, že je dnešní trh s pečivem špatný? Nebo v čem spočívá obliba dělání si vlastního chleba a dalších pochutin?

V mém případě je to na prvním místě asi mlsnost - možnost upéct si přesně to, na co mám chuť, což se ne vždy dá u nás koupit. Někteří lidé jsou motivovaní snahou o zdravější životní styl, případně nutností vyhýbat se některým surovinám... No a většina z nás ráda doma něco kutí - ať už se jedná o budky pro ptáčky, háčkování nebo pečení chleba, baví nás i ta “rukodělná” část téhle záliby.

pecem pecen

Jste spokojeni s provozem projektu? Splnily se vaše představy a ambice? Pokud ne, co by se mělo změnit?

Od projektu jsme nic speciálního nečekali - snad jen to, že pomůžeme více lidem k tomu, aby dokázali upéct doma dobrý chléb. Jak se zdá, celkem se nám to daří, stále víc lidí přibývá a zajímá se o kvalitu pečiva, navíc se díky společnému zájmu - pečení chleba - vytvořila sympatická komunita. Doufám, že lidem ten elán vydrží:)

Jak byste nalákali čtenáře k pečení chleba doma nebo založení kvásku?

Zkuste to a uvidíte - je to snadné, zábavné a i když to napoprvé nevyjde, ani suroviny moc nestojí, takže to člověk bez výčitek může zkusit hned znovu. (Rady k prvnímu chlebu najdete na http://bit.ly/prvnichleba). Pokud chcete kvásek, nejjednodušší je někomu z PečemPecen.cz napsat a kromě toho, že dostanete přímo kvas, seznámíte se s někým, kdo už chleba peče a poradí vám. Založení kvásku je pak také snazší - pokud náhodou budete chtít vlastní, už budete vědět, jak má přibližně vypadat a fungovat.

pecem pecen4

Více informací na: http://www.maskrtnica.cz/

Zdroj foto: cuketka.cz


 

Přihlášení



Tomáš Šebek při vědomí, orientovaný, komunikace jasná a srozumitelná. Autentický, naléhavý a hluboce lidský Objektivní nález

Tomáš Šebek je mezi českými čtenáři znám především jako autor reportážních knih z humanitárních misí. V nové knize Objektivní nález: Moje nejtěžší mise však nepředstavuje dramatické příběhy ze vzdálených koutů světa, ale obrací pohled do svého nitra. Vytahuje na světlo nejhlubší zákoutí svého dětství stráveného v nefunkční rodině, osobní selhání, partnerské krize i touhu porozumět sám sobě.

Tajemství lady Antonie. Zakázaná vášeň na dvoře Tudorovců

Edice Klokan nakladatelství Alpress nabízí román pro ženy z historického prostředí Anglie 16. století, kdy vládli Tudorovci. Autorkou je Rebecca Michele, které se povedlo sepsat romantický příběh se zajímavou zápletkou. Tajemství lady Antonie, jak se kniha jmenuje, bude však brzy odhaleno. Knížka je primárně spíše červenou knihovnou než historickým románem, ale to nic nemění na tom, že je napínavá, čtivá a romantická, což potěší každou ženu.

Banner

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Na pražském koncertě natočíme live album, říká Karel Šůcha, kapelník skupiny Laura a její tygři

laura perexČerné kalhoty a funky drive, černé brýle a punková naléhavost, černé kravaty a jazzová elegance a bílé košile a rocková energie – to jsou průvodní znaky skupiny Laura a její tygři.

„Na rok 2020 jsme s kapelou...

Když odejde od rodiny muž, vzbudí to rozruch a snad trochu pohoršení. Ale co se stane, když se rodinu rozhodne opustit žena?

Krajčířka Eva (Anežka Šťastná) miluje Mánka (Mark Kristián Hochman), avšak navzdory lásce nemohou být tito dva spolu kvůli jejich nerovnému původu. Proto se Eva z trucu rozhodne, že se provdá za kožešníka Samka (Jakub Tvrdík). Jen ať všichni vidí, že ona se nikoho doprošovat nebude!

Čtěte také...

Památkáři si připomenou výročí Karla IV.

karel200U příležitosti 700. výročí narození císaře Karla IV. pořádá Národní památkový ústav řadu akcí věnovaných nejen největšímu Lucemburkoví, ale i stopám, které jeho rod zanechal v zemích Koruny české. Národní památkový ústav se zapojuje do oslav výstavami,...

Z archivu...


Divadlo

Jak se u nás hrálo a zpívalo

Jak se u nás hrálo a zpívaloNakladatelství KANT přichází s dvěma zajímavými publikacemi, které se věnují různým podobám divadla, ať již jsou to proměny (převážně veseloherního) herectví zachycené v Komediantech na české scéně nebo vývoj "zábavn...

Film

Vzestup další říše

Vzestup 200Film 300: Vzestup říše (2014) je tak trochu lyrický, a přitom hodně akční a bohatý na speciální efekty, spousty falešné krve nevyjímaje. Herečka Eva Green v něm hraje uprostřed mezi dvěma dávnými soupeři tu nejhlavnější roli.