Turistický seriál K21: Muzeum keramiky Tupesy

Turistický seriál K21: Muzeum keramiky Tupesy

Tisk

keramika perex1Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na různá centra a parky, kde se mohou vyřádit především vaše ratolesti. Nejen díky našim zvídavým otázkám se dozvíte víc a můžete si naplánovat pěkný výlet. Tak do toho!

 

Muzeum keramiky v Tupesích přináší možnost vytvoření originálního kousku v keramické dílně či zakoupení již hotových, dokonce i moderních kousků lokálních řemeslníků. K běhu muzea se vyjádřil pan Radovan Churý.

Popište prosím vaše muzeum. V čem je speciální? Co je nejunikátnější exponát ve vašem muzeu? Jak o něj pečujete?

Největší sbírka světově uznávané a věhlasné tupeské keramiky, historie keramiky obrazně i s výkladem, historické kousky i novodobá keramika. Nejunikátnější je zachovalé sídlo hrnčíře, tedy vlastně celý domek, kde hrnčíř žil a pracoval, včetně kruhu, postele, kuchyně i pecí.

Po domluvě je u vás možné si vyzkoušet vyrobit nějaký výrobek z keramiky. Využívají toho lidé hodně?

Ano, hlavně zájezdy ze zahraničí nebo školní výlety. Je možné si vyzkoušet vyrobit si vlastní výrobek na hrnčířském kruhu nebo si namalovat vlastní hrníček.

keramika interier svetlo

Jak vypadá váš běžný pracovní den? Co je nejčastější náplní práce? Jedná se o jednoduchou práci? Jaká jsou její úskalí?

Výroba keramiky, v létě pak i cestování po jarmarcích po republice i mimo ni. Určitě to není snadná práce. Bolesti zad, neustálé opravy a nedoceněná ruční práce.

Popište laikům, jak probíhá shánění nových exponátů pro muzeum. Musíte se kvůli tomu i nějak speciálně vzdělávat?

Lidé se spíše hlásí sami. Díky tomu, že muzeum sídlí tam, kde tupeská keramika přímo vznikla, tak není těžké shánět exponáty :-).

Odchází z vašeho muzea hodně lidí s koupenou keramikou či odolávají?

Téměř každý si něco koupí. Někdy jen pro upomínku, někteří však vykoupí celou prodejnu, typicky Japonci nebo návštěvníci z Německa. 

Jaké je to s návštěvností muzeí v dnešní době? Děláte něco pro propagaci muzea?

Zlepšuje se to, provozujeme ho druhým rokem, lidé se o tom dovídají z Toulavé kamery, regionálních deníků, apod. Jinak je muzeum na Facebooku a spolupracujeme s řadou výrobců keramiky nebo prodejců po republice.

Máte sami doma hodně výrobků tupéské keramiky? Věříte, že lidé stále ocení tuto keramiku?

Ano, hodně :-). Stále si ji lidé kupují, navíc není to dnes jen o tupeské keramice, nabízíme i moderní keramiku.

keramika interier police

Zdroj foto: www.muzeumkeramiky.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kristýna Freiová: „Ráda bych žila to, o čem píšu.“

freiova 200Rozmlouvat s českou spisovatelkou Kristýnou Freiovou se mi poštěstilo docela nedávno. Společně jsme si povídaly o knížkách, o hrdinech jejích románů, o inspiraci i jen tak o životě. Pro mne bylo velmi přínosné posezení s ní u šálku čaje v domku s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Muzeum se připojí ke Dnům evropského dědictví

Muzeum 200Muzeum hlavního města Prahy se zapojí do projektu Dny evropského dědictví (EHD) dne 15. září 2013.Pro letošní rok je hlavní téma Památky v novém světle.

...

Z archivu...


Literatura

K jadru ženy, od obrany po chválu

obrana 200V dnešnej spoločnosti odvážne a takmer intímne svedectvo autora, ktorý predstavuje nielen svoje doposiaľ vydané knihy ale najmä osobnosti, ktoré ho na jeho ceste pri písaní knihy (ale som presvedčená, že i na ceste životom) sprevádzali. Jedna z top k...

Divadlo

Pozemšťan. Premiéra ONE MAN SHOW v Divadle Bolka Polívky v Brně

Pozemstan perexDruhou premiérou letošní sezony byla pod patronací principála Bolka Polívky 5. dubna autorská inscenace Pozemšťan v podání herce Pavola Seriše a v režii Hany Mikoláškové. Komediální pantomimou a vlastními komentovanými vstupy herec vypráv...

Film

Dokument o pražském Divadle MA „Zabíjení draka“ zve na předpremiéru

zabijeni draka 200„Zabíjení draka“ – tento příznačný název si pro svůj čerstvý dokumentární film zvolil režisér a rozhlasový redaktor Václav Müller. Snímek s podtitulem „Prvních 100 dní ruské agrese na Ukrajině pohledem unikátní malé scény v Praze“ refl...