Po ledových mužích vzhůru do zahrady!

Po ledových mužích vzhůru do zahrady!

Tisk

ledovi muzi pankrac 200Kdo někdy přiložil ruku k dílu na zahradě, jistě ví, že sázet ven by se mělo správně až po 15. květnu. Čas od 10. května do 14. je totiž obdobím zmrzlíků a 15. květen patří uplakané Žofii. Pojďte si tedy v pauze od zahradničení přečíst, co byli Pankrác, Servác, Bonifác a Žofie zač.



Pankrác (12.května)

Pankrác se narodil okolo roku 290 v Malé Asii a traduje se, že pocházel z vážené křesťanské rodiny. Vychovával jej však strýc Dionýsos, se kterým přesídlil do Říma, kde bylo v té době křesťanství tvrdě stíháno. Pankrác ale svou víru neskrýval, nesl za to následky a ve čtrnácti letech byl veřejně sťat. Nad jeho hrobem byl papežem Symachem postaven kostel a poté bazilika svatého Pankráce, kterou na místě naleznete i dnes.

Ve Francii je Pankrác považován za patrona dětí a také ochraňuje mladé rostliny a květy.

ledovi muzi pankrac

Servác (13.května)

Servác pocházel z Arménie a jeho narození se datuje do 4. století. Stává se biskupem v belgickém Tongernu a je odpůrcem ariánství, teologického směru, jež popírá Ježíše Krista. Servác umírá 13. května 384 na zimnici v Maastrichu v Holandsku. Zde se na jeho počest každých 7 let koná velká posvátná pouť.

Serváce považují za svého ochránce zámečníci a stolaři a je vzýván, aby chránil před škodami od mrazu.

ledovi muzi servac

Bonifác  (14. května)

Ledový muž Bonifác se údajně narodil Římě ve 3. století. Ještě když byl nedotčen křesťanstvím, byl poslán římskou ženou do dnešního Turecka, aby vyhledával ostatky mučedníků. Bral to jako povyražení, ale když viděl, jak jsou křesťané krutě trestání za jejich víru, stal se jedním z nich a veřejně se přihlásil k církvi. Následně byl uvězněn, mučen a poté vhozen do vařící se smůly. Jeho ostatky se dostaly do Říma a přátelé jej pohřbili na cestě Via Latina.

ledovi muzi Bonifac

Žofie (15. května)

Žofie se narodila ve 3. století v Římě a za vlády císaře Diokleciána se stala křesťankou. Tehdy však také bylo křesťanství pronásledováno a ona byla pravděpodobně roku 305 sťata. V roce 846 byly na příkaz papeže Sergiuse II. přeneseny její ostatky do kostela svatého Martina di Monti v Římě a uloženy pod hlavní oltář.

K Žofii se lidé modlili, aby se přimluvila a ochránila plodiny před pozdními mrazy a také aby podpořila růst osevu na polích.

ledovi muzi zofie

Na závěr několik lidových pranostik:

  • Pankrác, Servác, Bonifác jsou ledoví muži, Žofie jejich kuchařka; odtud již studeno neškodí.
  • Svatí Pankráci, Serváci, a Bonifáci, Vás se bojí všici sedláci.
  • Před Servácem není léta, po Serváci s mrazy veta.
  • Sv. Žofia víno vypíjá.
  • Prší-li na sv.Žofii, neurodí se víno.
  • Svatá Žofie políčka často zalije.
  • PAN(krác), SER(vác), BONI(fác) - pálí stromy. (Pan Serboni pálí stromy.)
  • Pankrác, Servác, Bonifác, ledoví bratři, přinesou chladna jak se patří.
  • Pankrácova nepohoda – vinohradům výhoda.
  • Pankrác, Servác, Bonifác pro sadaře jsou zlí chlapci.

Zdroj informací: http://druidova.mysteria.cz/KELTSKY_ROK/LEDOVI_MUZI_A_ZOFIE.htm

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Muzika naplňovala vždycky celý můj život, říká hudební skladatel Vítězslav Hádl

vita hadl perexHitmaker. To je hudební skladatel a aranžér Vítězslav Hádl, který je podepsán pod šesti stovkami písniček, z nichž se mnohé staly hity a posléze evergreeny. Stačí vzpomenout písničky jako Já jsem tvá neznámá, Znala p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Z čeho povstalo lidstvo?

homo 200Odedávna vzrušuje lidskou představivost, když se vědci pokoušejí vyvodit, jakými zákrutami se ubíral vývoj dnešního homo sapiens (neboli člověka moudrého), když hledají spojovací články k jeho stále vzdálenějším předchůdcům. A vydávají o tom obsáhlá ...

Z archivu...


Literatura

Osudové pouto. Vlčí sága pokračuje

Osudové poutoNakladatelství Cosmopolis vydalo druhý díl knihy Třinácté znamení, tentokrát s názvem Osudové pouto. Kniha je ještě více nabitá erotikou a příběh vášnivé lásky na pozadí světa vlků a magických bytostí pokračuje.

Divadlo

Manželské vraždění jako dárek k výročí

manzelske vrazdeni perexNelekejte se, krev v tomto článku nepoteče. Řeč je o divadelní hře Manželské vraždění francouzského dramatika Erika-Emmanuela Schmitta, kterou si přidalo do repertoáru Městské divadlo Z...

Film

Příběh kmotra se netýká jen jednoho konkrétního případu

200filmUž dříve čeští filmaři, inspirováni skutečnými událostmi, učinili protagonistou svých filmů zločince (připomenu aspoň Sametové vrahy a Kajínka), a přitom se zjevně pokoušeli čerpat z poetiky amerických thrillerů. Takže leckdy převáží výrazová expresivi...