Gastronomie českého středověku a 111 dobových receptů, které můžete vyzkoušet
Banner

Gastronomie českého středověku a 111 dobových receptů, které můžete vyzkoušet

Tisk

Gastronomie českého středověkuPokud držíte v rukou tuto publikaci, připravte se na pořádnou jízdu časem, a to rovnou na středověkou hostinu! Můžete si být jistí tím, že vám potečou sliny a budete se olizovat až za ušima. Pokud bylo za co, naši předkové si uměli dopřávat lahodných pokrmů, co hrdlo ráčí a nemuseli si chytat vrány a veverky, aby se aspoň trochu najedli. Knížka Gastronime českého středověku historičky Moniky Černé-Feyfrlíkové vás seznámí s nejčastějšími jídly, která bychom našli na stolech před stovkami let v našich zemích. A chybět nebudou ani recepty!

Historička Monika Černá-Feyfrlíková vydala již několik knih. První knihou byla Kuchyně pozdního středověku z roku 2015, která je již doprodaná, ale jejímž novým přepracovaným vydáním je právě Gastronomie českého středověku obohacená nejen o 111 dobových receptů. Další knihou autorky je pak také kniha Móda a odívání v husitské době vydaná v roce 2020. Všechny tyto tři knihy autorky vydalo nakladatelství Grada.

Gastronomie českého středověku s podtitulem Co lidé jedli a pili, jak stolovali a hodovali je obohacena o spoustů nákresů a barevných fotografií, je graficky velice přehledná. Krásné fotky naaranžovaných jídel s kořením a bylinkami na cínových talířích velice oceňuji, stejně tak i popis receptů jídel, která si můžete připravit také dnes. Z knihy se dozvíte spoustu zajímavostí: jaké nádobí lidé kdysi používali, jak připravovali jídlo, co se jedlo v různých obdobích, o svátcích či postních obdobích, jak si lidé chystali zásoby na zimu, jak se dělal pečený bažant rovnou s peřím, jaká byla pravidla a hierarchie na hostinách, jaká jídla doporučovali lékaři jakožto zdravá, co jedli prostí lidé, jak se vyráběly paštiky a nadívané pokrmy nebo čím se sladilo a podobně.

Kniha je skvěle zpracovaná a moc se mi líbí, doporučuji!

Anotace:

Zapomeňte na klišé barbarských bouřlivých hostin, při kterých se kosti hází přes ramena psům. Středověká gastronomie elit byla vysoce kultivovaná a vynikala velice důmyslnými recepty, jež využívaly luxusních surovin, které dnes znovu pracně objevujeme.

Patří mezi ně například mandlové mléko, rýžová mouka, konopný olej, ale i exotická pozapomenutá koření, jež byla dříve žádanou součástí luxusnějších pokrmů, které si s pomocí této kuchařky můžete doma sami uvařit. Poodhalí vám mimo jiné také, co stálo za úspěchem středověkých kuchmistrů a jakým způsobem probíhaly bankety na nejprestižnějších panovnických dvorech.

Kniha má velký počet nových (dosud nepublikovaných) receptů, velké množství skvělých fotografií, podrobnější výklad k tradičním surovinám a nové výsledky archeologických výzkumů, které upřesňují nebo dokonce mění naše představy o středovém způsobu života.

Nalezněte znovu fascinující chutě naší minulosti a pochutnejte si!

Gastronomie českého středověku

Název: Gastronomie českého středověku
Autor: Monika Feyfrlíková Černá
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2024
Počet stran: 224
Hodnocení: 100%

https://www.grada.cz/gastronomie-ceskeho-stredoveku-12487/


 

Přihlášení



Anketa

Který kulturní trend vás v poslední době nejvíce zaujal?
 

Vincent a Sien. Příběh lásky slavného malíře a prostitutky

Kdo by neznal slavného malíře Vincenta van Gogha! Kromě svých slavných obrazů vešel ve známost také tím, že si uřízl ucho a rovněž i jeho smrt je opředena tajemstvím. Jeho osobní život nebyl nijak šťastný a tento geniální umělec byl, jak už to tak bývá, tak trochu podivín. Na ženy moc štěstí neměl, a tak se zamiloval do nešťastné prostitutky Sien Hoornik, která to taky rozhodně neměla jednoduché.

Tridsiaty ročník filmového festivalu v Sarajeve

V Sarajeve sa od 16. do 23. augusta uskutočnil najväčší filmový festival v juhovýchodnej Európe a jeden z najväčších filmových festivalov v Európe Sarajevský filmový festival. Predstavitelia občianskeho združenia Obala Art Centar premietli počas tohto týždňa pre divákov viac ako 250 filmov z celého sveta. Z nich sa do súťaže zapojilo 54 filmov v kategóriách hraný, dokumentárny, krátky a študentský film.

Banner

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Divadlo je moje celoživotní láska, říká operní pěvec Radek Krejčí

radek krejci perexI když to neměl v životě vždy jednoduché, štěstí, píle a talent ho dovedly k vysněné profesi. Během let se vypracoval a svůj život si už bez jeviště nedokáže ani představit. Sólista opery Severočeského divadla v Ústí nad Labem Ra...

Muzikant a básník všedního dne Karel Markytán má nové album a pokřtí jej ve Zlíně

Do světa harmonie, prosté krásy a působivého polohlasu nás může zavést aktuální album zlínského písničkáře Karla Markytána. I když ho mnozí znají jako člena legendární folk rockové skupiny AG Flek, tak i jeho druhé sólové album Je muzika! (před dvaadvaceti lety vyšlo první sólové album Konec sladkostí) je postaveno na kouzlu jeho písniček.

Čtěte také...

LIDSTVO JE NEPOUČITELNÉ

tenk200Jako červená niť dějinami lidstva se táhnou války – boje o území, přírodní bohatství, ovládání jiných lidí i celých národů. Člověk neustále vymýšlí nové a dokonalejší zbraně k ničení sebe sama. Každá další válka je ničivější a zasahuje rozsáhlejší území.<...

Z archivu...


Divadlo

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátk...

Film

Začne další ročník FEBIOFESTU

FebiofestUž po šestadvacáté si diváci v Praze (a následně v dalších čtrnácti městech naší republiky) mohou vychutnat olbřímí přehlídku filmů nazvanou FEBIOFEST, spíše jen z prestižních důvodů opatřenou soutěží prvotin, aby se mohla honosněji zvát festivalem....