Pokud držíte v rukou tuto publikaci, připravte se na pořádnou jízdu časem, a to rovnou na středověkou hostinu! Můžete si být jistí tím, že vám potečou sliny a budete se olizovat až za ušima. Pokud bylo za co, naši předkové si uměli dopřávat lahodných pokrmů, co hrdlo ráčí a nemuseli si chytat vrány a veverky, aby se aspoň trochu najedli. Knížka Gastronime českého středověku historičky Moniky Černé-Feyfrlíkové vás seznámí s nejčastějšími jídly, která bychom našli na stolech před stovkami let v našich zemích. A chybět nebudou ani recepty!
Historička Monika Černá-Feyfrlíková vydala již několik knih. První knihou byla Kuchyně pozdního středověku z roku 2015, která je již doprodaná, ale jejímž novým přepracovaným vydáním je právě Gastronomie českého středověku obohacená nejen o 111 dobových receptů. Další knihou autorky je pak také kniha Móda a odívání v husitské době vydaná v roce 2020. Všechny tyto tři knihy autorky vydalo nakladatelství Grada.
Gastronomie českého středověku s podtitulem Co lidé jedli a pili, jak stolovali a hodovali je obohacena o spoustů nákresů a barevných fotografií, je graficky velice přehledná. Krásné fotky naaranžovaných jídel s kořením a bylinkami na cínových talířích velice oceňuji, stejně tak i popis receptů jídel, která si můžete připravit také dnes. Z knihy se dozvíte spoustu zajímavostí: jaké nádobí lidé kdysi používali, jak připravovali jídlo, co se jedlo v různých obdobích, o svátcích či postních obdobích, jak si lidé chystali zásoby na zimu, jak se dělal pečený bažant rovnou s peřím, jaká byla pravidla a hierarchie na hostinách, jaká jídla doporučovali lékaři jakožto zdravá, co jedli prostí lidé, jak se vyráběly paštiky a nadívané pokrmy nebo čím se sladilo a podobně.
Kniha je skvěle zpracovaná a moc se mi líbí, doporučuji!
Anotace:
Zapomeňte na klišé barbarských bouřlivých hostin, při kterých se kosti hází přes ramena psům. Středověká gastronomie elit byla vysoce kultivovaná a vynikala velice důmyslnými recepty, jež využívaly luxusních surovin, které dnes znovu pracně objevujeme.
Patří mezi ně například mandlové mléko, rýžová mouka, konopný olej, ale i exotická pozapomenutá koření, jež byla dříve žádanou součástí luxusnějších pokrmů, které si s pomocí této kuchařky můžete doma sami uvařit. Poodhalí vám mimo jiné také, co stálo za úspěchem středověkých kuchmistrů a jakým způsobem probíhaly bankety na nejprestižnějších panovnických dvorech.
Kniha má velký počet nových (dosud nepublikovaných) receptů, velké množství skvělých fotografií, podrobnější výklad k tradičním surovinám a nové výsledky archeologických výzkumů, které upřesňují nebo dokonce mění naše představy o středovém způsobu života.
Nalezněte znovu fascinující chutě naší minulosti a pochutnejte si!
Název: Gastronomie českého středověku
Autor: Monika Feyfrlíková Černá
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2024
Počet stran: 224
Hodnocení: 100%
https://www.grada.cz/gastronomie-ceskeho-stredoveku-12487/
< Předchozí | Další > |
---|