Nová perlička do etnografických sbírek zlínského muzea

Nová perlička do etnografických sbírek zlínského muzea

Tisk

kramarske pisne 200Etnografická sbírka Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně byla nedávno obohacena o zajímavý předmět – špalíček kramářských tisků, který dárce objevil v rodinné knihovně. Je to svazeček obsahující 32 textů písní zpívaných dříve na trzích či jarmarcích. Jednotlivé písně pocházejí z let 1815 až 1866, jsou hrubě sešity režnou nití a všity do obalu z režného plátna.

 

Většina témat v knižním špalíčku je nábožných: písně k Panně Marii, příběhy ze života Ježíše Krista, příběhy svatých mužů a žen, například Nowá nábožná pjseň k Hostýnskéj Panně Marii, Hlas dobrého Pastýře, Spasytele nasseho Pána Gezisse Krysta, hledajícího Ovečku ztracenou, Pjseň o Theofilowi, na geho swadbě Angel Rafael přjtomen byl.

Zařazeny jsou ale i světské písně, které v historii často plnily funkci zpravodajskou, např. Pjseň o robotě sedlské, Wytisstěná roku 1848. Oblíbené téma zločinů a zločinců s příběhy, z nichž často stydla krev, je zde zastoupeno písní Nowa Pjseň o přeukrutney a neslýchaney wraždě, kterou gedna děwečka w Znognjmě na sweg paní spáchala a gegý tělo na dwa kusy rozřezala. Nechybí ani příběhy mravoučné, např. Prawdiwý přjběh, který se stal w chrudimském kragi w wsy Wogtěchowě na panstwj Lichtenburském, kterak geden rouhač od Rodičky Božj potrestán byl, roku 1821, nebo výchovné - Přjkladná Pjseň k spásytedlnému Naprawenj Ožralcůw na swětlo wydaná.

 

kramarske pisne 1

Dlouholetá kurátorka etnografických sbírek muzea Alena Prudká dodává: „V našem novém špalíčku však chybí jedno velmi oblíbené kramářské téma, a to písně lyrické a milostné, věnované „mládencům a pannám“ a „pro poučení i pro obveselení mysle na světlo vydané“, které obvykle zachycují celou škálu milostných vztahů. Původní majitel našeho špalíčku, který si nastřádané tisky takto sešil do drobné knížky, evidentně dával přednost tématice jiné.“

Interprety těchto písní byli kočovní obchodníci a řemeslníci, kramáři, kteří je zpívali a zároveň na jarmarcích prodávali. Pro posluchače bylo důležité, že si z jarmarku text zpívaného příběhu mohli odnést domů. Tyto půvabné staré sešitky po desetiletí zapomenuté ve starých truhlách či zastrčené za trámy přinášely informace o pozoruhodných událostech či udivujících či hrůzu nahánějících příbězích. Posluchače pobavily či rozplakaly, poskytly jim příležitost k nábožnému rozjímání a nezapomínaly ani na mravní ponaučení a vlastně nahrazovaly v minulých staletích noviny. Dlouho stály na okraji literárního zájmu, ale řadě generací našich předků přinesly pobavení.

 

kramarske pisne 2

Díky nálezci tohoto posledního špalíčku, který je nyní v péči muzejních konzervátorů, je opět muzejní sbírka kramářských tisků bohatší a připravena zaujmout i další pokolení.

Více informací: www.muzeum-zlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Jareš: „Je pro mě důležité, aby mě lidé vnímali jako umělce, nikoliv jako člověka, který nevidí a má to těžké.“

honza jares 200Honza Jareš se narodil v roce 1981 v Hradci Králové, své dětství prožil v Brně. Zde absolvoval základní školu pro nevidomé a souběžně Základní uměleckou školu Vítězslavy Kaprálové, obor zpěv a klavír. Poté se přestěhoval do Prahy a po něk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zoologická zahrada v Ústí nad Labem bude plná strašidel

200traDopřejte sobě i svým dětem nevšední zážitek a vydejte se v sobotu, 2. listopadu, do ústecké ZOO. V rámci oslav Halloweenu tam na Vás čeká hromada překvapení. Těšit se můžete například na dlabání dýní nebo na výtvarnou strašidílnu. Chybět nebude ani oblíb...

Z archivu...


Literatura

Dejte šanci poezii

7x7-poetickych-zastaveni200Český prozaik, básník a dramatik Jiří Raichl dal dohromady básnický sborník s názvem 7 x 7 poetických zastavení. Stojí za to?

 

...

Divadlo

My a vy. Vy a my. Žijeme ve skutečném světě

Nebezpeci preteceniperexNávštěva divadla je významnou společenskou událostí. Třeba však při ní dodržovat spoustu pravidel, díky kterým si herci a diváci rozumějí. Podle etikety si ale nejsme rovni, a tak pravidla platí pro každého jinak. Když to...

Film

Peter Gábor v jednom kole

peter gabor 200Už dvacet inscenací, pod nimiž je podepsán jako režisér, má na svém kontě v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě Peter Gábor. Jeho prozatím poslední prací je hra nizozemských autorů Hermana Kocha a Keese Prinse Večeře, jejíž česk...