Řezbářstvím krok za krokem

Řezbářstvím krok za krokem

Tisk

rezbarske-remeslo200Na Vánoce jsem manželovi dala řezbářský kurz a abychom měli společný zážitek, šla jsem na něj také. Práce s dřevem byla náročná, ale také voňavá a naplňující. Musím přiznat, že mě opravdu chytla a jsem moc ráda, že se mi do ruky dostala kniha Řezbářské řemeslo.

 

 

Jedná se o rozšíření autorovi knihy Řezbářství (Grada, 2005), který je už zcela vyprodána. Autor k této knize v úvodu říká, že na škole jako začínající řezbář předpokládal, že jednoho dne narazí na starou knihu o řezbářství, kde bude všechno. „Kupodivu se neobjevovala, a tak si po čase řekl, že podobnou knihu zkusí napsat. To se před dvaceti lety podařilo, a právě kvůli vyprodání vzniklo nynější druhé vydání – upravené, rozšířené s pozměněným názvem. „Díky novým zkušenostem jsem do knihy přidal postupy a technologie, které jsem dříve neměl vyzkoušené nebo jsem je vůbec neznal. Mohl jsem se tak přiblížit představě, kterou jsem před čtyřiceti lety měl jako student,“ doplnil Marek Minář.

Kniha je rozdělena do čtyř velkých částí: historie, dřevo, truhlářská technologie a nejobsáhlejší řezbářská technologie. V první části se tak čtenáři dozví něco o historii práce se dřevem a seznámí se se základy o této surovině (od stavby a růstu přes druhy až po škůdce). Truhlářství popisuje například řezání, hoblování, soustružení, vrtání, broušení nebo hoblování. Řezbářská část se zaměřuje na pracoviště, měření, nástroje, podrobně představuje řezbářské nože a dláta a poté se zaměřuje na techniky a závěr se věnuje povrchovým úpravám a také opravám. Na konci knihy se nachází slovník a literatura.

V technikách si každý může najít to své. Vycházejí totiž od těch základních, přes hlavní jako je například mísa, vařečka, nebo lžíce na boty a figurální (zde najdete návody na betlémové figurky, ale také na části těla), až po ty zdobné, zvláštní a doplňkové. Je neuvěřitelné, co vše lze ze dřeva vytvořit a tato kniha je skvělým důkazem.

Řezbářské řemeslo má přes 300 stran a je založeno na praktických černobílých nákresech. Na nich jsou jak potřebné nástroje, tak jednotlivé kroky postupů. Vůbec zde nechybí barva ani fotografie, tato varianta je naprosto dostačující a ještě názornější.

Podle mě se jedná o publikaci, kterou každý řezbář musí mít doma a chodit si do ní pro radu nebo inspiraci. Já už jsem zvládla vyřezat mísu a moc se těším na další výzvy. Lákají mě formy na těsto, reliéfy i květiny a až to budu mít vše více v ruce, přijdou na řadu i nějaké figurky.

Marek Minář má Řezbářství Minář, jehož cílem je poskytnout zákazníkům kvalitní dřevořezby, vycházející z tradiční umělecko řemeslné práce, zahrnující též klasické provádění polychromií a pozlacování. Vytváří nová díla, restaurují starožitné řezby a doplňují chybějící součásti větších celků jako jsou ztracené nebo odcizené figurky do betlémů). Marek Minář je autorem knih Řezbářství, Lidové řezbářství a Řezbářský eroticon.

rezbarske-remeslo

Řezbářské řemeslo
Autor: Marek Minář
Žánr: hobby, dřevo
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2021
Počet stran: 372
Hodnocení: 92 %

https://www.grada.cz/rezbarske-remeslo-8299/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zahnízdila jsem se na chalupě a více méně odjíždím jen za prací, říká Petra Janů

petra janu200I když v minulém roce slavila kulatiny a padesát let na scéně, také jí vyšlo retrospektivní dvojalbum a v televizi měl premiéru dokument, pořád má co dělat. Ale taková je už Petra Janů a ani letos se nic zásadního nezměnilo. Pořád ji to baví ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Paměti Rafiho Ejtana, jednoho z nejznámějších a nejdéle aktivních agentů izraelského Mosadu

Jak jsem chytil Eichmanna perexArgentina, 1960. Ulicemi Buenos Aires se řítí vůz, v němž sedí čtyři izraelští tajní agenti a jejich vězeň Adolf Eichmann. Ten patřil k nejznámějším válečným zločincům nacistického Německa, a i když unik...

Z archivu...


Literatura

Dina a tajemství starých tenisek

dina200Dina je osmiletá školačka, která jede s tatínkem na výlet za tetou. No, vlastně ne na výlet, ale na prázdniny. A vůbec neví, co ji tam čeká. Tuhle tetu nezná a tu její vesničku, s tím legračním názvem Velká Hučka, už vůbec ne. Ale přesto se do Hučky těší. ...

Divadlo

Zábavný kabaret o božské Marilyn

200divZnámé iniciály MM byly zárukou kasovního trháku i přesto, že jejich samotná majitelka a platinová kráska Marilyn Monroe byla velice nespolehlivá a svou image vystavěla na svém největším nešvaru - nedochvilnosti. Snad se i právem domnívala, že na hvězdu její...

Film

Rusovlasá a vzpurná Rebelka zpříjemní konec prázdnin

rebelkaVýpravná akčně-dobrodružná pohádka protkaná kouzlem a folklórem skutečného Skotska. V těchto dnech do českých kin přichází nový dobrodružný fantasy animák o odvážné rusovlásce Meridě. Americký film Brave (statečná), v českém nepříliš...