Sladké RAW Vánoce

Sladké RAW Vánoce

Tisk

bist raw-bezlepkove-cukrovi-ruceLéty osvědčené tradiční recepty na cukroví jsou bezesporu výtečné, avšak ne vždy jdou ruku v ruce s různými alternativními způsoby stravování či naší snahou upravit si jídelníček tak, aby nám bylo co nejlépe. Možná proto vás tento rok osloví ‚cukRAWví‘. Za vyzkoušení určitě stojí!

 


RAW, tedy syrový
Základem raw cukroví budou především oříšky, semínka, luštěniny, ovoce – nejčastěji sušené, panenské oleje a koření. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty. Pro přípravu cukroví tedy nebudete sahat po mléku, másle ani vajíčkách. Suroviny se nejčastěji upravují mixováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Navíc ušetříte čas, pravidelná kontrola plechu v troubě u většiny receptů odpadá. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je totiž tepelná úprava do 42 °C. Takovou přípravou totiž u potravin nepřijdete o všechny důležité živiny.

bist raw-bezlepkove-cukrovi-talir-2


Náročnost přípravy?
Příprava raw cukroví je rychlovka, zdánlivě zdržuje pouze namáčení oříšků a semínek. Je to však o plánování, stačí večer před spaním zalít hrnek oříšků vodou a druhý den zpracovat. Při přípravě tradičního cukroví bývá časté i uždibování syrového těsta, které je později pro naše tělo spíše zátěží. „I v tomto je výhoda raw cukroví. Při jeho přípravě můžete i v mezifázích uždibovat neustále, protože veškeré vstupující potraviny jsou již od počátku jedlé a stravitelné na rozdíl od mouky, másla a syrových vajec,“ říká Stanislav Petříček z bistRAWveg, www.bistrawveg.cz.


Co tedy přidat do nákupního košíku?
Raw cukroví není určitě tučné, nebudete se po něm cítit přeslazení a nemusíte mít strach z přebytečných kil navíc. Naopak! Suroviny, které pro cukroví budete potřebovat, jsou jedině zdraví prospěšné. Díky nim vás kousky cukroví i více zasytí a nesníte jich ani tolik.


Oříšky – nejčastěji kešu, mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, kokos. Ořechy jsou zdrojem bílkovin, esenciálních zdravých tuků, minerálů a vitamínů.


Semínka – chia, lněná, slunečnicová, sezamová či maková. Jsou zdrojem zdroj omega 3,6 a 9 mastných kyselin, minerálů, vitamínů, bílkovin a antioxidantů.


Obiloviny – například pohanka. Je skvělý zdroj bílkovin, minerálů a vitamínů. Takové cukroví i zasytí.


Kakao z nepražených kakaových bobů. Zdroj antioxidantů, minerálů a zdravých tuků.


Zdravé tuky – panenský kokosový olej, kakaové máslo či olej, který se skvěle hodí do sladkých jídel. Nejen, že nádherně voní, ale tuky v oleji obsažené se rychle mění na energii a neukládají se do tukových zásob těla.


Sušené plody – rozinky, datle, meruňky, švestky. Poslouží jako zdroj přírodního cukru a zdravé energie, ale i jako zdroj minerálů a vitamínů.


Směs koření a bylinek pro tu správnou vánoční chuť a vůni.

bist raw hvezdicka


A co když se přece jen o Vánocích neovládneme? Jak pomoci našemu trávení?  


Spousta z nás si mylně namlouvá, že právě vánoční svátky jsou příležitostí, kdy povolit finance, ale i opasky. Tak tomu určitě není. Ano, můžete si dopřát pestřejší jídelníček, dovolit si více sladkého či o sklenku s přáteli navíc. Ale určitě se vyhněte bezhlavému přejídání s výmluvami na svátky. Snažte se stravování udržet v rovnováze. Konec konců sváteční jídelníček si můžete dopřát kdykoli během roku, takže proč najednou zkonzumovat vše v rámci pár dnů. Ne nadarmo právě o svátcích končí spousta z nás s bolavými žaludky či podrážděnými žlučníky u lékařů. „Trávení prospívá především vláknina. Zlepšuje zažívání, urychluje peristaltiku střev, podporuje hubnutí, snižuje riziko vysokého krevního tlaku, obezity, cukrovky a podobně.  Jejím bohatým zdrojem je například zelenina, ovoce, luštěniny a celozrnné pečivo,“ radí Stanislav Petříček.


Ovoce a zeleninu preferujte především lokální a sezónní. Tedy například dýně, jablka, hrušky, červenou řepu, ředkvičky, špenát. Mimo vhodné potraviny správnému trávení prospěji i zdravější návyky. Tedy pravidelný jídelníček, pestrá strava, pravidelný pitný režim. Vždy jezte v klidu, nikdy ne ve shonu a nehltejte. Každé sousto dobře rozžvýkejte.


Naopak se snažte z jídelníčku vyřadit těžká tučná jídla – ta zpomalují trávící proces, v žaludku zůstávají mnohem déle a způsobují zácpu, tedy například červené maso, grilované či smažené pokrmy. Snažte se omezit i alkohol.


 bist raw marokanek
RECEPT NA RAW BEZLEPKOVÉ MAROKÁNKY
Budete potřebovat
SPOTŘEBIČE: mixér, sušička
SUROVINY na cca 32 ks:
•    lískový oříšek předem namočený a usušený (16 g)                                                         
•    mandle předem namočené a usušené (56 g)                                                                    
•    slunečnice předem namočená a usušená (8 g)                                                                
•    sušená meruňka nesířená (40 g)
•    rozinka nesířená (40 g)
•    kokosový cukr (1,5 lžíce = 22,5 ml)
•    banán (160 g oloupaný)

POLEVA
•    kakaové máslo (52 g)
•    agáve sirup tmavé (necelá 1 lžička)
•    kakao (20 g)

POSTUP:
Nožem nasekejte lískové oříšky a mandle, dejte do mísy.
Suché meruňky nakrájejte nožem na drobné kostičky a přidejte do mísy.          
Dále přidejte slunečnici, rozinky a kokosový cukr a vše promíchejte dohromady.
Rozmixujte banán na kaši a smíchejte s obsahem v míse.
Lžičkou tvořte placičky na nepřilnavou vložku sušícího plátu a dejte sušit na 12 hodin při 42°C.          
Všechny suroviny na čokoládovou polevu rozmixujte a následně s ní marokánky ozdobte. Následně uchovejte v lednici.

Zdroj receptu a fotek: bistRAWveg, www.bistrawveg.cz


TIP: CukRAWví – raw bezlepkové cukroví až k vám domů
Pokud si s přípravou cukroví nechcete dělat starosti, objednejte si jej až k vám domů od bistRAWveg.
Pestrá kolekce 10 druhů raw vegan bezlepkového cukroví plná živin a zdravých tuků nejen na Váš vánoční sváteční stůl. Je výživné, plné bílkovin, minerálů, vitamínů a zdravých tuků a navíc dostatečně zasytí.


Zároveň je bez lepku, rafinovaného cukru, bílé mouky, trans tuků, laktózy a „éček". Pochutnejte si!


K objednání na  praha.bistrawveg.cz (s osobním odběrem v bistRAWveg ve Westfield Chodov) a liberec.bistrawveg.cz (s osobním odběrem v bistRAWveg v Plaza Liberec).


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Pavlovský: „Čistota půl zdraví. CREW celé.“


pavlovsky jiri 200Jiří Pavlovský
. Jméno, které by měl znát každý fanoušek ať už fantastické, nebo komiksové literatury v našich krajinách. Jiří Pavlovský byl jedním ze zakladatelů komiksového nakladatelství

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Je středověk doba temna?

stredovek

Dostala se mi do rukou působivá publikace nakladatelství Books & Pipes s názvem Je (středověk) doba temna? Na první pohled hezká obálka a kniha s velkým množstvím barevných ilustrací přibližujících středověké umění, architekturu, spoustu maleb, s...

Z archivu...


Literatura

Historický romantický příběh: V lásce a válce

v lasce a valce200V únoru vydalo nakladatelství Domino knížku V lásce a válce britské autorky Maggie Brookes. Španělsko sužuje občanská válka a svět je na pokraji chaosu. Příběh o lásce a obětování inspirovaný skutečnými událostmi.

Divadlo

Zábradlí vstoupí do nové sezony s finskými povídkami a bestsellerem o Juráčkovi

zabradli 200Divadlo Na zábradlí se připravuje na svou pětašedesátou sezonu. V nadcházejícím roce uvede scénické provedení povídek finské autorky Rosy Liksom, dramatizaci bestselleru Dani Horákové O Pavlovi či Tolstého Vzkříšení v dramatizaci Armina Petrase...

Film

Špion Johnny English znovu zasahuje
ImageOd pokračování ztřeštěné parodie na Jamese Bonda by se dalo očekávat, že její úroveň poklesne, stejně jako tomu bývá v mnoha jiných případech ne příliš pochopitelných pokračování. Ale tentokrát úroveň filmu kupodivu s...