Tajemná tvář Karla Hynka Máchy

Tajemná tvář Karla Hynka Máchy

Tisk

 

machaKdo by neznal Máchův Máj a rozervanou duši romantického básníka! Karel Hynek Mácha se dnes ale i stává hlavní postavou nejrůznějších konspiračních teorií. Do povědomí vniká neologismus máchologie, který popisuje dnešní zkoumání Máchovy osobnosti a díla. Byl to zednář či mystik? Co znamenají šifry v jeho díle?

Na středních školách se už dnes rozebírají Máchovy intimní deníky, záhadologové se zabývají dopisy a zápisky o umělcově vizích a snech při svých toulkách nádherně ponurými krajinami známých zřícenin, které také maloval. Jedním ze známých máchologů je i Aleš Česal, který velice poutavě analyzuje celou Máchovu osobu včetně díla a dosud známých, i někomu třeba neznámých, informací. Knihu nazval Tajemná tvář - zřejmě proto, že se někteří vědci marně snažili zjistit, jak vlastně básník doopravdy vypadal. Žádný autentický Máchův portrét totiž neexistuje. Zato můžeme najít několik kreseb vyjadřujících pokus o Máchovu podobiznu, o níž se v různých dobách pokoušeli mnozí umělci.

I sám Mácha byl velmi zdatný kreslíř. Při svých pověstných romantických toulkách po české přírodě a zříceninách nakreslil spoustu našich hradů. Aleš Česal se v knize zabývá také Máchovými kresbami, které mají jeden zvláštní rys - jsou nakresleny z dosud nevysvětlitelné perspektivy. V knize Tajemná tvář se můžeme dozvědět opravdu spoustu zajímavostí z Máchova života i díla, najdeme v ní úryvky ze známého intimního deníku, v němž popisuje své sexuální kontakty se svou dívkou Lori, se kterou zplodí také potomka a má si ji brát. Autor nevynechá ani záhadnou Máchovou smrt ve velmi mladém věku. Na Máchově postavě je rozhodně co ke zkoumání.

Pokud máte rádi nejen českou literaturu a životopisy umělců, ale i záhady a tajemství, pak je tato kniha určena i přímo pro vás. Nechybí ani pověstný Máchův dopis svému příteli, ve kterém popisuje svůj mystický zážitek na hradě Houska, při kterém se dostal do budoucnosti - do Prahy v roce 2006. Autor knihy zde vyjadřuje svůj názor na pravost tohoto dopisu, který je zde uveden v plném znění. Ukázku z něj si můžete přečíst níže.

Já osobně dávám knize vysoké hodnocení, protože právě tato tématika mě velice baví a dozvěděla jsem se pro mě spoustu přínosných informací, včetně odkazů a tipů na další literaturu.

Ukázka z knihy:

“...Bytosti lidské, s lícemi změněnými, začasté nevidomé, namnoze šaškovskou veteší oděné, chvátaly v zástupech co vichřicí hnány rmutným labyrintem. Štvaly je Dantovy ďábelské, chechtající se měchy s očima ohnivýma - vsávaly a polykaly ty nešťastníky. Eduarde, já myslel, že zšílím - ouzkost a smutek mě pojaly ze strašlivé končiny. Pekelných nástrojů jsem se nebál; po chvíli jsem přivyknul, dalo se jim utýct - zatracenců jsem želel, že se v hořském chvatu míjejí, na sebe nepromluví, bez usmání, bez pozdravu…”

O autorovi:

Aleš Česal (*1976) je český spisovatel, který se zajímá o historii a archeologii. Archeologii jako obor vystudoval na Západočeské univerzitě v Plzni, poté pracoval jako vedoucí Oddělení historie a společenských věd v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech a také v Centru pro prezentaci kulturního dědictví při Národním muzeu. Kniha Tajemná tvář je druhým vydáním, první je z roku 2011. Mezi další známá díla patří například Záhady staré Prahy, Utajené dějiny Čech, Tajemná místa Čech, Plzeňské panoptikum, Tajemná síla země, Znamení zla a další.

Název: Tajemná tvář
Autor: Aleš Česal
Žánr: populárně naučná literatura
Vydáno: 2019
Stran: 222
Vydalo nakladatelství: XYZ - Albatros Media a. s.
Hodnocení: 90 %

macha

https://www.albatrosmedia.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Švihadlo: “Nacpat česká slova do reggae rytmů není jednoduché.”

svihadlo petr sturmaJak se u nás v dnešní době hraje reagge? Jak Češi reagují na Jamajčany? Kam spěje česká hudba? Nejen o tomhle jsme si povídali se zpěvákem a kytaristou skupiny Švihadlo, Petrem Šturmou.

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dny slovanské kultury 2020 v novém termínu

dny slovanske kultury 200V letošním roce probíhá již 7. ročník mezinárodního festivalu DNY SLOVANSKÉ KULTURY 2020, který bude letos věnován opět prezentaci Kulturního dědictví UNESCO dvou slovanských zemí – Bosny a Hercegoviny a Ruské federac...

Z archivu...


Literatura

Její nevlastní dcera zmizela. Má s tím něco společného?

Nevlastni dcera perexTřináctiletá Mia zmizela v době, kdy v sousedství hořelo. Mohou tyto dvě události spolu souviset nebo jde o náhodu? Poslední, kdo dívku viděl, je Vanessa, její nevlastní matka. Ona i Tripp, její manžel a otec Mii, jsou ...

Divadlo

Nebezpečné hry irského tance

Lord perex1. listopadu jsme měli možnost zhlédnout další unikátní taneční show Lord of the Dance, tentokrát s názvem "Dangerous games". Představení proslulého Michaela Flatleyho opět nezklamalo.

...

Film

TERRY GILLIAM VZPOMÍNÁ A BAVÍ

Gilliameska perexRežiséra (a předtím také herce) Terryho Gilliama snad není třeba představovat. Začínal jako člen legendární komediální skupiny Monty Python, podílel se – nejdříve animovanými vsuvkami - na všech jejích televizních i filmových počinech...