Cheb zpřístupnil další část klášterních zahrad

Cheb zpřístupnil další část klášterních zahrad

Tisk

cheb 200 Františkánský klášter s kostelem Zvěstování Panny Marie je jednou z nejvýznamnějších chebských památek. Letos mohou návštěvníci obdivovat obnovený rajský dvůr. Připravuje se také otevření takzvané zadní zahrady, která propojí klášterní exteriéry s vnitřními prostory. Vznikne tak prohlídkový okruh, který zájemcům představí již přístupné i nově opravené části areálu. Největší stavba kláštera, kostel Zvěstování Panny Marie, je součástí prohlídkového okruhu a příležitostně se v něm pořádají koncerty.

Klášter byl založen ve 13. století na okraji tehdejšího středověkého města. Nejznámější je jeho dobře dochovaná gotická křížová chodba, která obklopuje nově zpřístupněný rajský dvůr. Klášterní zahrada je součástí komplexu kláštera. O podobě románské stavby kláštera a kostela mnoho nevíme, neboť při velkém požáru města v roce 1270 byly obě stavby zničeny. Klášterní, zahrada, na kterou navazoval uzavřený dvůr s pivovarem a hospodářskými budovami, byla koncem 30. let 20. století s otevřením národopisného muzea v zadní části konventních budov přeměněna na okrasnou. Po obsazení kláštera a internaci řeholníků, kterou provedly orgány totalitního komunistického režimu v roce 1950, byla zahrada opět proměněna v zeleninovou zahradu, tentokrát školní. V září 2002 byla zahrada znovu zpřístupněna veřejnosti.

cheb8

Klášter minoritů v Chebu byl založen někdy před rokem 1247. Stavby konventu, byly i s kostelem zničeny během velkého požáru města v roce 1270. Již 26. dubna 1285 byl však za přítomnosti krále Rudolfa Habsburského vysvěcen nový kostel Zvěstování Panny Marie. V jeho zdech proběhla svatba českého krále Václava II. s Rudolfovou dcerou Guttou.
Další úpravy proběhly na počátku 14.století. Výraznou změnou v dějinách kláštera byl rok 1464, tehdy papež Pius II. vydal příkaz, aby byl klášter předán františkánům. V 16. století potkal chebský klášter podobný osud jako většinu klášterů ve střední Evropě. Úpadek klášterního života znamenal, že konvent začal pustnout a byl i nakrátko opuštěn. Znovuožívá až po roce 1607. Doba rozkvětu kláštera spadá do počátku 18. století. Z té doby pochází i dnešní podoba kláštera.

cheb9

Františkáni přečkali i dobu josefínských reforem; definitivně ukončili své působení v Chebu až roku 1951, kdy byl řád z kláštera vyhnán. V roce 1991 byl klášter i kostel vrácen církvi. Dnes se areál otevírá turistům. Navštívit lze celý areál a zahradu, unikátní je zejména gotická křížová chodba. Dochovaly se v ní i zbytky nástěnných maleb z 15.století. Bude otevřena klášterní knihovna a bude se zde pořádat řada kulturních akcí. Kostel Zvěstování P. Marie je trojlodní stavba s klenutou křížovou klenbou.

foto: www.hrad-cheb.cz/cz/krizova-chodba-frantiskanskeho-klastera


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Podzim už je v plném proudu, ale jitra jsou zde tichá, říká Robert Rohál

robert rohal perex

Kulturou žije řadu let. Působil v novinách, kde napsal tisíce článků, později začal také fotit a psát knížky. Dnes Robert Rohál pracuje v jednom kulturním domě, ale nadále píše a publikuje, prezentuje své fotografické výsta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Muzeum se připojí ke Dnům evropského dědictví

Muzeum 200Muzeum hlavního města Prahy se zapojí do projektu Dny evropského dědictví (EHD) dne 15. září 2013.Pro letošní rok je hlavní téma Památky v novém světle.

...

Z archivu...


Literatura

Odložený vesmír se připomene sám

odlozeny vesmir perexZačneme pěkně zesyrova. Ono to vlastně je takové čtení. Do hloubky, pořádně do masa, až do morku kostí. Michal Čagánek toto umí a jako červená nit se jeho příběhy linou vlastní bolesti, křivdy, pokřivené svědomí či viny. ...

Divadlo

Ženy pod tónem rozezpívají Dílnu zlínského divadla

Zeny-pod-tonem plakat200Na narozeninové oslavě vás přivítají herečky Městského divadla Zlín v novince Ženy pod tónem, kterou čeká česká premiéra 16. dubna v hudebním a divadelním klubu Dílna. Novou zlínskou hudební komedii, kterou napsal čtyřem že...

Film

Dvě slova jako klíč: recenze

Dvě slova jako klíč - PLAKÁT (2)Na tento film se těšilo hodně lidí. I já. Pořád jsem si říkala, jaká dvě slova to asi budou? Miluji tě? Nebo třeba Být šťastný? Žít naplno? Vedle jak ta jedle. Jsou...