Hitlerovi inženýři: Fritz Todt a Albert Speer - Hlavní stavitelé Třetí říše

Hitlerovi inženýři: Fritz Todt a Albert Speer - Hlavní stavitelé Třetí říše

Tisk

hitleroviinzenyri 200Mnoho dosud nepublikovaných fotografií ze sbírek někdejších "dvorních" fotografů nacistického Německa a působivě zpracované téma, kdy autor často nechává aktéry promlouvat jejich vlastními slovy; to jsou hlavní klady knihy, která jako první uceleně pojednává o dvou významných osobnostech Třetí říše.

 

Autorovi se podařilo prostřednictvím dvojitého životopisu představit vnitřní svět Hitlerovy vlády tak, jak ho viděli tehdejší hlavní hráči. Dokládá fascinaci obou mužů Hitlerem a idejemi nacionálního socialismu, který je dovedl nejen na vrchol moci, ale později také k podílu na zločinech proti lidskosti.

Kdo byli stavitelé třetí říše

Významnou osobou nacionálně-socialistického Německa byl bezesporu profesor Dr.-Ing. Fritz Todt, budovatel opevnění a dálnic, říšský ministr pro výzbroj a munici a nositel mnoha dalších vysokých funkcí. Byl velmi schopným organizátorem a vyspělým technickým odborníkem. Jako vrchní inženýr silničního oddělení působil v letech 1929-1930 při budování mnoha dálnic s silnic také v Československu. Zemřel 8. února 1942 při letecké havárii.

Hitler jmenoval Todtovým nástupcem Speera, Albert Speer byl přední německý architekt a později i jeden z Hitlerových ministrů. Narodil se v rodině architektů. V roce 1934 se stal hlavním architektem Třetí říše. Po tragické smrti Fritze Todta se stal ministrem zbrojního průmyslu. Po druhé světové válce byl Speer zajat, obžalován jako válečný zločinec a souzen Mezinárodním vojenským tribunálem. Odsouzen byl ke 20 letům ve vězení Spandau. Zemřel roku 1981 v Londýně. Hitler si cenil na Speerovi vysoko jeho cit a zaujetí pro architekturu.

hitleroviinzenyri text

První úplné, bohatě lustrované a podrobně sepsané dílo představuje osudy dvou velmi významných mužů Třetí říše. Nadání a talent těchto dvou významných inženýrů bylo výjimečné. Autorovi se podařilo zachytit osudy obou mužů prostřednictvím mnohých dosud nepublikovaných fotografií a dalších dokumentů, ukořistěných z nacistických archivů.

Kniha tak je nejen dvojitým životopisem významných architektů Třetí říše, ale současně zachycuje osudy jejich nejbližších spolupracovníků z řad nacistických pohlavárů, kteří byli jejich soupeři a často o nepřáteli.

Hitlerovi inženýři - Fritz Todt a Albert Speer. Hlavní stavitelé Třetí říše
Autor: Blaine Taylor
Žánr: odborná literatura
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2015
Počet stran: 272
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: grada.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Pronská: Psaní je jako dýchání, když se jednou nadechnete, už nemůžete přestat

archiv Jana Pronská 4Psát začala již v dětském věku, nejdříve krátké historické příběhy a již tehdy snila, že jednou vydá knihu. První velký příběh Kethy, který má 750 stran začala psát ještě na ZŠ a psala jej celou střední a stal ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Betlémy

BETL perexBetlém neboli jesličky je vyobrazení Svaté rodiny. Stavění jesliček se datuje do roku 1223, kdy se živými lidmi a oslíkem je postavil pro názornost svatý František z Assisi. Brzy se stalo tradicí v křesťanských kostelech stavět živé betlémy.

...

Z archivu...


Literatura

Proč? Všechny odpovědi najdete v Silu

silo-200Sci-fi román Hugha Howeye „Silo“ před námi leží jako nezodpovězená otázka, a je také tak celý koncipován. Autor před čtenáře klade neustálá Proč, a když jej pořádně rozparádí, stejně logicky na ně odpovídá. Je to bichle, ale stojí za to ji číst.

<...

Divadlo

Užít si divadlo a zároveň se něco naučit? 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov i letos láká na řadu seminářů s divadelními odborníky

jiraskuv hronov200V polovině léta se uskuteční 93. ročník tradičního divadelního festivalu Jiráskův Hronov. I letos festival nabídne kromě bohatého programu semináře s divadelními odborníky určené nejen hercům, ale i široké veřejnosti. Semináře se zamě...

Film

Film JEDNA NOC, otevírající téma sexu po internetu, představuje trailer

jedna noc 200„A co byste pro lásku udělali vy?“ ptá se podtitul nového filmu režiséra Davida Laňky JEDNA NOC. Vypráví příběh jedné osudové lásky, která právě v tuhle chvíli musí dokázat, že obstojí. V hlavních rolích filmu zabývajícího se tématem sexuálních ...