Olomoucké muzeum připomíná výročí Karla IV.

Olomoucké muzeum připomíná výročí Karla IV.

Tisk

vystava Karel 200Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo rozsáhlou výstavu, věnovanou nadcházejícímu výročí 700 let narození českého krále a římského císaře Karla IV.

Výstava se koná v největším výstavním sále s plochou přes 400 metrů čtverečních. V expozici je k vidění přes 200 exponátů z období vrcholného středověku, které pocházejí převážně z území Olomouckého kraje. Vrcholem výstavy jsou pak mistrovské kopie českých korunovačních klenotů. Výstava přibližuje nejen život a dílo jednoho z nejvýznamnějších panovníků středověké Evropy, ale také období lucemburské vlády na Olomoucku, od nástupu Jana Lucemburského na český trůn roku 1310 až do počátku husitských válek.

Expozice je rozčleněna do šesti oddílů; každý z nich se věnuje samostatnému tématu. Vstupní část seznamuje zájemce s nástupem rodu Lucemburků na český trůn, se sňatkem Jana Lucemburského a české princezny Elišky Přemyslovny, s jejich početným potomstvem a vládou Jana Lucemburského.

Druhý oddíl přibližuje život na Olomoucku v průběhu 14. až počátku 15. století, a to především prostřednictvím archeologických nálezů.

Ve třetí části výstavy je prezentována osobnost českého krále a římského císaře Karla IV. Je zde sestaven Karlův životopis, zachycující vybrané klíčové okamžiky jeho života a dílo, které po sobě tento vzdělaný vladař zanechal (Karlovu univerzitu, Nové Město pražské, hrad Karlštejn atd.). Je možné prohlédnout si vybranou listinnou tvorbu z doby Karla IV. a také několik volně stojících exponátů (např. model hradu Karlštejna).

vystava Karel text

České korunovační klenoty jsou unikátním souborem ze sbírky Svatovítského pokladu, který zahrnuje Svatováclavskou korunu, královské žezlo, jablko, korunovační plášť a pouzdra na předměty. Patří mezi národní kulturní památky a největší poklady naší země. Svatováclavskou korunu, nejstarší a nejvzácnější předmět ze souboru, nechal zhotovit Karel IV. při příležitosti své korunovace v letech 1345–1346. Při její výrobě bylo použito téměř 2,5 kg zlata o ryzosti 22 karátů a desítky drahých kamenů, kterým vévodí červený rubelit na čelní straně. Autorem mistrovské kopie Svatováclavské koruny je Jiří Urban, zlatník a výtvarník, který realizoval kříž pro papeže Jana Pavla II., šperky pro Její Veličenstvo anglickou královnu Alžbětu II. či kopii císařské koruny Svaté říše římské, uloženou na hradě Karlštejně. Kromě něj se na výrobě kopií podíleli manželé Blanka a Matúš Cepkovi působící na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě.

Závěr výstavy je věnován vládě českého a římského krále Václava IV., nejstaršího syna Karla IV.

Výstava České korunovační klenoty na dosah s podtitulem Doba Karla IV. na Olomoucku bude otevřena do 21. února.

Zdroj foto: vmo.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Divadlo je magické, a jakmile mu jednou propadnete, je to láska na celý život

archiv Bára Kodetová 2Hraje, zpívá, je maminkou tří nadaných dcer. Sama pochází z rodiny s bohatou hereckou tradicí, a tak již od dětství byla Bára Kodetová přesvědčená, že bude herečkou. Vždycky ráda zpívala, al...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Tradiční český rok – Josef Lada

tradicni cesky rok 200Nakladatelství Grada vydalo v listopadu absolutní lahůdku pro milovníky magických obrázků a ilustrací Josefa Lady. Kniha Tradiční česky rok, kterou Lada ilustroval, na nás dýchne kouzelnou atmosférou a poučí nás o svátcíc...

Z archivu...


Literatura

Stojí Francisco úplně sám proti inkvizici?

Sám proti inkvizici, perexUž když jsem po nové knize nakladatelství Vyšehrad sahala, bylo mi jasné, že nepůjde o úplně jednoduché čtení. Sám proti inkvizici je román, se kterým vás chci seznámit ještě dříve, než se pročtu až na poslední z 528 stran. Proč? A pora...

Divadlo

Umělecký šéf zlínského divadla Patrik Lančarič získal cenu Trilobit 2023

Trilobit200Umělecký šéf Městského divadla Zlín Patrik Lančarič dostal cenu Trilobit za režii svého dokumentárního filmu DEŽO HOFFMANN - FOTOGRAF BEATLES.

...

Film

V Karlových Varech se představí Kendži Mizoguči

Mizoguci perexLetošní 52. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (koná se ve dnech 30.6. – 8.7.2017) nabídne průřez tvorbou japonského režiséra KENDŽIHO MIZOGUČIHO (1898-1956). Tento - bohužel až na sklonku svého života - proslavený tvůrce patří mezi ...