Irské tance aneb kopytem sem, kopytem tam

Irské tance aneb kopytem sem, kopytem tam

Tisk

irske tance 200Když se někoho zeptáte, co si představuje pod pojmem irský tanec, většina lidí řekne, že to jsou tanečnici, kteří stojí souvisle v jedné řadě a synchronně klapou nohama o podlahu. A mají velkou pravdu! Toto se dostalo do povědomí hlavně díky známým irským tanečním show jako je Lord of the dance a Riverdance, které jsou již 20 let úspěšně na scéně a jejich představení jsou do posledního místa vždy vyprodaná.

Před dvěma lety v Dublinu se dokonce konal pokus o vytvoření nejdelší taneční stepové řady irských tanečníků na světě, která byla následně zapsána do Guinnessovy knihy rekordů. Pokusu se tehdy zúčastnilo 1693 tanečníků ze 44 zemí, viz video:

Irské tance jsou zkrátka ohromující. Dneska mají různé rozdělení a mnoho stylů, které se mohou tančit. Vrcholoví tanečníci soutěží v rámci celého roku a cílem je pro ně každoroční světový šampionát. Nebo je můžete vidět v irských hospodách, ale kdo umí hledat, tak i v českých, na irských sessions. To jsou srazy hudebníků, kteří hrají irské melodie, a kdo má chuť k tanci, tak si může zatančit takzvané ceili nebo set dancing. Ceili a set dancing jsou především společenské tance a jsou určené pro všechny bez rozdílu, ať umíte tančit nebo ne.

Všechny tyto úžasné taneční styly vyučuje pražská taneční škola SonaSól, což ve volném překladu z irštiny znamená Veselá Kopýtka. Nejdůležitější pro tuto taneční skupinu je jejich motto “Irské tance pro radost” a v tomto duchu se snaží tanec vyučovat a šířit. To ale nesmí ubírat na jeho kvalitě. Na kurzech v SonaSól se nenaučí lidé jen tančit, ale dozví se zde spoustu informací z irské historie, kultury a současných tanečních trendů. Kromě toho si všichni lektoři pravidelně osvěžují vědomosti z oblasti fitness, které se snaží nenásilně aplikovat ve výuce a dbát tak na to, aby pro tanečníky byl pohyb co nejméně zatěžující.

Chtěli byste se také naučit tyto zajímavé taneční styly? Lektoři ze SonaSól jako každý školní rok nabízejí kurzy pro začátečníky, které jsou úplně pro každého bez ohledu na pohlaví a věk. Veselá Kopýtka nám pro vás nabídli 10% slevu právě na tyto kurzy, ale nebude to zadarmo. Mámu tu pro vás menší jednoduchý úkol.

irske tance letak

Pokud si nebudete jistí, můžete se podívat na první video, kde na začátku uvidíte postoj tanečníků, než začnou stepovat. Fotku prosím pošlete přímo do školy na Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript do 30. 9. 2015 a do předmětu zprávy dejte: "Sleva irské tance pro radost", a pokud budete chtít, můžete jim do emailu i něco veselého napsat.

Více informací: www.sonasol.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro: Albert Černý (Charlie Straight)

200 albertPřinášíme vám další rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. Po koncertě Charlie Straight na Benátské noci se podařilo na chvilku odchytit frontmana a zpěváka Alberta Černého!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vojenské múzeum Bunker BS- 8

bunker perexBratislava pre všetkých ponúkala počas aprílového víkendu malým aj veľkým návštevníkom prehliadku priestorov vojenského múzea Bunkeru BS- 8 Hřbitov. Ide o vojenské opevnenie, ktoré je symbolom vlastenectva a veľko...

Z archivu...


Literatura

Rodinné trauma v románu Sedmihlas

sedmihlas perexČtvrtý román Rebeccy Kaufmanové sleduje útržky ze života devítičlenné farmářské rodiny v letech 1911-1959. Krátké, nesekvenční příběhy zachycují postavy během důležitých okamžiků jejich životů. Zaměřují se na jednotlivce, ale postupně se o...

Divadlo

Kašpárkova dobrodružství v šípkovém království

kasparek a ruzena sipkova200Zlín se pyšní dvěma „oficiálními“ místy, kde se nacházejí prkna, která znamenají svět, a to Městským divadlem a Divadlem Scéna. Navíc se čas od času změní na divadelní sál část klubu Zelenáčova šopa, která pravide...

Film

Hra na hraně – kvantitu nebo kvalitu?

200filmUž týden se prohání po našich kinech novinka režiséra Brada Furmana (Obhájce) se zpěvákem, hercem Justinem Timberlakem a budoucím netopýřím mužem, Benem Affleckem.

...