Advent v Baťově institutu

Advent v Baťově institutu

Tisk

Advent BataZlínské kulturní centrum sídlící v 14|15 Baťově institutu si na předvánoční čas připravilo mnoho akcí – od výstavek přes speciální čtení po různé dílny pro děti. Naplánujte si nějakou s naším stručným přehledem!



VÝSTAVKA BETLÉMŮ
Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně propůjčilo tyto betlémy, jejichž výstavka bude volně k vidění ve foyeru čtrnácté budovy.

Výstavka betlémů
Kde: foyer budovy 14
Kdy: 27. 11. - 11. 1. 2015
Vstupné: zdarma

zlin betlem

RADUJÍ SE KOČKY, ŽE PADAJÍ VLOČKY
Toto je název tradiční výtvarné soutěže pro děti do deseti let. Ty měly za úkol libovolnou technikou ztvárnit zimní radovánky. Díla budou představena v sobotu 29. listopadu 2014 u příležitosti Dne pro dětskou knihu. Návštěvníci během dopoledne vyberou tři nejlepší díla, jejichž autoři budou odměněni krásnými knihami a hračkami. Letos nově vybere a odmění jeden obrázek také kocour Miloš – maskot dětského oddělení Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně.

Radují se kočky, že padají vločky
Kde: foyer budovy 15
Kdy: 28. 11. - 14. 12. 2014
Vstupné: zdarma

zlin kocour soutez

VÁNOČNÍ INSPIRACE
Fond krajské knihovny se rozhodl inspirovat ve svých vitrínkách – v třetím podlaží 15. budovy naleznete výstavku s vánočními příběhy, recepty a koledami. Chybět nebudou ani různé nápady a další vánoční inspirace.

Vánoční inspirace
Kde: vitrínky 3. podlaží budovy 15
Kdy: 1. 12. - 31. 12. 2014
Vstupné: zdarma

VÁNOČNÍ ŘETĚZ - ČTENÍ INSPIROVANÉ VÁNOCEMI

Jedná se o tradiční předvánoční akci pro veřejnost, na které šest známých osobností čte ze svých oblíbených knih. Těšte se na spisovatele Antonína Bajaju, režiséra Petra Horkého, herečku Milenu Marcilisovou, mluvčího policejního prezídia Janu Macalíkovou, zpravodaje českého rozhlasu na Slovensku Petra Vavrouška a herce zlínského divadla Zdeňka Lambora. Na akci také zahraje a zazpívá charismatická držitelka ceny Anděl Jitka Šuranská. Součástí bude i prodejní výstavka Centra služeb postiženým Zlín o. p. s.

Vánoční řetěz - čtení inspirované vánocemi
Kde: kavárna ŠachMat
Kdy: 10. 12. 2014 od 18 hodin
Vstupné: 40 Kč, snížené 30 Kč.

zlin suranska

VÁNOČNÍ VÝTVARNÁ DÍLNA
Dětské oddělení Krajské knihovny Františka Bartoše bude v úterý 16. prosince patřit výtvarné dílně. Ve zdejší knihovně budou děti tvořit výrobky s vánoční tématikou.

Vánoční výtvarná dílna
Kde: 3. podlaží budovy 15, klubovna dětského oddělení
Kdy: 16. 12. 2014 od 14 hodin
Vstupné: zdarma

MIKULÁŠSKÁ DÍLNA PRO DĚTI
3. 12. 2014

Pro školní i mimoškolní skupiny a veřejnost je určena Mikulášská dílna, kde se budou vytvářet tradiční výrobky spojené se svátkem Mikuláše.

Mikulášská dílna pro děti
Kde: 3. podlaží budovy 15, klubovna dětského oddělení
Kdy: 3. 12. 2014 od 8.30 do 15.00 hodin
Vstupné: 35 Kč za osobu

zlin3

Zdroj foto: www.14-15.cz, jitkasuranska.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smutná-Braunová – dva rozhovory v jednom

altKdyž spisovatelka Petra Braunová připravovala křest své knihy Kalvárie, požádala Jitku Smutnou o kmotrovství. Společně zdramatizovaly pasáže tohoto kontroverzního románu o vztazích mezi ženami a Jitka Smutná...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jan Jesenius provedl v Praze před 415 lety první anatomickou pitvu

Jesenius 200První veřejná pitva se uskutečnila před 415 lety, 8. června roku 1600. Provedl ji lékař Jan Jesenus - Jesenský. Narodil se roku 1566. Studoval lékařství, zaměřil se anatomii a chirurgii. Publikoval řadu chirurgických prací; byl osobním lékařem ...

Z archivu...


Literatura

Punková bible pro všechny generace

punkovy prapor perexTak lze charakterizovat knihu malého rozměru, ale velkého obsahu s názvem Punkový prapor. Autorem této výpovědi je Petr B. Výškovický, který zúročil všechny nejen punkové zkušenosti a předložil tak...

Divadlo

Jak se u nás hrálo a zpívalo

Nakladatelství KANT přichází s dvěma zajímavými publikacemi, které se věnují různým podobám divadla, ať již jsou to proměny (převážně veseloherního) herectví zachycené v Komediantech na české scéně nebo vývoj "zábavněhudebního divadla" v klikatém a místy pořádně trnitém poválečném období, jak to zaznamenává kniha Od operety k muzikálu

Film

Oscarové drama Saulův syn sugestivně připomíná hrůzy holocaustu

saul 200Oscarová kategorie Nejlepší zahraniční film je dlouhodobě považována spíš za cenu politickou než filmařskou, což ale nic nemění na tom, že někdy vyhrají díla, která si to zaslouží a mají co říct. Letošním vítězem se stalo dlouho dopředu favorizované maď...