KARLŠTEJNSKÉ VINOBRANÍ

KARLŠTEJNSKÉ VINOBRANÍ

Tisk

KARLSTEJN 200KARLŠTEJNSKÉ VINOBRANÍ - dvoudenní slavnost vína s bohatým programem v celé obci Karlštejn i přímo na hradě. To všechno za přítomnosti samotného císaře a krále Karla IV.

18. ročník Karlštejnského vinobraní byl ve znamení dobrého vína, sladkého burčáku, skvělého programu a také báječného babího léta. Pro letošní ročník dokonce pořadatele připravili novinku, jízdu historickým vlakem, jež byl tažen parní lokomotivou. Tento skvostný zážitek si mohli dopřát ti, kteříž putovali na hrad z Prahy.

KARLSTEJN 1

Na dvoudenní slavnost vína dohlížel v doprovodu svých dvořanů sám císař a král Karel IV. se svou čtvrtou ženou Eliškou Pomořanskou.

Diváci se těšili z divadélek, do uší jim zněla skvostná středověká či lidová hudba, své dovednosti jim předvedli bubeníci, fakýři, tanečnice, rytíři a šermíři. V celém podhradí bylo možné nakoupit všelijaké zboží z dob minulých, dobře se občerstvit nebo jen tak spočinout a nastavit tvář krásnému počasí. Sobotní večer již tradičně patřil muzikálu Noc na Karlštejně, který je považován za jakýsi zlatý hřeb večera. Inu, nezbývá než popřát a pogratulovat pořadatelům za velmi vydařený 18. ročník a těšit se na rok příští.

KALSTEJN 2

Foto: Rudolf Hojdar
www.karlstejnske-vinobrani.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Benjamin Kuras: Spisovatel musí umět pátrat a dávat věci do souvislostí!

kuras200Jeho knihy vynikají nesmírnou precizností a mohly by být učebnicí toho, jak má publicista pracovat s informacemi. A právě tomuto tématu jsem se s Benjaminem Kurasem věnovala a vyptala se ho na zákulisí takové práce. Jeho nová kniha Poslední naděje ci...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Turistický seriál K21: Muzeum slovenskej dediny

200 skanzenMilí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chyb...

Z archivu...


Literatura

„Život je nekonečný řetězec kuriózních absurdit“

mam se dobre 200Mám se dobře, ale špatně to snáším je název knihy, která loni vyšla Jiřímu Raichlovi. Po humorněji laděných předchozích titulech je nyní tématem historie.

...

Divadlo

Nahlédněte do běžného dne manželského páru v důchodu

Happy end perexMuž a žena, kteří jsou spolu 60 let. Jejich svět se v průběhu let vtěsnal do jednoho bytu a oni se postupně stali jeden druhému nejen nejlepším přítelem, ale především pomocníkem.

 

...

Film

Německy mluvené filmy dorazí do Prahy a Brna

pr 200Mnohé filmů, které v české distribuci sotva spatříme, zprostředkovávají početné přehlídky - tak se pořádají přehlídky středoevropských kinematografií, snímků natočených ve francouzštině, španělštině, nyní též německy. Festival německy mluvených filmů zvaný...