Složité romantické vztahy ve válce

Složité romantické vztahy ve válce

Tisk

tmavomodry svet 200Vážný romantický film Tmavomodrý svět (2001) je jedním z nejnákladnějších Českých filmů současnosti. Díky dobrému jménu tvůrců Jana a Zdeňka Svěráka do něj vložili své peníze i investoři ze zahraničí. Probírá totiž zajímavé téma z druhé světové války.

 

 

František Sláma je se svými kámoši z letky v komunistickém lágru a musí těžce makat. Je rok 1948 a všichni letci, kteří bojovali za 2. světové války proti Hitlerovi, jsou po osvobození Československa příliš „načichlí demokracií“. A tak už nemají mezi normálními lidmi v novém režimu co pohledávat.

Protože je František celý naměkko z toho jakého vděku se za svou službu republice dočkal, je film provázen dlouhými flashbacky při vzpomínkách na to jak bylo Československo obsazeno bez jediného výstřelu tentokrát Německou armádou. Už na začátku z něj má Německý důstojník děsnou legraci.

„Německý voják by se na vašem místě zastřelil, ale vy jste tak trochu jiná armáda, že?“

tmavomodry svet 1

Je ve svých vzpomínkách ve druhé světové válce. Neměl to tenkrát zase tak těžké. Chodil tajně za hezkou dívkou, která bydlela u nádraží. A i když to po obsazení země neměl nikdo právě lehké, mohlo se mu dařit skvěle. Jenže František dostal příležitost nastoupit do letectva v Anglii. Neváhal tak ani minutu, spálil za sebou všechny mosty a se svým naivním mladším kamarádem Kájou vyrazil vstříc lepším zítřkům.

Shoda zvláštních okolností po dvou po sobě následujících vládních katastrofách, je očividně jedno z mála témat, které by nikdo nevymyslel, pokud by ho nenapsal sám život. Scénárista Zdeněk Svěrák chtěl podle všeho využít svých bohatých zkušeností a napsat něco, co bylo kdysi vážným tématem. Opepřit to hezkými holkami, sprostými vtipy a udělat film poučný. Máme štěstí, že se žádná válka u nás už dnes nekoná, jenže když má člověk s příběhem jen málo společného, možná ho tím zvláštním způsobem nezasáhne.

tmavomodry svet 2

V Anglii se Františkův mladší kámoš Kája vzteká, že musí nacvičovat taktiku leteckého útoku na kole, učit se anglicky a jenom čekat až se dostanou do nasazení. Jsou tam v partě samí Češi a vypadá to, že je takových malých leteckých armád v Anglii z různých zemí více.

Když je válka, tak se děje spousta zvláštních věcí. Lidé mění svůj pohled na svět tam venku za plotem zahrádky a „svým“ lidem pomáhají. Podobná věc se stává i se Susan, které v noci klepe Kája na dveře domu a povídá, že je Československý pilot a sestřelil ho bombardér. Susan mu nabízí večeři, kde složit hlavu a protože je sama, vyspí se s ním.

Kája jí od té chvíle hrozně miluje. Sice je Susan mnohem starší než on, samota v baráku s dětmi však udělá divy. Avšak do té doby než se Susan potkává s Františkem Slámou. Ten je v jejím věku a podle všeho si mají co říct. Františka celou dobu až po konec filmu trápí křivda, kterou se dopustil na svém kamarádovi. Tak jako vždy, se totiž rozhodl dost impulzivně a nevycouval z něčeho, co je mu milé, ale vlastně na škodu jeho blízkým.

tmavomodry svet 3

Zpátky v komunistickém lágru jenom přemítá a poslouchá zkušenosti bývalého důstojníka SS, který mu dělá lékaře. Jakoby vlastně měl skončit přesně tam, kde sám chtěl. František se ve svém životě rozhodoval vždycky podle toho, co mu přijde správné. Šel bránit svou vlast, i když neměl ani tušení, co ji po válce čeká. A nakonec vědomě zkazil radost svému kamarádovi, který ani nevěděl o čem život je.

Film Tmavomodrý Svět je plný rozhodování a rozporuplných osudů. Ve válce se někteří lidé snažili dělat hlavně správné věci, dobré pro nás všechny. Nicméně někdy se může člověk snažit o to nejlepší, a ve výsledku získat spíš to špatné.

tmavomodry svet plakat

Tmavomodrý svět

Válečný / Drama / Akční / Romantický
Česko / Velká Británie / Německo / Dánsko, 2001, 112 min
Režie: Jan Svěrák
Scénář: Zdeněk Svěrák
Kamera: Vladimír Smutný
Hudba: Ondřej Soukup, Jaroslav Ježek
Hrají: Ondřej Vetchý, Kryštof Hádek, Tara Fitzgerald, Charles Dance, Oldřich Kaiser, David Novotný, Linda Rybová, Jaromír Dulava, Lukáš Kantor, Radim Fiala, Juraj Bernáth, Miroslav Táborský, Hans-Jörg Assmann, Thure Riefenstein, Anna Massey, Viktor Preiss, Petr Burian,Čestmír Řanda ml., Jeremy Swift, Jiří Lábus, Daniela Kolářová, Martin Sitta, Horst-Günter Marx,Anna Veselá, Filip Renč, David Fisher, Jeff Tyler, Martin Dostál, John Comer, Michal Zelenka,Zdeněk Dvořák, Zdeněk Svěrák, Jan Svěrák, Sophie Wilcox
Hodnocení: 95%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Zinnerová je nyní doma na jihu Čech

zinnerova zabrodska perexJana Semelková požádala o rozhovor se spisovatelkou Markétou Zinnerovou. Bude zřejmě trochu jiný, protože bydlíme ve stejném domě, navštěvujeme se a víme o sobě dost osobních věcí, které ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Temný rytíř povstal: Legenda končí

Že jsem musela jít na nejočekávanější film letošního roku, na nový americký film „Temný rytíř povstal“, předem mě mrazilo v zádech. Moc tyto akční sci-fi pohádky nemusím. Zejména když vznikly na základě archivních komiksů. Ale nakone...


Literatura

Nacistické Německo a jeho Snoubenky smrti

snoubenky smrti200V srpnu 2022 vyšla u nakladatelství XYZ pořádná bichle Snoubenky smrti od francouzského novelisty Jeana-Christopha Grangého, který u nás není neznámý. Pokud máte rádi zamotané příběhy, atypické protagonisty a ponuré zajímá vás ponur...

Divadlo

Bezruči uvedou hit amerických divadelních scén Venuše v kožichu

venuse200Hit amerických divadelních scén Venuše v kožichu bude v ostravském Divadle Petra Bezruče první premiérou roku 2022. Intimní hru o setkání debutujícího autora a režiséra s energickou herečkou uvedeme v režii Jiřího Pokorného. Autorem netradičního rozvržen...

Film

Dějiny filmové hudby pro každého

dejiny filmove hudbyV téměř každém filmu slyšíme znít hudbu, ať již pochází z nějakého zdroje, který lze v kontextu obrazu rozpoznat, nebo naopak tvoří toliko zvenčí dodávaný zvukový doprovod, který v obraze nemá žádnou reálnou oporu. Hudba je r...