Zvonilka: Tajemství křídel aneb když sesterská láska vítězí

Zvonilka: Tajemství křídel aneb když sesterská láska vítězí

Tisk

zvonilka tajemstvi kridel disneyDo našich kin přichází po letní smršti animovaných filmů (Rebelka, Norman a duchové, Hotel Transylvánia) další animák, tentokrát se jedná o fantastický příběh o motýlích vílách Zvonilce a Modrovločce, s málo však nápaditým názvem Zvonilka: Tajemství křídel.

 

Jedná se o první snímek společnosti Disney ze série o vílách, který vznikl ve 3D. V původním znění se na filmu podíleli přední hollywoodští herci jako Anjelica Huston, Lucy Liu nebo Timothy Dalton, protože to považují za velikou čest se spolupodílet na animovaných filmech. Předchozí filmy o Zvonilce se odehrávaly na jaře nebo v létě, ale ani jeden z nich se na zimu nezaměřoval. Až film Zvonilka: Tajemství křídel nám nabízí pohledy na třpytivou krásu zimy. A tak ji tu máme, očekáváme letos totiž prý zimičku pořádnou!

Když jsou naše dcerušky příliš zvídavé

Film začíná sondou do života teplomilných, motýlích víl s křehkými a průsvitnými křídly, kdy si hrají a rejdí např. na obrovitých a rozkošných králíčcích. Panuje jim tu velmi příjemný podzim. Jedna z víl, Zvonilka, však, jako jediná neposlušná mezi ostatními teplomilnými vílami, překročí hranice domovského území, kam mají teplomilné víly zakázáno vstoupit pod pohrůžkou nebezpečí, které tam na ně určitě čeká. Zvonilka zákazu nedbá, a tak objeví tajemné Zimní lesy. Omámená krásou sněhu a ledu, kteroužto zimní krásu poznává poprvé ve svém životě, sice na kost zmrzlá, se setkává s celou řadou nových zimních víl. Křídla Zvonilky jsou však mrazem ohrožena.

Zvonilka má sestru!

Zvonilka odhalí kouzelné tajemství. Setká se zimní vílou – s Modrovločkou. Jsou doslova fascinovány jedna druhou a brzy se ukáže, proč – jsou to sestry! A tak Zvonilka má sestru, stejně veselou a hravou motýlí vílu. Ta se s ní na oplátku vydává na návštěvu do Zvonilčina domova. Když se o jejich pouti dozví královna Clarion a král Milori, vládci Zimních lesů, varují obě, že už nikdy nesmějí zapovězenou hranici překročit, a vysvětlují jim oběť, kterou sami museli za podobný přestupek podstoupit. Přejít z jednoho světa do druhého je sice možné, ale je to velice nebezpečné. Pokud hranici překoná podzimní víla, jako Zvonilka, bude jí v Zimních lesích velká zima a hrozí jí umrznutí jejích křehkých křídel. A pro zimní vílu je návštěva Podzimních lesů asi, jako kdybychom vzali kus ledu a položili ho na Saharu. Nevyhnutelně se nám roztaje. Existují proto pravidla, která vílám cestovat z jedné říše do druhé zakazují.

zvonilka tajemstvi kridel disney

Proč Modrovločka?

Modrovločka je zimní víla, která nikdy nepoznala jiné roční období než zimu. Je zvídavá, veselá a hravá a moc ráda se klouže se svými přáteli na zmrzlých vodopádech. I když ale miluje zimu, sžírá ji touha poznat teplejší období druhé části říše. I ona často navštěvuje hranici a sleduje, jak zvířata přecházejí z jedné části říše do druhé, a hltá knihy plné příběhů o létě, motýlech a stromu s kouzelným práškem.

Jak poznáme svou sestru?

Režisérka Peggy Holmes s pomocným režisérem Bobsem Gannawayem považovali za nejtěžší úkol vymyslet způsob, jak by Zvonilka a Modrovločka mohly ihned navzájem poznat, co pro sebe znamenají a že jsou sestry! Naštěstí si oba režiséři uvědomili, že natáčejí vizuální médium a že pro tento účel vhodně použijí třpyt. Rázem se celá scéna setkání dvou sester proměnila a ani jedna z postav přitom nemusela říct jediné slůvko. Bylo naprosto jasné, že mezi nimi je jakési výjimečné pouto, protože se jejich křídla začala třpytit.

Společnými silami proti pohromě

Zvonilka a Modrovločka ale nemohou ovlivnit přírodu. Když stroj na výrobu sněhu, který Modrovločka při svém putování po Zvonilčině domově používá, aby neroztála, začne ohrožovat strom, jenž je zdrojem kouzelného prášku víl, jsou obě sestry nuceny sjednotit letní a zimní víly a vše napravit dříve, než bude pozdě.

Když režíruje žena

Zvonilka: Tajemství křídel je prvním snímkem o vílách, který ve společnosti Disney režírovala žena. Sestry byly pro Peggy Holmes odjakživa velice významným prvkem – má hned tři (a také tři bratry!). Její porozumění sesterským vztahům má proto velice reálné základy v rodinné lásce. „Mezi mnou a sestrami existuje jakési pouto a všechny si uvědomujeme, že se jedna na druhou můžeme kdykoliv spolehnout,“ popisuje Holmes život ve společnosti svých sester. „Je to velice silné pouto a ani o něm nemusíme hovořit. Prostě existuje. To mi pomohlo pochopit sílu lidských citů. Takže když se obě víly musejí na hranici říší rozloučit a Modrovločka v sobě najde na poslední chvíli dost síly, aby se vrátila a dala Zvonilce najevo, jak moc ji má ráda, jednalo se o velice reálnou situaci. Takže jsme to vyřešili tak, že chtějí být spolu – ale svět se je snaží oddělit. Láska je most, který lidi dokáže spojovat. Dokáže spojovat odlišné kultury.“

Není to příběh o vzpouře

Jak říká režisérka Holmes, chtěla natočit příběh o sjednocení obou světů, ale nechtěla tvořit film o nějaké vzpouře či něčem podobném. Naopak potřebovala, aby obě říše výslovně toužily po spojení, jenomže jim v tom brání počasí. Tím, že Zvonilce stvořili sestru a rozšířili tak již zaběhlou mytologii, mohla něco takového i realizovat. Zvonilka se do Zimních lesů vydává, protože k nim cítí jisté pouto, a odstartuje tak řadu pozoruhodných událostí.

A co ty vlasy?

A režisérka si navíc umanula, je to přece žena a režiséra – muže by to možná ani nenapadlo, aby Zvonilka i Modrovločka měly výjimečné účesy, které by byly přirozeným doplněním jejich vzhledu. Vyzvala jednoho z nejvyhlášenějších stylistů v Hollywoodu, Kena Pavese, který spolupracoval s výjimečnými ženami filmového a módního průmyslu, jakými jsou Victoria Beckham, Jessica a Ashlee Simpson, Eva Longoria, Lady Gaga, Jennifer Lopez, Celine Dion a Fergie, a tudíž věděl naprosto přesně, co po něm Holmes žádá.

zvonilka tajemstvi kridel disney

A co hudba?

Jednotlivé postavy mají také své hudební motivy, které jsou jakýmsi zvukovým podpisem, podle kterého poznáme Zvonilku a Modrovločku. Ve filmu je uslyšíme odděleně, ale plného efektu je dosaženo až v samotném závěru filmu, kdy spolu obě víly letí krajinou. Je to jako kousky skládačky, které do sebe zapadnou. Oba motivy se dokonale doplňují, když je zahrajeme současně. Dalo by se říct, že Modrovloččin motiv je něco jako Zvonilčin pozpátku.

Filmové poselství režisérky Holmes

„Myslím, že na světě žijí dívky, které nemají sestry, ale po zhlédnutí filmu budou toužit po sesterské kamarádce, po někom, s kým se budou moci podělit o své zážitky. Možná to bude navenek poněkud jiné, ale v nitru to na ně bude působit stejně. A to je tím nejdůležitějším poselstvím tohoto filmu,“ říká režisérka Holmes.

Co se nám bude líbit určitě

Nejen Zvonilka, ale i my a naše děti budeme jistě fascinováni, když uvidíme, jak králíčci a ostatní zvířata z letní říše přecházejí do zimní říše a mění svou barvu, většinou v bílou. Najdeme překrásnou říši plnou třpytivého ledu a odrazů.

zvonilka tajemstvi kridel disney

Zima není období, je to místo

Pro nás diváky je důležité, abychom se dokázali vžít do postav. My dospělejší při sledování filmu, na rozdíl od dětí, možná upadneme občas i do kratičkého zimního spánku, ale třepot křídel motýlích víl nás snad hned probudí, jako se to naštěstí stalo mně. „Zimní víly v zimních kabátech nenajdeme. Zrodily se pro život v zimní říši. Jsou na takové počasí zvyklé. Zima není období, je to místo,“ upozorňuje nás Holmes. „Někteří lidé prožijí v zimě celý život, takže jsme tento pocit chtěli zprostředkovat. Zima je tak krásná. A my opravdu nechtěli, aby náš film působil vánočně.“

Připravuje se další díl série – Zvonilka: Velká záchranná výprava, který se však vydává do zcela jiných končin.

Titul: Zvonilka: Tajemství křídel
Originální název: Secret of the wings
Země: USA- © WALT DISNEY PICTURES
Distributor: Falcon, www.falcon.cz
Scénář: Bobs Gannaway, Peggy Holmes, Ryan Rowe, Tom Rogers
Režie: Peggy Holmes, Bobs Gannaway
Produkce: Michael „Makul“ Wigert
Vedoucí výroby: John Lasseter
Hudba: Joel McNeely
Přístupnost: mládeži přístupný
Žánr: fantastická pohádka
Hodnocení: 60 %

V českém znění:
Marika Šoposká (Zvonilka)
Bára Šedivá (Modrovločka)
Kamila Šmejkalová (Iris)
Kamila Špráchalová (Rozeta)
Klára Oltová (Mlženka)
Hana Krtičková (Léčitelka)
Tereza Chudobová (Střelka)
Dalimil Klapka (Diblík)
Jan Holík (Cink)
Václav Rašilov (Sled)
Zuzana Kajnarová (Vidia)
Jiří Panzner (Bubla)
Miroslav Mejzlík (Lord Milori)
Terezie Taberyová (Fauna)

Film ZVONILKA: TAJEMSTVÍ KŘÍDEL bude do českých kin uveden ve formátech 2D a 3D s českým dabingem 1. listopadu 2012

Zdroj foto: Falcon


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

"Buď do něčeho jdu se stoprocentním zapálením anebo to nechávám být."

isla200Nedávno ste mohli zaznamenať na našich stránkach viacero článkov týkajúcich sa Islandu. Na Febiofeste bol ocenený islandský režisér za film Vrabčáci, v Prahe sa 9.4 uskutoční Islandský deň organizovaný Klubom islandských fanatikov a určite ste tiež zaznamenali recenziu na kni...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Navštivte Přehlídku netradičního filmu 2013

pnf logo 200Mladá Boleslav bude již po čtvrté hostit Přehlídku netradičního filmu (PNF), zaměřenou na nahotu a sexualitu v médiích. Přehlídka se uskuteční v termínu od 26. do 28. září 2013 v Divadelním sále Domu Kultury v Mladé Boleslavi.


Literatura

Jak překonávat konflikty – Zvládnout a vyřešit složité situace

konf200Kromě toho, že je Anselm Grün autorem přibližně dvou stovek knih, je také mnichem Řádu svatého Benedikta, teologem, filozofem a celerářem, tedy hlavním ekonomem v německém opatství Münsterschwarzach. Ve svojí knize nabízí řešení konfliktů, která vycház...

Divadlo

Balet Luskáčik okúzlil návštevníkov

lusk 200V Dome umenia v Piešťanoch sa 22. novembra predstavil hrou Luskáčik Svetoznámy Kyjevský City balet v  hudobnom podaní Piotra Iľjiča Čajkovskija.

...

Film

Nevěstinec (Vzpomínky z domu lásky) aneb prostitutky nesuďme příliš přísně!

nevestinec 200Francouzský film „Nevěstinec“ režiséra Bertranda Bonella není novinkou. Promítal se již v roce 2011 a promítá se dál ve filmových klubech. Sáhla jsem tedy po DVD, které vyšlo letos v edici Náročného ...