Návrat do budoucnosti: cestování časem

Návrat do budoucnosti: cestování časem

Tisk

DVD Návrat do budoucnostiKoncepčně vychytaný film Návrat do budoucnosti (1985) představuje Michaela J. Foxe v jeho nejlepší roli. Škola života, kterou prochází, je stejná jak v roce 1985, tak i v roce 1955. Jenom v minulosti vypadá o dost lépe.

 

 

Marthy McFly se nám v úvodu filmu představuje jako kamarád starého, ale energického vědce Browna. Nechodí za ním jen tak, ve škole totiž je nuda, jeho táta je uhlazený hnidopich. Aspoň přítelkyni má šikovnou. Možná proto je i starostlivý a nesnaží se poukazovat na nedostatky jiných. Spíš jim pomáhá… proč to vlastně dělá? To se máme teprve dozvědět.

Takže, Dr. Brown přichází jednoho dne, že prý vynalezl stroj času. Překopal své zánovní auto, nainstaloval do něj různé turbíny, digitální budíky, páčky, čidla a také menší jaderný generátor. Marthy už pár let pozoroval, jak si vědec hraje s hodinami a prkotinkami na dálkové ovládání, ale plutoniem poháněný vůz je rozhodně novinka. Výsledky amatérismu však na sebe nenechávají dlouho čekat, na Browna hned při prvním testování střílejí. Plutonium šlohnul a nezaplatil!

DVD Návrat do budoucnosti

Prakticky celý film je od začátku protkán řadou různých událostí, které jsou, byly a budou. Když má divák dobrou paměť, musí to být hotové orgie zápletek. Marthy chce nové auto, hodiny na radnici 30 let nejdou, na kytaru hrají jen hluční loseři, jeho otec na škole nikdy nic nedokázal a tak dále a tak dále. To všechno se při cestě do minulosti ukáže v jiném světle a zpátky v budoucnosti odrazí (v dalších dílech) zase jinak. Jakoby úplně každá věta v dialogu sloužila něčemu, co bylo nebo přijde.

Marthy má štěstí, že se díky své chytrosti pořád drží nad vodou a je mu skvěle. Poté, co se omylem dostává o 30 let nazpět, se totiž dozvídá různé věci o své rodině a svých starších známých. Dokonce se do něj zamiluje jeho vlastní matka a to jen proto, že je jeho otec v podstatě ňouma. Nekňubů je v Marthyho životě celá spousta, ale teprve teď, když začal přitahovat mladší verzi své vlastní matky, nastává skutečný problém. Jak ty dva dát zase dohromady?

Nic ale nevzniká jen tak, pro nic za nic. Biff je zlý člověk a dominantní kamarád Marthyho otce snad celý život. Nechodí pro nadávky nebo výhružky daleko, nepotřebuje se nikomu zavděčit a nikdy se nebojí si na něco stěžovat. Hodný tatík je ale úplně jiný. Chová se, jak se patří, zdraví starší, do dveří nevejde bez zaklepání. Tyhle dvě “síly” spolu celý život bojují, až z toho jde Marthymu hlava kolem.

DVD Návrat do budoucnosti

Už tak žil v jiném světě než ostatní, ale v minulosti jsou jeho překvapení dvakrát taková. Kromě toho, že se jeho rodné město ještě ani pořádně nezačalo stavět, jsou všichni tak nějak pozadu. Pepsi je na ně moc drahá, nosí směšné hadry, poslouchají jazz a vokálové zpěváky. Vlastně to Marthy je divný, ne oni. Jestli pro diváka jeho role tam doma nebyla nijak kontrastní, tady si teprve získává zvláštní nádech.

Zápletka příběhu je ale složitá. V nádrži auta je už jen vypálený kus posledního jaderného článku a Marthy nejenže musí dělat dohazovače svým rodičům, musí také kontaktovat mladého Dr. Browna a dokázat mu, že je z budoucnosti, aby auto nějak zprovoznil.

Pár facek jeho nepřátelům, nějaké svižné sólo na elektrickou kytaru (v roce 1955) a pár dalších skopičin, kterými předčí ostatní, nakonec všechny problémy dokáží vyřešit a ke konci filmu Návrat do budoucnosti je to právě tak. Když se někdo snaží jít dopředu a nemá mindráky ze svých neúspěchů , dokáže své klíčové chvilky vždy nasměrovat po té pravé cestě. Kdysi dávno bylo možná “správné” být za každou cenu bezkonfliktní a úslužný ke svým bližním. Dnes už naštěstí stačí být takový jenom k lidem, kteří nám mohou uškodit.

DVD Návrat do budoucnosti


Návrat do budoucnosti / Back To The Future
USA, 1985, 111 minut
Žánr: sci-fi / komedie
Režie: Robert Zemeckis
Scénář: Robert Zemeckis, Bob Gale
Kamera: Dean Cundey
Hudba: Alan Silvestri
Hrají: Michael J. Fox (Marty McFly), Christopher Lloyd (Dr. Emmett Brown), Lea Thompson (Lorraine Baines McFlyová), Crispin Glover (George McFly),  (Dave McFly), Thomas F. Wilson (Biff Tannen), George DiCenzo (Sam Baines) a další
DVD vydal Bontonfilm
Hodnocení: 85%

Zdroj foto: impassionedcinema.com a Bontonfilm


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, U Mokřinky

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ultimátní filmová ABBA párty zamíří v září i do českých kin

abba-the-movie-image-10Švédská skupina ABBA patří bez jakýchkoliv diskuzí mezi největší popové ikony dvacátého století. A jejich hudba přitahuje, částečně i díky muzikálu Mamma Mia, zástupy nových a nových fanoušků napříč generacemi. Ačkoliv už muz...


Literatura

Trámoš a Světlík – strašidla z půdy

altKnížka Milana Valenty s ilustracemi Ivana Mračka Půďáci ze staré školy vyšla již na podzim loňského roku. Ale bylo by škoda, si jí nevšimnout. Především je krásně vybavená. Nakladatelství Práh ...

Divadlo

Mezinárodní hvězdy Magdalena Kožená a Sir Simon Rattle obdrží čestný doktorát JAMU

jamu doktorat200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění získá česká operní a koncertní pěvkyně Magdalena Kožená a také britský orchestrální i operní dirigent Sir Simon Rattle. Obě hvězdy mezinárodního hudebního nebe si mimořádné ocenění převez...

Film

VŠEMI SMĚRY – cestou necestou za publicistikou

altNašim pravidelným čtenářům nemohla uniknout pozvánka na festival nezávislé publicistiky Všemi směry, který roztočil kolotoč otázek, diskuzí a workshopů na téma reportérství. Že jde o výjimečnou událost, sliboval i rozhovor s manažerkou projek...