Křtiny aneb exkurze do polského podsvětí

Křtiny aneb exkurze do polského podsvětí

Tisk
ImageDrsný, avšak velmi lidský příběh současného varšavského podsvětí, kde vládne zákon ulice a nejsilnějšího gangu. I takto jednoduše by se film režiséra Marcina Wrony dal popsat, pokud bychom měli k dispozici jen několik slov. Ani zdaleka to však nevystihuje pravou podstatu snímku

 




Jde v něm totiž o mnohem víc, než jen o mafiánské bossy, temné prostředí nebo okázalé násilí. Jde hlavně a především o přátelství. To je téma, které dalo celému filmu podobu, které se postaralo o napětí od začátku až do konce.

Dlouholetí přátelé, které pojí společná minulost z prostředí podsvětí, se opět po dlouhé době setkávají. Zatímco z Janka (Tomasz Schuchardt) je mladý voják, Michal (Wojciech Zieliński) se od základu změnil – má velkou prosperující společnost, manželku (Natalie Rybicka), novorozené dítě. I když se minulosti snaží uniknout, ta ho stejně dostihne. Svůj život si musí den po dni vykoupit, ale konec se nezadržitelně blíží. A Janek mu nemůže nijak pomoct, ačkoli by pro přítele udělal cokoli. Michal chce stihnout jediné – křtiny svého dítěte, jehož kmotrem se má stát právě jeho nejlepší přítel.



Lži, přetvářka, strach, láska, bezmoc. I když se může zdát, že tolik zdánlivě nesourodých pocitů nemůže jeden film obsahovat, Křtiny jsou tím vším doslova prosyceny. A navíc spolu úzce souvisí. Láska, strach o své blízké, to vše nutí hlavního hrdinu lhát vlastní rodině.

Janek musí řešit dilema mezi vlastním bezpečím a přátelstvím. Má se snažit pomoct kamarádovi, i když ví, že by to mohlo stát život i jeho? Nebo dbát hlavně na své bezpečí? 

Zpočátku možná někdo může mít pocit, že Tomasz Schuchardt v roli Janka trochu přehrává a nepůsobí věrohodně, opak je ale pravdou. Jde o kontroverzní postavu, nejdříve poněkud nesympatickou, ale v závěru snad i obdivovanou. A jako k takovému se k Jankovi přesně toto chování hodí. Divák má tedy možnost si ho oblíbit a začít s ním soucítit až v průběhu filmu.

Nezanedbatelná je i práce kamery, která se postarala o autentičnost a rozhodně přispěla k dramatičnosti celého filmu. Například mírně zpomalené záběry scény, v níž Michal mlátí bývalého kumpána, vyhrocenost okamžiku jen podtrhují (i když úprava není nijak markantní).

Film ve svém průběhu nabírá rychlý spád, který vyvrcholí v samém závěru. Divák prožívá peklo s dvojicí přátel až do konce, který je stejně náhlý, jako překvapivý. Na své si přijdou i příznivci otevřených konců, které nutí diváka k dalšímu přemýšlení.

Image

Jedná se o psychologické drama, které nikoho nenechá na pochybách, že režisér Marcin Wrona své profesi rozumí. Po Mojí krvi jsou Křtiny jeho druhým režisérským celovečerním snímkem. Film získal několik ocenění nejen v Polsku, ale i na mezinárodním poli. Mimo jiné se stal i vítězem Febiofestu 2011.

S představitelem Michala, Wojciechem Zielińskim, spolupracoval Wrona už na svém debutu Moja krew. Student herectví Tomasz Schuchardt si díky němu naopak po účinkování v divadle zahrál první velkou filmovou roli. V roli Michalovy manželky Magdy se představila Natalie Rybicka, která tu zosobňuje lásku a rodinnou soudržnost.

Režie: Marcin Wrona
Scénář: Dariusz Glazer, Grzegorz Jankowski, Grazyna Trela
Kamera: Pawel Flis
Hudba: Marcin Macuk
Střih: Piotr Kmiecik
Hrají: Wojciech Zieliński, Tomasz Schuchardt, Natalia Rybicka


Zdroj foto: filmeurope.cz

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Zelinová: „Vlk je přímočará, neúplatná bytost vyžadující svobodu a respektování zákonů smečky.“

monika zelinova200Monika Zelinová (rozená Kovalská) pochází z Ostravy, kde žije dodnes. Vystudovala střední pedagogickou školu, zajímá ji psychologie, průběžně si doplňuje vědomosti z oblasti mezilidských vztahů, komunikace, organizace práce a manageme...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

F. A. Brabec: “ Každé „své“ filmové dítě miluji.”
ImageF.A.Brabec se v současné době kromě svých filmových projektů zabývá výukou mladé generace kameramanů na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Jeho ateliér kamery je jeden z nejnavštěvovanějších, protože o své...

Literatura

Michaela Klevisová: Zmizelá v mlze

zmizela v mlze200Připravte si šálu, teplý svetr a několik hrníčků horkého čaje. Nebo ještě lépe svařeného vína, protože u téhle knihy vám bude opravdu zima. S Michaelou Klevisovou se dostaneme na nejsevernější cíp Evropy, vysoko za polárním kruhem do je...

Divadlo

Zábavný kabaret o božské Marilyn

200divZnámé iniciály MM byly zárukou kasovního trháku i přesto, že jejich samotná majitelka a platinová kráska Marilyn Monroe byla velice nespolehlivá a svou image vystavěla na svém největším nešvaru - nedochvilnosti. Snad se i právem domnívala, že na hvězdu její...

Film

I tlusté odborné časopisy by mohly zaujmout

kino ikon perexSpecializované časopisy, mnohdy čtvrtletníky nebo jen pololetníky, se k běžnému čtenáři téměř nedostanou. Jednak o jejich existenci neví, a i kdyby věděl, sotva by našel nějaké místo, kde se prodávají, a i kdyby takové místo objevil (třeba...