Nový dokumentární film Klusáka a Pecháčkové mapuje tři roky pandemie v Čechách, do kin půjde na jaře příštího roku

Nový dokumentární film Klusáka a Pecháčkové mapuje tři roky pandemie v Čechách, do kin půjde na jaře příštího roku

Tisk

VelkeNic200Dokumentární režiséři Vít Klusák a Marika Pecháčková téměř tři roky sledovali českou společnost a její pojetí pandemie nemoci covid-19. V dokumentární tragikomedii Velké nic se autoři zaměřili na lidské příběhy, poetiku doby, bizarní obrazy nebo klíčové momenty v politice a společnosti. Prostředky na dofinancování postprodukce nyní sbírají na crowdfundingovém portálu Hithit.

 

„Impulz k natočení filmu o pandemii přišel v absurdní moment, kdy vláda ČR při fatálním nedostatku roušek povolala národ kutilů, nechala otevřít galanterie a šicí stroje v domácnostech se rozjely naplno. To nás pobavilo i zvedlo ze židlí. Po chvíli váhání, zda riskovat zdraví naše i našich blízkých, jsme se rozhodli pustit do práce na filmu o tom, jak se Češi s tím obdobím nečekaných výzev popasovali,“ říká ke vzniku filmu Vít Klusák.

VelkeNic1

Filmový štáb se v březnu 2020 vydal do ulic prázdné Prahy a dva roky sledoval dění a chování české společnosti. Autoři sledovali lékaře v nemocnicích i antivax demonstranty v ulicích, jednoho z prvních covid pozitivních pacientů v ČR, vrcholové sportovce trénující v domácích podmínkách nebo mezzosopranistku, která byla nucena nastoupit do pokladny v supermarketu.

„Bylo to jedno z nejnáročnějších natáčení. O to větší radost jsme měli, když jsme si na zkušebních projekcích ověřili, jak silně ten film rezonuje. Smích střídá pláč a ten zase rozčilení, ale nad tím vším vítězí potřeba tu podivnou, bolestnou i magickou dobu promyslet,” podotýká Marika Pecháčková.

VelkeNic2

Vzhledem k délce natáčení se dostalo i na reflexi společenského rozměru pandemie a lidského jednání v krizi. Jestliže zkraje roku 2020 byla všude cítit soudržnost a vzájemná pomoc, ke konci roku 2021 už byla společnost rozdělena na dva nesmiřitelné tábory. Lidé se vzájemně nálepkovali, osočovali a napadali. I skrze to se film Velké nic stává reflexí doby a celé pandemie.

Tvůrci se rozhodli použít crowdfundingovou kampaň především jako platformu k prodeji lístků na exkluzivní předpremiéry s debatami. Ty se budou konat v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové a Písku. Získané prostředky plánují použít na vizuální a zvukovou postprodukci, korekce černobílého širokoúhlého obrazu a zvukový mix.

VelkeNic3

Více informací: https://www.hithit.com/cs/project/11455/velke-nic


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Uherské Hradiště

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Slavná císařovna tak, jak ji neznáte

Korzet perexPíše se rok 1877. Císařovna Sissi (Vicky Krieps) je nejen módní ikonou, ale i ztělesněním ideálu krásy. Její 40. narozeniny se rychle blíží, ona však k oslavám nevidí důvod.

 

...

Literatura

Zloději lidí – román, který je právem označován za thriller

Zlodeji lidi200Slovy thriller či bestseller se označuje kdejaká kniha, ne každá z označených si tento přídomek zaslouží. Zloději lidí – krimiromán Roberta Craise – na ně mají právo. Autor totiž má nos na trháky. A dokáže...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Adamova jablka, střetne se v ní Robert Jašków s Jacobem Erftemeijerem

Adamova jablka 200Téměř rok po původně ohlášeném termínu se ve Švandově divadle dočká premiéry hra Adamova jablka. V sugestivním příběhu o dobru a zlu v režii Jiřího Pokorného se sejdou Jacob Erftemeijer jako pastor Ivan a Robert Jašków v roli neo...

Film

Od září bude na Primě všeho víc

Prima 200Zatímco tropické teploty atakují rtuť teploměrů po celé České republice, programové oddělení televize Prima se již naladilo na podzimní vlnu. Není divu, protože podzimní schéma „primáckých“ programů startuje na televizních obrazovkách už v posledním s...