Spider-man: Homecoming

Spider-man: Homecoming

Tisk

spider-man200Dlouho očekávaný v pořadí již šestý návrat Spider-mana na filmová plátna je po 3 letech konečně zde. V únoru roku 2015 uzavřely Marvel Studios a Sony smlouvu, týkající se postavy Spider-mana a jejího užití ve filmech v produkci Marvel, čímž se Spider-man zařadil do jejich portfolia. Poprvé se objevil již ve filmu Captain America: Občanská válka, kde zazářil jako „tajná zbraň“ Tonyho Starka.

 

Všechny věrné fanoušky zajisté potěší zpracování současného Spider-mana, které se v podstatě poprvé věrně řídí komiksovou předlohou. Herecký výkon mladého Toma Hollanda je všemi fanoušky i kritiky oceňován jako nejlepší Spider-man vůbec. Filmoví tvůrci si talentovaného herce zvolili hned z několika důvodů. Nejen kvůli jeho hereckému talentu, ale také gymnastickým dovednostem, věku a mladistvému vzhledu, které jsou pro Petera Parkera alias Spider-mana typické.

Mladý Peter Parker se začíná ztotožňovat se svou nově získanou identitou pavoučího muže. Příběh začíná Peterovým pohledem na jeho první akci s Avengers, v podobě trochu ztřeštěného videodeníku. Perfektně ukazuje jeho nedospělost a teenagerské sklony vše zaznamenávat a sdílet se světem. Poté ale jako když utne. Stark se neozývá, Happy neodpovídá na zprávy, jako by o něj ztratili zájem. Peter ale stále doufá, a tak alespoň zneškodňuje „zločince“ a zachraňuje nevinné ve svém sousedství a okolí. Jednoho dne však „kápne“ na něco mnohem většího. Zloději se snaží vykrást bankomat v jeho čtvrti, podivná na nich však je hlavně jejich výzbroj. Zvláštní zbraně Petera zavedou až k záporákovi Vulturovi, kterému se snaží zhatit jeho plány i za cenu ztráty „otcovské ochranné ruky“ Tonyho Starka. Na vlastní pěst se tak vydává vstříc zločincům, kteří vlastní zbraně, o kterých se nikomu ani nezdálo. Vedle hrdinského života ale také žije svůj obyčejný, ve kterém hraje velkou roli nejen škola, ale i láska. Oba životy se mu však začínají protínat, a tak v jedné chvíli své přátele zklamává jako Peter a v druhé je zachraňuje jako Spider-man. Vše vyvrcholí ve chvíli, kdy málem ztratí Tonyho důvěru i svůj oblek. Nakonec však vše špatné zvrátí a získá si zpět nejen Starkovu důvěru, ale také důvěru svých přátel.

Od mladého hlavního hrdiny, který jako by byl pro svou roli přímo stvořený, přes neobvyklého záporáka, Giacchinovu hudbu a téměř všudypřítomný nevtíravý humor se Spider-man: Homecoming propracoval ke svému zaslouženému více něž kladnému hodnocení. Peterův věk sice cílí na mladší publikum, ale je to naopak jeho výhoda, protože právě z toho pramení klukovská touha něčeho dosáhnout, někam se zařadit a být užitečný. Odlišný námět příběhu již zažitého hrdiny je také jasným plusem celého filmu a drobné detaily shodné s komiksovým originálem a napojení na Avengers dávají celému snímku jistou celistvost, hodnotu a svěžest, kterou předchozí zpracování Spider-mana postrádaly.

Spiderman Screenshot 001

Spider-man: Homecoming se rozhodně zavděčí i méně komiksově zasvěcenému publiku. Právě svou jinakostí a neotřelostí má rozhodně veliké šance zapůsobit u širokého obecenstva. Nehledě na věk, pohlaví či předsudky proti opětovnému natočení již „okoukaného“ námětu.

Spider-Man-Homecoming

REŽIE: Jon Watts
STOPÁŽ: 133 minut
HUDBA: Michael Giacchino
SCÉNÁŘ: Jonathan Goldstein, John Francis Daley, Jon Watts, Christopher Ford, Chris McKenna, Erik Sommers
HRAJÍ: Tom Holland, Michael Keaton, Zendaya, Jon Favreau, Donald Glover, Tyne Daly, Marisa Tomei, Robert Downey Jr
DABING: PETER & Spider-Man - Adam Mišík, IRON MAN & TONY - Aleš Procházka, CINDY - Anna Novotná, GARY - Dalimil Klapka, AARON - Dan Margolius, MR. HARRINGTON - Daniel Bambas, CAPTAIN AMERICA - Libor Bouček a další
PREMIÉRA: 06. 07. 2017
HODNOCENÍ: 85%

spider-man


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dům na samotě Michaely Klevisové míří na obrazovky České televize

Klevisova200Jedna z nejprodávanějších spisovatelek současnosti Michaela Klevisová obdržela v roce 2012 za román Dům na samotě Cenu Jiřího Marka za nejlepší českou detektivku. A právě touto knihou se Česká televize nechala inspirovat a natočila stejnojmenný fil...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Městečko na dlani
ImageTragikomedie z válečných let vypráví o životě v městečku Rukapáně, kde pestrá sbírka postav řeší své každodenní starosti a hašteří se o to, kdo si koho vezme, zda bude víno na radnici zadarmo či zda bude ...

Literatura

Připomeňte si, jak to bylo u nás s aférou Dieselgate

pravnik 200V nakladatelství Brána vyšla další kniha Martina Kodýdka, tentokrát nazvaná Právník a ověnčená podtitulem Aféra Dieselgate v Česku.

...

Divadlo

Říjnové premiéry v Městských divadlech pražských: temná lovestory a básně v novém světle

MDP 200Na říjen si Městská divadla pražská připravila dvě premiéry. V Komedii uvádí inscenaci 100 nejkrásnějších českých básní, ve které zazní vedle nejznámějších veršů i básně současných autorů. Na scéně Rokoka se představí divadelní adaptace Posedlosti, filmov...

Film

Odvaha je jediným životním měřítkem, když něco opravdu chceme, uděláme cokoliv

Milovana

Dnes vám nabídnu tip na starší švédský kousek Till det som är vackert, u nás uvedený pod názvem Milovaná. V hlavní roli zde uvidíme Alicii Vikander - tento snímek jí otevřel dveře do světa filmu a upozornila jím na sebe. Za roli Katariny byla ocen...