Karel Zeman a jeho kouzelný svět

Karel Zeman a jeho kouzelný svět

Tisk

zeman09Česká animovaná tvorba měla ve svých počátcích - zejména v 50. letech - dva mezinárodně uznávané velikány: v Praze Jiřího Trnku a ve Zlíně Karla Zemana. Oba posloužili komunistickému režimu jako svého druhu výkladní skříň, když skrze ně mohl tvrdit, jak štědře podporuje i finančně náročné projekty, určené v první řadě dětskému publiku, a proto sotva ziskové.

 

 

O Karlu Zemanovi přichystaly jeho dcera Ludmila Zemanová a vnučka Linda Zeman Spaleny výpravnou obrazovou publikaci nazvanou KAREL ZEMAN A JEHO KOUZELNÝ SVĚT, v níž ve stovkách často unikátních fotografií přibližují nejen jeho slavná díla. Nejvíce zaujme množství náčrtů a pracovních snímků, prozrazujících, jak v dávných, „předdigitálních“ dobách vznikaly úžasné triky, jak Zeman dovedně konstruoval celé bizarní světy, inspirován dávnými rytinami k románům Julese Verna.

zeman0

 

Autorky, u nichž je cenné, že vycházejí ze svých vzpomínek (a nijak to nezastírají), provázejí Karla Zemana od jeho mládí: zmiňují, jak v meziválečném období vyrazil na zkušenou do Francie, jak se poté uchytil u velkopodnikatele Bati a pracoval v reklamním oddělení. Roku 1945 dokončuje první animovaný snímeček - Vánoční sen.

Autorky zachycují, jak se seznamoval s možnostmi loutky (včetně skleněných figurek) a jejího filmového zužitkování. Nejslavnější postavičkou z režisérových počátků je podnikavý pan Prokouk, hrdina řady agitačních grotesek již předjímajících budovatelské nadšení. Zemana, jenž dětem určenou tvorbu povýšil na špičkové umění, však loutky neproslaví - proslulost mu zjedná až důmyslné propojení živých herců s figurkami pravěkých zvířat, s fantaskním prostředím.

Poprvé se tak stane ve filmu Cesta do pravěku, kde se čtveřice zvídavých chlapců udatně prodírá močály i suchými pustinami proti proudu času až do prvohor. Samozřejmě se tu setkáváme s podrobnostmi natáčení, avšak pominuto je tu nepochybné vzdělávací, ba agitační poslání, vyhovující ideologickým záměrům panujícího režimu.

A pak se rozvinula série úchvatných verneovských adaptací, počínaje Vynálezem zkázy. Jak se v knize dočteme, "jejich originalita spočívala v tom, že se jim podařilo spojit technický pokrok s romantikou, fantazií a krásou." Zeman rozpracuje postupy, jak živé herce umístit do soutisku dávných rytin i reálných prostředí (zejména vodních), prokládaných malovanými kulisami.

zeman87

 

Cenné jsou Zemanovy nákresy, ukázky z technického scénáře plné kreseb, zkušební záběry složitých trikových technik, novináři záhy označených na "zemanovský vynález". Přidávají novinové ohlasy z tuzemska i zahraničí, přetiskují cizokrajné plakáty i získané ceny a diplomy. Díky Vynálezu zkázy vstoupil Karel Zeman do celosvětového povědomí.

Když se v Itálii má uvádět další verneovský přepis Ukradená vzducholoď (podle Dvou roků prázdnin), slavný italský producent Carlo Ponti požádá Zemana, aby některé scény doplnil a prodloužil: režisér tomuto přání vyhověl, odjel do Itálie a na pláži ostrůvku Procida požadované výjevy přitočil. Škoda, tuto obohacenou verzi u nás neznáme.

Verne nebyl jediným námětovým zdrojem Zemanových filmů, nápaditě zpracoval též Barona Prášila, půvabnou německou legendu, či Bláznovu kroniku, zasazenou do vichru třicetileté války. V 70. letech se vrátil ke klasickému kreslenému či přesněji ploškovému filmu - tehdy vznikají Pohádky tisíce a jedné noci, ovlivněné perskou výtvarnou tradicí, hororovitý Čarodějův učeň, Pohádka o Honzíkovi a Mařence.

Karel Zeman (1910-1989) byl dozajista prvotřídní umělec, zcela oddaný své práci, stejně tak milující otec a dědeček. Ale na rozdíl od revoltujícího Trnky to byl také člověk vděčný režimu za výsostné postavení i možností, jaké mu skýtala znárodněná kinematografie. Proto také jako jeden z prvních filmařů podpořil normalizační husákovské vedení a zaštítil je svým renomé. Ale o tom se již v knize nedočteme...

zeman98

 

 

Ludmila Zemanová, Linda Zeman Spaleny: Karel Zeman a jeho kouzelný svět

Vydalo nakladatelství CPress ve společnosti Albatros Media, Brno/Praha 2015. 262 strany

( 0 hlasů )

http://knihy.cpress.cz/karel-zeman.html

Hodnocení: 90%

Foto: kniha


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Eva Mlejnská: degustátorka piva pomáhá předčasně narozeným dětem!

eva 200Eva Mlejnská miluje děti. Nejen, že má sama doma čtyři ratolesti, ale ještě se aktivně věnuje charitativní činnosti ve spolupráci s nadací N. Ta se pomáhá předčasně narozeným dětem. Přinášíme nyní rozhovor s touto netradičně aktivní ženou.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Co je otevřené dílo a jak ho vnímat

Otevrene dilo 200Od Umberta Eca u nás vyšly již leckteré spisy, avšak jeho první velký počin - Otevřené dílo - vychází teprve nyní, po více než půlstoletí od napsání, a to opět zásluhou nakladatelství Argo. I sám Eco si této práce zjevně vážil, protož...


Literatura

V Luciferově evangeliu se potkáte nejen se satanisty

altDo České republiky se dostal překlad třetí knihy norského spisovatele Toma Egelanda s názvem Luciferovo evangelium. Po Konci kruhu a Strážcích úmluvy se opět dostáváme do světa plného napětí, do...

Divadlo

Posté a naposledy. Divadlo RePublika uvede poslední reprízu úspěšného satirického divadelního představení Boss Babiš

boss babis200Přežilo politické zákazy, přežilo pandemii Covidu, kdy nejen divadla nemohla hrát. Nyní satirické divadelní představení Boss Babiš, se kterým Divadlo RePublika projelo celou Českou republiku, uvede 18. května od 19:30 hodin v divadelním sále kl...

Film

Žádný film není jako film o Mupetech
ImageOriginálu se opravdu jen těžko něco přiblíží. Nejenom, že Mupeti jsou nenahraditelné loutkové příšerky, ale také nikdo další neměl v Disney produkci tak šílený nápad. O nadabované české verzi se zmíním dále v textu....