Zdenek Merta u klavíru v Brně

Zdenek Merta u klavíru v Brně

Tisk

Merta perexNa činoherní scéně Městského divadla v Brně bylo ve středu 22. ledna zase plno. Jak jsem se rozhlížel po hledišti, nenašel jsem jediné sedadlo prázdné. Když jsem se o přestávce zase rozhlédl, tak jsem konstatoval, že naprostá většina diváků byla ve věku čtyřicet až šedesát let. A mírně převažovaly ženy. Čím to je, tak tomu nerozumím.

 


Zdenek Merta je úspěšný skladatel, který spolupracoval s Petrou Černockou, Petrou Janů, Hanou Hegerovou, Zorou Jandovou. Má na svém kontě filmovou hudbu, hudbu k několika kvalitním muzikálům s libretistou Mošou, které plní Městské divadlo v Brně také mladým i diváky. Nic naplat, dnešní mládež zajímají hudební blogeři, kteří propagují hvězdy typu Kinga Krula, Billie Eilish, post-punkové legendy The Cure a stovky dalších, našich i světových komet. (Kometa zazáří a pak shoří v atmosféře…) Takže to je jenom malý povzdech.

Zdenek Merta pravidelně představuje na scéně různé hudební žánry, vtipně seznamuje diváky s často skrytými a překvapivými vlastnostmi hudebních motivů, s takzvanými putujícími syžety, baví diváky svou klavírní virtuositou a zpěvem. Je to prostě multižánrový šoumen, který se umí s obecenstvem domluvit, svým civilním vystupováním diváky poučit a hlavně bavit.

Poslední program Zdenek Merta u klavíru, byl přece jenom trochu jiný, než představení, na která je divák zvyklý. Celý večer bylo totiž na scéně také uskupení hudebníků, kteří si říkají BARDOLINO: Margita Koláčková – violoncello, Jana Procházková – zpěv a percussiony, Jakub Jedlinský – akordeon a Pavel Fischer – housle. Čtyři neuvěřitelně kvalitní muzikanti, kteří, jak se sami na scéně vyjádřli, opustili „teplá místečka“ významných orchestrů, v nichž předtím účinkovali, aby se začali věnovat hudbě různých ras a národů,. Ta je baví a přitahuje. Na scéně předvedli neuvěřitelné hudební kousky. Třeba americkou bluegrassovou muziku, která se obvykle hraje s kytarami, mandolínou, banjem, kontrabasem a houslemi. V kvartetu Bardolino zbyly jenom ty housle, ale souzvuk s violoncellem a akordeonem byl překvapivým bluegrassovým zázrakem. Muzikanti si pohráli s hudbou nejrůznějších žánrů ze všech světových stran. Samozřejmě Zdenek Merta byl jejich moderátorem a často u klavíru také spoluhráčem. Večer hudebních lahůdek uběhl do přestávky neuvěřitelně rychle a po přestávce ještě rychleji.

Merta

Původně Merta uvedl muzikanty Bardolino jako multižánrové seskupení, které nás bude provázet na cestě kolem světa, inspirované románem Julesa Vernea. Ale tak, jako Verne ve svém fantaskním románu vynechal některé důležité země, tak Merta jako průvodce klidně skákal z teritoria do teritoria a vůbec nepřekáželo, že někdy změnil i směr cestování. Vždyť šlo jenom o ten verneovský, motiv, a o všem důležitém promlouvala hudba.

Nádherný večer ukončila muzika, která nemá domicil. Cikáni se totiž se svou hudbou pohybovali po světě a byli doma kdekoliv, přičemž oni svou muzikou často ovlivnili místní kulturu, ale sami žádnou s těch kultur nepřevzali do své muziky. Zvláštní postřeh. A pak zněly ty ohnivé melodie, hrané zpívané… opět v neuvěřitelném souzvuku klavíru, harmoniky, violoncella a houslí, navíc lehce, přirozeně, virtuosně. Snad jenom hudebník dokáže posoudit, kolik to vyžaduje hodin práce, kolik zkoušek, hledání přesného souzvuku a temporytmu, aby byl dosažen profesionální výsledek, jehož byli diváci svědky.

Na závěr ještě poznámka: BARDOLINO je podle wikipedie: „italské červené víno, původem z oblasti podél morénových kopců v provincii Verona, východně od Gardského jezera. Své jméno dostalo podle města Bardolino na břehu jezera“. Proč si to kvarteto dalo takový název jsem nějak nepostřehl.

Důležité je, zapamatovat si základní údaje, které se dají „vygooglit“. Stojí za to vyhledat a setkat se s těmi muzikanty při nějakém dalším jejich vstoupení. A Zdeňkovi Mertovi dík, že tu hudbu pro nás objevil.

www.bardolinomusic.com

Námět: Zdeněk Merta
Scénář: Zdeněk Merta, Stanislav Slovák
Scéna: Jaroslav Milfajt
Dramaturgie: Miroslav Ondra
Projekce: Petr Hloušek
Režie: Stanislav Slovák
Premiéra: 22.01.2020

Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Výtvarnice Iveta Autratová: „Výzva je pro mě všechno, co jsem ještě nenakreslila a co se mi líbí“

autratova200Začtěte se do rozhovoru s výtvarnicí a ilustrátorkou Ivetou Autratovou. Je autorkou naší hlavičky, tudíž můžete zjistit, jak kresba vznikala a co tomu předcházelo. Důležitým prvkem rozhovoru jsou i zvířata, která paní Au...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Cenu Martina Porubjaka na festivalu Setkání Stretnutie získala Jana Oľhová

cena martina porubjaka200Městské divadlo Zlín ve středu 24. května slavnostně zahájilo 27. ročník česko-slovenského festivalu Setkání Stretnutie před představením Slovenského národného divadla Pohreb alebo svadba – Čo skôr? Při této příležitosti...


Literatura

Moudré z nebe

Moudr z nebe200Byla jsem hodně zvědavá, co skrývá tenká modrožlutá knížka s měkkými deskami, která mi přišla nedávno poštou. Richard Skolek , mladý nadějný autor, o svém díle říká toto: „Kniha Moudré z nebe je dětským deníčkem, který je však určen do...

Divadlo

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Film

Žádný film není jako film o Mupetech
ImageOriginálu se opravdu jen těžko něco přiblíží. Nejenom, že Mupeti jsou nenahraditelné loutkové příšerky, ale také nikdo další neměl v Disney produkci tak šílený nápad. O nadabované české verzi se zmíním dále v textu....