Saulův syn navrací noční můru minulosti

Saulův syn navrací noční můru minulosti

Tisk

sauluv syn paraSaulův syn je maďarské drama, které nám jako svůj debutní film přináší režisér a scénárista László Nemes. V českých kinech ho můžeme vidět od 18. 2. 2016. Snímek nově ohodnocený soškou Oscara za neanglicky mluvený film získal také Velkou cenu poroty v Cannes. Zaslouženě?

 

László Nemes, budapešťský rodák, měl velmi naléhavý záměr. Uchopit Holocaust, téma v minulosti dosti často znázorňované, jiným a neobvyklým způsobem. Vyhranit se proti již vyprázdněným stereotypům a vnést do filmu jiný pohled. Pohled jednoduchý, avšak tím více silný, tím více živý. Díky podpoře programu Cinéfondation mohl jeho rukou a rukou Clary Royer vzniknout během pár měsíců Saulův syn.

 

sauluv syn oscar


Celý film je obrazem pouhých dvou dnů života maďarského člena Sonderkommanda Saula ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Členové těchto komand existovali v izolaci od ostatních věžnů a jejich úkolem byla práce naprosto nelidská a téměř nepředstavitelná – likvidace vězňů tábora a veškeré činnosti okolo. V tomto prostředí se odehrává hlavní dějová linie filmu, a to Saulova úzkostná snaha pohřbít malého usmrceného chlapce i za cenu ohrožování života dalších spoluvězňů. Tato situace v nás může vyvolávat rozporuplné pocity ohledně vnímání hlavní postavy. Je postavou kladnou nebo zápornou? Zároveň nám autor prostřednictvím Saulova jednání ukazuje realisticky, avšak ne přehnaně naturalisticky, váhu tohoto traumatizujícího místa.

Pozadí hlavního příběhu je znázorňováno jen jakoby mimochodem přes rameno hlavní postavy, a tím činí celé vyznění děje ještě trýznivějším. Právě tyto scény jsou často i kamerově rozostřené. Na reálnosti celá scenérie nabývá také díky zachování rozličných jazyků členů tohoto tábora.

 

sauluv syn cl


Už při začátku filmu nás zarazí absolutní ticho, které doprovází vstupní titulky. Dalším překvapujícím faktem je, že ani samotný film nepodtrhuje jeden jediný tón. Hudební úprava není potřeba. Stísněné ticho střídá intenzivní hluk znázorňovaného prostředí, který dokresluje celou atmosféru sám. Při závěrečných titulcích je hluk opět střídán mrazivým tichem sálu kina.


Saulův syn je film, který si svá ocenění rozhodně zasloužil. Je zážitkem, díky kterému se vpíjí oživlá noční můra minulosti hluboko pod kůži každého diváka. A na dlouhou dobu.

 

foto zroj: internet


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Táňa Havlíčková: Sebevědomí nelze dohnat oblečením

Tana-Havlickov perex“Tělo, mysl a srdce jsou svatá trojice. A každá z této trojice má stejnou důležitost,” říká módní návrhářka Táňa Havlíčková, kterou znají převážně ženy. Její jméno totiž bývá spojováno především s její ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nazareth schválili rockument a může do kin!

nazareth rockument 200Rockový dokument, který vám dá nahlédnout do tajů a šíleností, které musí muzikanti cestující napříč zeměmi absolvovat. Režisér Miloslav Šmídmajer se již po třetí v životě rozhodnul o výlet do života slavnýc...


Literatura

Ukázka z knihy Soumrak v říši slevových karet

200litSpisovatel David Hájek po novele Cestou do pekla chci potkat anděla vydává druhou knihu s názvem Soumrak v říši slevových karet, která začíná v okamžiku, kdy se hlavní hr...

Divadlo

Prázdninové divadelní tipy z Letní scény Musea Kampa: Víkend s Werichem, loučení s Medou a divácký hit Marta

Marta Hana Holišová a Marta Kubišová foto jakub Macháček 5967 nahledLetní scéna Musea Kampa nabízí intenzivní divadelní zážitky v idylickém prostředí na ...

Film

Saulův syn navrací noční můru minulosti

sauluv syn paraSaulův syn je maďarské drama, které nám jako svůj debutní film přináší režisér a scénárista László Nemes. V českých kinech ho můžeme vidět od 18. 2. 2016. Snímek nově ohodnocený soškou Oscara za neanglicky m...