Hledá se vrah

Hledá se vrah

Tisk

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.




Detektivka bez Poirota

Belgického detektiva s pečlivě navoskovaným knírem a s neustále pracujícími šedými buňkami mozkovými byste v programu hledali marně. I když je Hercule Poirote ve stejnojmenném románu ústřední postavou, rozhodla se ho Agatha Christie v divadelní hře vypustit a nahradit ho nezúčastněným inspektorem Colquhounem, aby dostali prostor podezřelí a mohly tak vyniknout jejich charaktery a vztahy mezi nimi.

Takový normální anglický víkend

Do sídla Angkatellových nedaleko Londýna je sezvána společnost složená z příbuzných i rodinných přátel. Vztahy jsou však mezi nimi rozmanité. Nechybí tajné milenecké eskapády ani nenávist až za hrob. Celá situace se ještě více vyostří návštěvou hollywoodské hvězdičky Veroniky Crayové, která byla před lety zasnoubená s Johnem Christowem a ráda by ho získala zpět. A ani v nejmenším jí nevadí svádět ho před jeho manželkou i milenkou. Johnovo trápení se ženami však vyřeší někdo druhý – jednoduše ho zastřelí. A tak začíná kolotoč výslechů a pátrání po pachateli.

posledni vikend3

Detektivka?

Když vidím na repertoáru nějakého divadla detektivku, musím ji vidět. Většinou se ale mé nadšení promění ve zklamání a nemůžu si odpustit otázku: „Kde udělal realizační tým chybu?“ A bohužel ani pardubické představení nenaplnilo mé očekávání.

Režisér Pavel Ondruch odstavil detektivní žánr na druhou kolej a rozhodl se divákovi naservírovat psychologické drama. Ale ani to nefunguje, jak by mělo. Do příchodu herečky Veroniky Crayové (hostující Ivana Jirešová), která vnáší do děje humornou složku a manýry hollywoodské hvězdy, je vykreslování vztahů a psychických stavů rozpačité a čechovovské tempo hře neprospívá. Děj nabere spád až vraždou Johna Christowa (Josef Vrána) a dále těží z popletené Lady Angkatellové (Zdena Bittlová) a překvapujícího vyústění.

I když se jedná pro mě o průměrné představení, které má pár světlých momentů, rozhodně bych vyzdvihla scénu Michala Syrového a kostýmy Zuzany Mazáčové.

posledni vikend2
Režie: Pavel Ondruch
Hudba: Adam Koubek
Hrají: Martina Sikorová, Václav Dušek, Zdena Bittlová, Romana Chvalová, Alexandr Postler, Radek Žák, Ludmila Mecerodová, Jindra Janoušková, Josef Vrána, Ivana Jirešová, Martin Mejzlík, Josef Pejchal

Zdroj foto: vcd.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Baňková: Do fiktivních světů se ponořuji na dlouho – od začátku do konce!

malickost200Těšila jsem se na rozhovor s touto českou autorkou, především s otázkou, do jakéhože stavu vědomí se dostává při svém psaní. Protože tohle je opravdu talent, ať si o Maličkosti myslíte, co chcete. Má talent se dostat do čiré fantazie, vést př...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Muzikál Doktor Faust odtajnil kostýmy a jde do finále

doktor faust 200Muzikál Doktor Faust je nový, původní, český, muzikál autorů Vojtěcha Adamčíka a Jana Batysty, o kterém se mluví již několik měsíců. V repertoáru jej bude mít Divadlo Na Maninách, kde 22. září 2022 bude mít světovou premiéru. Ještě předtím ...


Literatura

Jak jsme si užívali volného času

volny-cas-v-ceskych-zemich 200Pánové Martin Franc a Jiří Knapík před nedávnem upoutali knihou Průvodce kulturním děním a život...

Divadlo

Katovský příběh přivezlo na zlínské Setkání Stretnutie Bábkové divadlo Žilina

kata dcera kata 200Zlínský divadelní festival Setkání Stretnutie se letos konal již poosmnácté. V dobách svých začátků byl zaměřen především na tvorbu zemí Visegrádu, postupem času vykrystalizoval do přehlídky české a slovenské diva...

Film

Spielbergův Lincoln: inspirace mramorovým prezidentem

lincoln 200Americká režisérská legenda Steven Spielberg vystřídala ve své filmařské kariéře nespočet poloh. Šestašedesátiletý tvůrce začal jako inovátor neetablovaných žánrů: v roce 1975 filmem Čelisti zkultivoval thriller o...