Inspirujte se a naučte se plést z papíru

Inspirujte se a naučte se plést z papíru

Tisk

pleteni 200K rozhovoru jsme tentokrát nepřizvali žádnou celebritu, ale jednu moc šikovnou paní z Dubu nad Moravou, Janu Metlíkovou. Jejím koníčkem je pletení z papíru a my jsme se mu podívali na zoubek. Co vše je potřeba, jak výroba probíhá a s jakými výzvami se paní Metlíková setkala?



Paní Metlíková, mezi vaše koníčky patří pletení z papíru. Můžete nám popsat proces výroby? Co je první?

Mám ráda ruční práce a pletení z papíru je tou největší zálibou, to mě doslova „postihlo“. Začínala jsem plést z reklamních letáků, které jsem si nejdříve nastříhala na proužky v délce asi 50 cm, na špejli stočila do ruličky a zalepila. Po upletení jsem výrobek natřela barvou a dozdobila.

Po čase mně však začala vadit písmenka na upletených věcech, ta zatřít barvou nikdy nešla, proto jsem si začala kupovat bílé pokladní pásky, které nastříhám, na špejli stočím do ruličky a když nechci výrobek bílý, tak ruličky namořím podle barvy, kterou potřebuji a nechám uschnout. V létě se ruličky suší dobře, na sluníčku jsou suché během dne, v zimě musím sušit po radiátorech a po částech. Po upletení musím výrobek „vyztužit“ lepidlem a potom ještě 2x nalakovat, aby byl použitelný.

Jako moc důležité je mít promyšleno, co budete vyrábět? Děláte si i kreslené návrhy? A jak moc se pak představa liší od výsledku?

Když vím, co budu plést, nachystám si materiál a udělám si takovou představu, jak by výrobek asi měl vypadat. Kreslený návrh si nedělám, většinou se myšlenka, jak by to asi mělo vypadat, tak nějak zrodí sama. Nebo když pletu žábu, vím asi, jak vypadá. Stejně tak i žirafa. Tvar pletení tomu uzpůsobím. Ošatky, košíky, misky, ty pletu na formě a volím si zase velikost a tvar, který potřebuji. Někdy jsem sama překvapená, že se mně podařilo vytvarovat vše, jak chci, někdy se nedaří a je to boj.

pleteni kosicky

Pochlubte se nějakým unikátem, který jste vyráběla. A co bylo například největší?

Největší radost jsem měla z kočáru pro panenky, byl krásný, růžový, nazdobený krajkou. A z bílé misky labuť, která asi dala nejvíc práce, ale stála za to - sedí u mě doma na staré truhle.

Největší, co jsem pletla, byla asi metrová žirafa nebo vodní mlýn, ten mám nachystaný pro sebe na zahradu a v plánu mám ještě sobě, také na zahradu, uplést studnu s kbelíkem, plánů mám moc a moc.

Jak dlouho trvá, než upletete například obal na květináč? Musíte se někdy do pletení i nutit?

Menší květináč mám upletený během hodiny, záleží na tvaru a vzoru, taky na střídání vzorků.
Do pletení se přemlouvat nemusím, ono to jde, tak nějak, pořád samo.

pleteni kvetinace

Z jakého papíru vyrábíte vaše krásné věci? A jaký další materiál k tomu potřebujete? Kde vše sháníte a v jakém množství obvykle nakupujete?

Z papíru jde prakticky uplést všechno. Materiál nakupuji většinou na netu v nějakém obchůdku pro motalinky, barvy, laky v obchodě „Barvy – laky" a různé ozdůbky v galanterii, v obchůdku pro tvořivé lidičky.

Řekněte mi ještě, v jakých řádech se pohybují ceny za výrobky? A kolik jich vy sama máte doma?

Protože pletu a pletu, potřebuji korunky na materiál, tak své výrobky nabízím za cenu materiálu, ceny jsou podle velikosti a spotřeby materiálu, od 50,- Kč.

Doma mám na orchideje vyrobené květináče ve stejné barvě, dveřní věnce na výměnu podle ročního období, vánoční i velikonoční zdobení, misky, andílky, stromečky, zvonky.

pleteni kocarek

Na závěr vás poprosím o kontakt, kdyby naši čtenáři chtěli od vás nějaký krásný košíček, tác nebo něco podobného.

Jana Metlíková
Olomoucká 250
78375 Dub nad Moravou
tel.: 731572328, Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

Zdroj foto: Jana Metlíková


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Šefara o knize Podsvětí
sefara1„Když se podíváte na pražské metro, uvidíte opravdu fascinující stavbu, skutečnou jeskyni města“ říká v našem rozhovoru Michal Šefara, autoru velice zajímavého fantastického thrilleru s názvem Podsvětí. Děj této knihy je zasazen do pražského metra. J...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Markéta Baňková: Do fiktivních světů se ponořuji na dlouho – od začátku do konce!

malickost200Těšila jsem se na rozhovor s touto českou autorkou, především s otázkou, do jakéhože stavu vědomí se dostává při svém psaní. Protože tohle je opravdu talent, ať si o Maličkosti myslíte, co chcete. Má talent se dostat do čiré fantazie, vést př...


Literatura

Co se děje v lidském těle hravou formou

co se deje v lidskem tele 200Spolu se začátkem školy nás v září nakladatelství Edika chtělo poučit děti o tom, jak funguje lidské tělo a vydalo zábavnou knihu Pavly Šmikmátorové s parádními ilustracemi Pavly Navrátilové Co se děje v lid...

Divadlo

DIVADLO JE V CENTRU aneb POZVÁNKA NA PŘÍŠTÍ DIVADELNÍ SEZÓNU DO OSTRAVY

ostrav200Národní divadlo moravskoslezské představilo seznam premiér příští divadelní sezóny – těšit se diváci mohou na Havelku, Jařaba, Kyliána a 4x Lloyda Webbera! Divadlo se svým sloganem také připojuje k debatám o centru Ostravy – DIVADLO JE V CENTRU!!! V ...

Film

Severské kultovní filmy odstartovala finská bláznivá komedie

Unno perexSkandinávský dům ve středu 2. září odstartoval přehlídku kultovních severských filmů v Komorním kině Evald. Uváděné filmy jsou ve svých domovinách známé asi jako české Pelíšky, avšak český divák se k nim může dostat úplně poprvé a navíc si užít ori...