V Tramtarii se tygrů nebojí

V Tramtarii se tygrů nebojí

Tisk

altV nezávislém olomouckém Divadle Tramtarie se 16. května konalo představení inscenace ...a za Tracym tygr. Jednalo se o předposlední podání této hry v sezóně, a nejen proto bylo vyprodáno.

 

 

 

Hra byla volně zinscenována podle novely Williama Saroyana Tracyho tygr, která nám nabízí pohled do kouzelného světa. Jemu vévodí chlapec Thomas Tracy, který má svého tygra. Ten je však ve skutečnosti černým panterem, ale pro chlapce navždy „jeho tygr“. Je imaginární, ale to nás ani příliš nezajímá, protože se roztáčí koloběh zajímavých situací. Co se rozdílu mezi inscenací a předlohou týče, bylo přidáno několik dějových linek - především těch vztahových, na které obecně diváci slyší. Přibyly i nějaké vtípky, které rozhodně stály za to. Naopak ubyly pasáže, ve kterých si Tracy povídá se svým tygrem či píše písničky.

alt

Scéna divadla působila na první pohled velmi jednoduše - na pódiu byly vidět pouze jakési zasouvací plochy, které byly stroze osvětleny a doplňovala je dvě kolečková křesla a stolečky. Opravdu se ukázalo, že v jednoduchosti je krása - na posuvných plochách se promenádoval promítaný modrý tygr (černý panter, chcete-li), u stolů probíhaly důležité dialogy a vzadu byl ideální prostor pro kavárnu a ochutnávače kávy. Vše skvěle doplňovala hudba.

Nejvíce pochvaly si nezaslouží ani tak příběh samotný, ale především jeho herci. V hlavní roli se představil Tomáš David, který si zaslouží největší obdiv. Jeho mimika byla úplně dokonalá. Ponořil se do autistického chlapce tak, že mu to nešlo nevěřit. Mrkal, nebo naopak měl vykulené oči, tiky v obočí, byl nervózní. A když nečekaně zařval, to byla jízda - ani při hororu by sebou jistě neškublo tolik lidí. Ostatní pozitivně překvapovali tím, jak se zvládali vciťovat do různých rolí podle potřeby - není divu, hru uhráli v sedmi lidech.

alt

Příběh skvěle ubíhal - nikde se nenacházela hluchá či nudná místa. Spíše naopak se člověk těšil, co bude následovat, když se zhaslo a připravovala se nová scéna. Nebyla nouze o vtip ani sentiment a mně osobně po větě „A tak se končí příběh o Thomasu Tracym, Lauře Luthyové a tygrovi, jenž je láska.“ málem nezůstalo oko suché. A zřejmě jsem nebyla jediná, protože publikum si po ní herce hned čtyřikrát vytleskalo zpět.

... a za Tracym tygr
Uvádí: Divadlo Tramtarie
Režie: Vladislav Kracík
Hrají: Tomáš David, j.h., Marek Zahradníček, Zuzana Zapletalová, Jana Posníková, Barbora Šebestíková, Veronika Lőflerová, Marek Hajžman
Hlas vypravěče: Miroslav Hruška, j.h.
Scéna a kostýmy: Markéta Rosendorfová, Dagmar Maturová
Hudba: Martin Peřina, Lukáš Mareček
Premiéra: 6. března 2012
Hodnocení: 90%

Zdroj foto: Divadlo Tramtarie


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářství: Knihovny pro K21, Univerzitní knihovna UTB Zlín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály odborných knih a skript, u počítačů čilí šum, studenti diskutují, klávesnice drkotají. V místnosti panuje pravá tvůrčí atmosféra. U výpůjčního pultu se střídají čtenáři s knihami, s lístky s poznámkami, s nejrůzně...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Romantický muzikál podle bestselleru Johanny Spyri

Heidi200Nejznámější švýcarská spisovatelka Johanna Spyri (1827–1901) se narodila a dětství prožila v malebné vesnici Hirzel. Dodnes zde v domě, kde autorka příběhu o osiřelé holčičce Heidi chodila do školy, působí muzeum, které ...


Literatura

Pšenica – áno či nie?

pseniAj vy máte radi vôňu čerstvého chleba? A možno vám je po chlebe ťažko aj bez toho, aby ste trpeli celiakiou. Odpoveď je alergia alebo intolerancia na pšenicu. Ale ako sa mám vzdať pšenice, veď je predsa vo všetkom!

Divadlo

Posté a naposledy. Divadlo RePublika uvede poslední reprízu úspěšného satirického divadelního představení Boss Babiš

boss babis200Přežilo politické zákazy, přežilo pandemii Covidu, kdy nejen divadla nemohla hrát. Nyní satirické divadelní představení Boss Babiš, se kterým Divadlo RePublika projelo celou Českou republiku, uvede 18. května od 19:30 hodin v divadelním sále kl...

Film

Seznamte se se Soňou Červenou

cervena200Soňa Červená - operní pěvkyně, herečka, světoběžník – usměvavá drobná žena, která ustála neskutečné životní zvraty a přesto je optimistka, která se na něco pořád těší. Pokud jste ještě neměli možnost se s paní Soňou seznámit, neváhejte, budete okouzl...