Swing v Brně

Swing v Brně

Tisk

Swing perexSwing je jazzový styl konce dvacátých let 20. století. Jde vlastně o jazz, převeden do populární hudby, který byť původem z USA, byl částečně tolerován i v období budovaní naší lidově demokratické republiky, která jinak byla ke všemu americkému hodně odmítavá. A mládež, tedy dnešní dědečkové a babičky (ne-li prababičky) tu módu milovali, oddávali se tanci, o kterém dobře věděli, že je to vlastně něco, co nazývali společným názvem: „Amerika“. Po slavných swingových orchestrech (Benny Goodmana, Glenna Millera, u nás Gustava Broma a Karla Vlacha) se k nám dostával tanec ve 4/4 taktu v houpavém rytmu, který zasněnou mládež přenášel až za Velkou louži.

 

V brněnském divadle Na Orlí, což je studio Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění, měl 21. ledna 2023 premiéru titul SWING! Podle rytmu poznáte nás. Libreto sepsal Pavel Trtílek, pedagog Divadelní fakulty JAMU, režie se ujal Michal Sopuch, absolvent DiFa JAMU.

Swing 2

Inscenace SWING nás uvede do období po druhé světové válce, kdy se u nás, nejdřív nenápadně, ale postupně stále nebezpečněji vytváří prostor „diktatury proletariátu“. Jakákoliv aktivita mládeže podléhala státní cenzuře - Hudební a artistické ústředně - a postupně se utahovaly ideologické otěže státní moci. No a mládež tak nějak neví, co s tím.

Ještě dokonce kolem roku 1980, když v Bratislavě Peter Lipa uváděl svůj orchestr, byl mu koncert zrušen, protože uváděl americké blues a podobné kapitalistické manýry. Marně jsem v té době napsal v týdeníku „Kultrúrny život“, že jde o černošskou hudbu, která je výrazem odporu k establishmentu USA. Má „klička“ nepomohla a koncert byl zakázán.

Naštěstí je ta doba temna za námi. Jenom mne trochu mrzí, že si hudební minulost u nás mladá generace neuvědomuje. Mezi První republikou a dneškem cosi bylo, cosi blbé, ale to už dnes přece nikoho nezajímá (hláška z obecenstva).

Swing 1

Vraťme se k tomu současnému představení. Mladí umělci DiFa JAMU předvedli plnokrevnou inscenaci, plnou kvalitní hudby (saxofon, trombon, trubka, klavír kontrabas, kytara, bicí) zpívali dobově podbarvené písně a jejich herectví vycházelo z platformy prvorepublikových studentů. Kromě interpretovaných dobových písní, které se příjemně poslouchaly, vložili tvůrci do příběhu i tragický tón – působení té idiotské doby na myšlení a konání mladých lidí. Autor Pavel Trtílek přesně vystihl atmosféru radosti i strasti mladých lidí" obklíčenou „budováním šťastných zítřků“. Díky dobře napsanému textu bylo i herectví protagonistů pravdivé, vnitřně prožité a nejdůležitější na představení byla právě autentičnost, která, jak doufám, ulpěla v mladých divácích jako svědectví. A zase věta odposlouchána po představení u šatny: „To teda bylo maso…“

Studenti DiFa JAMU vytvořili hodnotné svědectví doby. Skvěle interpretovaný swing se výborně poslouchal, i když v divákovi zůstala hořkost šílené doby. Ještě že to máme za sebou. A dějiny se snad nebudou opakovat…

SWING! Podle rytmu poznáte nás
Divadlo na Orlí / Hudebně-dramatická laboratoř JAMU

Postavy a obsazení:

LILY – zpěvačka v hudební kavárně Kristýna Nováková
ROSÁLIE – zpěvačka v hudební kavárně Vivien Machková
VIOLETA – zpěvačka v hudební kavárně Dominika Wächterová
KVĚTA – uklízečka v hudební kavárně Diana Demecsová
HUGO – majitel hudební kavárny, jednovaječné dvojče Tonyho (dvojrole) Samuel Gonda
TONY – číšník v hudební kavárně, jednovaječné dvojče Huga (dvojrole) Samuel Gonda
ŽLUVA – komunistický konfident Jáchym Šíma
POSLÍČEK – doručovatel květin z agentury „Pro každou ženu květinu" Marek Madeja alternace Filip Urban
Bigband pod vedením Marka Madeji/Filipa Urbana v sestavě: Patrik Švec, Marek Pospíšil, Štěpán Kudela, Andrej Hrubčo, Tomáš Spiřík, Matěj Olah, Hynek Čejka.
Trailer připravil student Ateliéru audiovizuální tvorby a divadla DF JAMU Jan Šmach.

Zdroj foto: divadlonaorli.jamu.cz/swing-podle-rytmu-poznate-nas/ 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kateřina Tučková: „Byla jsem děvče z vesnice, které se ocitlo ve spárech brněnské kultury“

tuckova200Brněnská rodačka, kurátorka pražské galerie a především také úspěšná spisovatelka Kateřina Tučková získala letos za svůj román Žítkovské bohyně ocenění Magnesie Litery, zvolili si ji sami čtenáři.<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Fyzika je všude kolem nás

neviditelna fyzika 200Z fyziky jsem maturovala, a to hned ze dvou předmětů (kromě teoretické i praktické části), a proto jsem zbystřila, když jsem viděla informace o novince nakladatelství Grada nazvané Neviditelná fyzika. Kniha má podtitul skry...

Divadlo

V Činoherním klubu straší! Divadlo uvede v české premiéře westendový hit 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH

duch1Činoherní klub zahájí novou sezónu premiérou světově úspěšné hry britského dramatika Dannyho Robinse 2:22 – DUCHAŘSKÝ PŘÍBĚH v režii Braňa Holička. Vztahový thriller od autora populárních a oceňovaných podcastů BBC UNCANNY a THE BA...

Film

Český lev rozdá filmařům ceny už příští sobotu

Cesky Lev perexNositelům 29. výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA) předají již 5. března v Rudolfinu České lvy přední osobnosti českého filmu. Budou mezi nimi nejen herečky a herci, jako například Jana Plodková, Dagmar Havlová, Jiří L...