Bílá vlčice

Bílá vlčice

Tisk

VlcicePNa první pohled mě Bílá vlčice zaujala svou nádherně ilustrovanou obálkou, která láká k samotnému prozkoumání obsahu knihy. Pojďme se tedy společně ponořit do dobrodružství maličké Pětky a jejího věrného druha havrana Raaka, který ji doprovází na její místy i strastiplné životní pouti. Budete zažívat nezměrná dobrodružství v hlubokých lesích, podél řek i na rozsáhlých pláních v samotném srdci hor, kdy se radostné chvíle, budou střídat s těmi smutnějšími, avšak rozhodně vás nenechají vydechnout.

Příběh o Pětce je neobyčejně dobrodružný a doporučila bych ho, jak holkám, tak i klukům, kteří se rádi toulají po lesích, lezou po horách, obdivují nespoutanost divokých zvířat a celkově našli v přírodě zalíbení. Ovšem i spousta dalších mladších čtenářů by si mohla přijít na své, jelikož příběh není „jen“ o krásných sceneriích, ale i o přátelství, věrnosti, odvaze, touze, houževnatosti a nezdolnosti, kdy je jedním z poselství samotné knížky skutečnost, že i ten nejmenší a zdánlivě nedůležitý tvor může dokázat spoustu úžasných věcí, plnit si své přání a touhy a najít si své místo na slunci.

Celkově je kniha napsaná velmi hezkou formou, přívětivou k dětskému čtenáři. Rozdělena je do čtyř tematických částí a tyto jsou pak dále dělené do jednotlivých kapitol, které lákají ke čtení bez přestávek. Co bych však chtěla vyzdvihnout je nejenom krásná barevná obálka, jak jsem již uvedla výše, ale i úžasné černobílé ilustrace uvnitř knihy, které dokážou vskutku dokreslit atmosféru situací, které se zrovna v knize odehrávají. V neposlední řadě se mi moc líbilo uvedení zajímavostí o vlčích smečkách či vlcích všeobecně v závěru knihy.

Anotace knihy:

Les je překrásný a plný tajemství. Zvířata však musejí čelit i mnohým nebezpečím. Vydejte se na dobrodružnou cestu pod korunami stromů!

V údolí řeky právě zuří prudká bouře, když se v noře narodí pět vlčat. Jako poslední přijde na svět maličká vlčí samice a dostane jméno Pětka. A právě ona si umíní, že se stane tou největší lovkyní ze všech vlků. Smečka je její rodinou, chrání ji a učí odvaze i moudrosti. Jenže jednoho dne přijde pohroma, která vlčici připraví o domov. Pětka musí opustit své rodné údolí a vydat se sama do světa plného nebezpečí a dobrodružství. Jediný, kdo jí dál věrně stojí po boku, je její přítel havran Raak. Protože sám je i ten největší a nejchytřejší vlk ztracený.

Kniha inspirovaná skutečným příběhem jedné vlčice vám nabídne i spoustu informací a zajímavostí o krásném i nelehkém životě vlků.

O autorce:

Vanessa Walderová je rakouská spisovatelka a scenáristka. Narodila se v Heidelbergu, vyrostla ve Vídni, kde také roku 1996 odmaturovala. Potom vystudovala práva a pracovala ve velké advokátní kanceláři. Už během studia přispívala jako novinářka na volné noze do různých novin a časopisů. V roce 2001 jí vyšel první román. Dodnes napsala Vanessa Walderová přes 100 knih pro děti a mládež, které byly přeloženy do 33 jazyků. Od roku 2009 žije v Berlíně ve starém domě u jezera, který obklopuje les Grunewald, se svými liškami, divočáky – a vlky.

Vyjádření malé čtenářky:

„Tato knížka je o nejmenší vlčici jménem Pětka, která po požáru opustí vlčí smečku se svým havranem Raakem a začnou se o sebe starat, aby přežili. Nejvíce se mi líbilo, jak z malé Pětky vyrostla velká vlčice a našla si novou smečku. Knížka se mi dobře četla a byla hodně napínavá.“ 

Bílá Vlcice grada

Název: Bílá vlčice
Autor: Vanessa Walderová
Ilustrace: Simona M. Ceccarelliová
Nakladatelství: Grada/Bambook
Rok vydání: 2023
Počet stran: 200
Pro čtenáře: od 9 let
Hodnocení: 85%

https://www.grada.cz/bila-vlcice-13412/


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Nechte se pohltit dotekem temnoty

dotektemnoty perexPokud máte pocit, že je český trh zahlcen severskými detektivkami a vy bažíte po něčem odlišném, přesto napínavém, vtipném a zároveň originálním, neuděláte chybu, pokud sáhnete po knize Dennise Lehanea...

Divadlo

Lidé bez vlastností ožijí v podání činoherců z JAMU

lide bez vlastnosti 200Dvě slavná prozaická díla Roberta Musila propojili inscenátoři z Divadelní fakulty JAMU v novém titulu Lidé bez vlastností, jehož premiéru uvede 24. února brněnské Studio Marta. Inscenace je volnou adaptací Musilovy románové p...

Film

Šarlatán získal pět nominací na Ceny české filmové kritiky

Sarlatan 200Příznivé přijetí nového českého dramatu režisérky Agnieszky Holland Šarlatán tuzemskými filmovými novináři stvrdilo první lednový týden pět nominací na Ceny české filmové kritiky, včetně těch v kategoriích Nejlepší film, režie a scénář. Své soš...