Veverčák Píťa se vrátil

Veverčák Píťa se vrátil

Tisk

pita zchladi-tlapky 200Veverčák Píťa se společně s hajným Petrem objevili v knize Víš, kde jsou děti stromů? a nyní se vrací v titulu Kde si Píťa chladí tlapky?

 

 

 

 

Kniha sice vyšla ke sklonku roku, ale odehrává se jednoho parného letního dne, kdy je veverčákovi Píťovi i hajnému Petrovi strašlivé horko. Zatímco hajný se ochlazuje zmrzlinou, Píťa se vydává na průzkum do lesa. Potkává vosy plivající vodu do hnízda, brouky schovávající se pod květy rostlin, žabku plavající v tůňce i divoká prasata dovádějící v kališti. Sám úlevu najde až tehdy, když zaběhne hlouběji do lesa. A jak se tedy veverky ochlazují? To se dozvíte při čtení oněch krátkých řádků na nádherně ilustrovaných stránkách.

Jedná se o knihu pro děti od dvou let s tvrdými deskami, a hlavně s výklopnými okénky. Pod nimi se skrývají velmi zajímavé informace, ze kterých se děti dozvědí spoustu zajímavostí. A nejen děti – i já se leccos přiučila, například, o plovatkách bahenních, pěnodějkách nebo mlocích, kteří se na sluníčku snadno spálí. Díky odklápění jsem se vrátila do dětských let, těšila jsem se na další a další zajímavosti a líbilo se mi také, že každé okénko má jinou velikost, tvar i orientaci.

 

pita zchladi tlapky1

Kde si Píťa zchladí tlapky? je opět skvělou dětskou knihou. Věruhodné a hravé ilustrace Stefanie Reich jsou sázkou na jistotu, stejně jako texty od Petera Wohllebena. Ten umí promlouvat a zaujmout jak dospělé, tak děti. Z lesa díky této kombinaci tvůrců přímo dýchá jeho atmosféra a musí tak zákonitě lákat k procházce i k dívání se kolem sebe. Pro mě byl v dětství průvodcem táta a knihy jako je takhle jsou podle mě skvělým doplňkem.

Peter Wohlleben (1964) se již od dětství chtěl stát ochráncem přírody. Studoval lesnictví a přes dvacet let pracoval jako úředník zemské lesní správy. Dnes vede Lesní akademii v německém regionu Eifel a usiluje o návrat pralesů do různých oblastí světa. Často vystupuje v televizních pořadech, pořádá přednášky a semináře a píše knihy na témata týkající se lesa a ochrany přírody. Svými bestsellery Tajný život stromů, Citový život zvířat, Slyšíš, jak mluví stromy a dalšími nadchl čtenáře po celém světě. V Německu nedávno začal vydávat časopis Wohllebenův svět. V roce 2019 mu byla udělena Bavorská státní medaile za zásluhy při ochraně životního prostředí, a to za jeho citlivé a nekonvenční zprostředkovávání vědeckých poznatků.

 

pita zchladi-tlapky

Kde si Píťa zchladí tlapky?
Autor: Carina Wohllebenová, Peter Wohlleben, ilustrace Stefanie Reich
Překlad: Dagmar Heeg
Žánr: pro děti, leporelo
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 26
Hodnocení: 88 %

https://www.knihykazda.cz/kde-si-pita-zchladi-tlapky/

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Zjistěte, kde si Píťa zchladí tlapky


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Bulat Okudžava v tvorbě našich umělců

Okudzava perexBrněnský muzikant a filmový dokumentarista Jiří Vondrák sestavil poutavou knihu o jednom z nejznámějších ruských písničkářů a básníků: Bulat Okudžava: od Nohavici k Provázku. Poprvé tohoto lidm...

Divadlo

Veronští milenci z Bratislavy konečně v Praze a Brně

romeo julia 200Nesmrtelný příběh velké lásky Romea a Julie v podání slovenských hereckých hvězd zpestří program Letních shakespearovských slavností v pouhých čtyřech večerech. V Brně se hraje 10. a 11., v Praze pak 13. a 14. srpna. Generálním partnerem ...

Film

Filmový festival Locarno uvede ve světové premiéře český animovaný film O krávě

Vizual O kraveKrátkometrážní animovaný snímek O krávě se probojoval do soutěžní sekce Pardi di domani na 76. ročníku filmového festivalu v Locarnu. Režisérkou tohoto originálního díla je talentovaná animátorka a ilustrátorka Pavla Baštanová, která ve spolup...