Husité pro děti

Husité pro děti

Tisk

husite 200V únoru vyšlo u nakladatelství Pikola druhé vydání poučné knihy nejen pro děti Kláry Smolíkové Husité. Zábavnou formou s celou řadou ilustrací od Honzy Smolíka nás autorské duo seznamuje s touto turbulentní epochou naší historie.



O autorech

Mgr. Klára Smolíková (1974), spisovatelka, scénáristka, lektorka a metodička. Autorka mnoha tváří, která působila na pozici vedoucího v Národním muzeu v Praze a Husitském muzeu v Táboře. Několik let pracovala na Pedagogické fakultě, kde vedla mediální výchovy, a deset let učila na střední knihovnické škole. Je autorkou řady metodických materiálů a učebnic. Ke svým knihám připravuje úspěšné čtenářské workshopy, vede kurzy dalšího vzdělávání pro učitele a knihovníky.

Jan Smolík (1967) vytvořil s Klárou Smolíkovou naučnou knihu Na hradě Bradě. Na svém kontě má celou řadu knih, za zmínku stojí hlavně Cena Muriel v roce 2018 v kategorii Nejlepší komiks pro děti za Inspektor Hopkins zasahuje.

husite 1Za vším hledej…

…Jana Husa, kněze, kazatele, náboženského myslitele a jednoho z prvních reformátorů církve, který předběhl svou dobu. O datu jeho narození se můžeme dohadovat, ale všichni víme, že zemřel na hranici 6. července 1415, vždyť datum jeho upálení se stalo státním svátkem. K jeho odkazu se hlásili husité, které nám dvojice Smolík-Smolíková náležitě přibližují a to ve spolupráci s Husitským muzeem v Táboře.

Nakoukneme pod pokličku města Tábora a jeho pamětihodností, ale podíváme se také důkladněji na duchovní život ve středověku. Samotnou kapitolou bude mistr Jan Hus a jeho učení, stejně jako nenásilné vysvětlení celé řady termínů, které se k jeho osobě váží. Nezapomeneme ani na Jana Žizku z Trocnova a slavné bitvy a boje, stejně tak autoři nezapomněli zmínit různá bratrstva. Dojde i na postavy, které seděly na českém trůně, závěrem i na reformátora Petra Chelčického a Jednotu bratrskou.

Pro děti?

Pro všechny! Kniha je primárně určena dětem od deseti let, ale pevně věřím, že díky zábavnému zpracování a tomu, že se toto téma přetřáslo do hloubky, si své najdou i dospělí, vždyť opakování je matkou moudrosti. Tak směle do společného čtení, rodiče i děti! 

husite

Název: Husité
Autor: Klára Smolíková
Ilustrace: Jan Smolík
Žánr: naučná literatura pro děti, komiks
Nakladatelství: Pikola
Rok vydání: 2021, pevná
Počet stran: 56
Hodnocení: 88 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/husite/kniha/13430/


 

Hledat

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Ženy v přelomových situacích života

ritual 200Dnes představujeme knihu, která jako další dokazuje, že Švédi umí psát i něco jiného než zběsilé thrillery. Autorka Inger Edelfeldt se zaměřuje ve svých povídkách na ženy. Na ženy v určitém zlomovém okamžiku jejich života – první zklamání, první ...

Divadlo

Svět podle Amanitas – tentokrát s názvem Destinace

Amanitas divadlo 200Prostranství před pražským Cross klubem se v úterý 29. července promění v tak trochu jiný svět, a to svět nového cirkusu. Budete zde moci shlédnout premiéru pouličního divadla s názvem Destinace v podání skvostných Amanitas.

Film

SLOVENSKÉ POZDRAVY WALERIANU BOROWCZYKOVI

borowczyk walerian200Odborné filmové časopisy vycházejí se zpožděním. Uplynulý rok se již uzavřel, avšak čtenáři dosud marně čekají na rovnou polovinu plánovaných čísel – v Česku zatím dluží čtvrtletník Iluminace jen dvě čísla ze čtyř, na Slovensku...