Ve Zlíně pokřtili knihu Expedice Z101 Cestou Hanzelky a Zikmunda, africká etapa - Tunisko, Egypt, Súdán, ostrovy

Ve Zlíně pokřtili knihu Expedice Z101 Cestou Hanzelky a Zikmunda, africká etapa - Tunisko, Egypt, Súdán, ostrovy

Tisk

zlin krest200V pondělí 22. 11. 2022 se zlínskou expozicí PRINCIP BAŤA rozlehl zvuk afrických bubnů. Ty uvedly slavnostní křest nové knihy cestovatele Tomáše Vaňourka, jenž se odehrál více než symbolicky před stříbrnou Tatrou 87 připomínající první cestu Hanzelky a Zikmunda.

 

Byli to právě tito legendární cestovatelé, kteří před lety inspirovali zrod Expedice Z101. Tento projekt si vzal za cíl zopakovat cestu zmíněné dvojice H+Z a rozšířit ji. Povznášející i děsivé zážitky z cest i setkání na nich, nepřeberné množství potíží i radostí a především stovky fotografií daly vzniknout výpravné publikaci, kterou vydalo nakladatelství Albatros s názvem Expedice Z101 Cestou Hanzelky a Zikmunda, africká etapa - Tunisko, Egypt, Súdán, ostrovy.

Ředitel Muzea jihovýchodní Moravy Pavel Hrubec před akcí řekl: „Expedice v roce 2021 odstartovala právě ze Zlína. A protože spolupráce expedice s naším muzeem před cestou i při ní byla pro zdar cesty dost významná, moc nás těší, že se stal Zlín i místem křtu první knihy z cest.“ Tomáš Vaňourek a Linda Piknerová, hlavní aktéři expedice, přizvali na křest partnery, sponzory a příznivce projektu, kmotrem se stal Vojtěch Holík, předseda Klubu H+Z. Akci provázela projekce videí a fotografií z cest, knize pak osobně popřála úspěch řada hostů včetně radní Zlínského kraje pro školství a kulturu Zuzany Fišerové.

zlin krest

Kniha je psána formou deníkových zápisků, které si Linda s Tomášem pečlivě vedli každý den, jak je k tomu ještě před startem expedice nabádal sám Miroslav Zikmund: „Teprve při zpracovávání materiálů pro knihu jsme zjistili, že máme přes 1 500 stran materiálu,“ zmínil Tomáš Vaňourek, „takže jsme hodně krátili a vypouštěli. Na druhou stranu jsme si při té práci uvědomili, kolik fantastických zážitků máme za sebou.“

Po křtu následovalo veřejné čtení z knihy. Pavel Vacek a Zdeněk Lambor, kteří na prknech Městského divadla Zlín ztvárnili ve hře Palubní deník Hanzelky a Zikmunda hlavní role, četli vybrané kapitoly ve stylových cestovatelských kostýmech H+Z. Skvělá akce s velmi příjemnou atmosférou, která měla u hostů velkou odezvu, tak skvěle zapadla do expozice moderního cestovatelství ve zlínském muzeu.

zlin krest2

Knihu lze v současnosti zakoupit i na recepci 14. budovy se speciálním bonusem: všechny výtisky, které jsou zde v prodeji, jsou opatřeny podpisem Tomáše Vaňourka.


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Těší mě příležitost objevit se v takto velké a významné roli, říká herečka Markéta Haroková

marketa harokova200Zajímavý repertoár stejně jako kvalitní herce má od začátku ostravské Divadlo Petra Bezruče. Pokud bych měl připomenout třeba dva poslední úspěchy, tak musím zmínit třeba inscenaci Špinarka, ale také hru Venuše v kožichu, o které j...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Odhalte díky Planetariu krásy vesmíru

planetarium 200V březnu v nakladatelství Albatros Media vyšla další nádherná kniha z edice Račte vstoupit do muzea tentokrát zaměřená na vesmír. Nese název Planetarium a opravdu stojí za to.

 

...

Divadlo

Nahlédneme pod pokličku herectví

Herectvi 200S herci se setkáváme všude, na divadle, v kinech i při pohledu na televizi. Někdy nás uchvátí bezprostředností i uvěřitelností své práce, jindy jen kroutíme hlavou, neschopni přijmout nabídnutý produkt. Někdy se kolem herectví vytváří převtěl...

Film

“Co jsem já?” ptá se robot

altFilm Já robot znázorňuje velmi povedenou vizualizaci ne příliš vzdálené budoucnosti. Pokud máte rádi technologie a fascinuje vás umělá inteligence, pravděpodobně si pokládáte celou řadu otázek, na které se odpovídá neradostným způso...