Po nádherné Barceloně s otevřenýma očima

Po nádherné Barceloně s otevřenýma očima

Tisk

barcelona200Barcelona byl můj sen už od základní školy. Splnila jsem si ho ale až minulý rok, těsně předtím, než se přestalo cestovat a zavřeli nás doma. Nadchlo mě, když jsem se dozvěděla, že Adam Gebrian napsal knihu o Barceloně a není to obvyklý průvodce po nejznámějších místech a památkách města. Tak o čem tedy kniha je?

 

 

Opravdu to není průvodce, ve kterém bychom se dozvěděli, který hotel vybrat, kam zajít na večeři, kdy jsou významné festivaly a kolik nás to všechno bude přibližně stát. Projekt přinesl sám život - Adam Gebrian se synem doprovodil svou manželku na stáž. Měl tedy se synem spoustu času prozkoumávat město křížem krážem. A díky tomu, že nadšeným pohledem na město sledoval veškeré detaily, narazil na místa, kterých si zřejmě obvyklý turista ani nevšimne.

Každé místo v knize je doprovozené fotografií, a tak si můžete obrázek udělat poměrně snadno a ke každému místu najdete podrobný popis. Jak místo působí, k čemu slouží, jak funguje v rámci svého okolí, co je na něm zvláštního. Musím říct, že jsem byla ráda, když jsem našla místa, která znám i já ze své první cesty do španělské metropole a alespoň v duchu jsem se tam mohla vrátit.

barcelona 2

Z míst, která najdete v Gebrianově knize a která jsem sama navštívila, vybírám Mercat de la Boqueria - rozhlehlý trh, na kterém najdete různé delikatesy - nicméně vegetariánům a veganům se tam asi moc líbit nebude, doporučuji vstup pouze těm se silným žaludkem. Boqueria je jistě místo, které žádný turista/cestovatel nemine. Pro sladké jazýčky je tam nepřeberný výběr mňamek a kdo potřebuje doplnit zásoby šafránu či jiného koření, přijde si na své. Schválně, jestli vám budou chutnat churros - já jsem se na ně těšila, ale nakonec moje očekávání tahle tradiční pochoutka nesplnila.

I když jsem Barcelonu navštívila uprostřed února, nevynechala jsem ani posezení na pláži, a i nějací otužilí plavci se tam v tuto dobu našli. Skvělé místo na odpočinek po dlouhém dni prochozeném po městě.

barcelona 1

Doporučuji i návštěvu Picassova muzea a ještě doplním, že s turistickou kartou máte vstup zdarma, ale je potřeba najít speciální pokladnu, vyhnete se velmi dlouhé frontě. Díky tomuto průvodci jsem se dozvěděla více o stavbě muzea, takže až se tam vydám příště, budu se na budovy, které tvoří muzeum, dívat zase úplně jinak.

Za sebe knihu doporučuji všem, kteří se zajímají o cestování, architekturu a Barcelonu. Věřím, že každý tam najde dost zajímavých informací a věřím, že je některá místa budou inspirovat k návštěvě. Pro milovníky českého piva je v průvodci také tip na český bar. Jsem přesvědčená, že vás Barcelona, ani tato kniha, nezklame. A nezapomeňte se kolem sebe pořádně rozhlížet, třeba objevíte nečekaný poklad!

barcelona 4

Tři měsíce v Barceloně
Autor: Adam Gebrian
Žánr: Architektura, cestopisy a místopisy, obrazové publikace
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2021
Počet stran: 272
Hodnocení: 90 %                                    
Zdroj foto: www.databazeknih.cz, autorka
https://www.euromedia.cz/tri-mesice-v-barcelone/kniha/13476/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lenka Pavlovič: Dokážu se zamilovat do každé role

archiv Lenka PAvlovič jako HELENA Polská krev (Jihočeské divadlo, Č. Budějovice) (2)Původně se chtěla věnovat hře na klavír, ale místo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Přirozená cesta ke zdraví: Léčivé obklady a zábaly

lecive obklady 200Máte dost chemie a potřebujete zmírnit bolesti nejrůznějšího původu? Mladá fronta vydala knihu ideální pro vaše potřeby - Léčivé obklady a zábaly nejen z bylinek a tvarohu. Přírodní medicína zabírá často mnohem lépe, než kupa prášků ...

Divadlo

1000 věcí, co mě serou aneb zůstaneme kamarádi?

1000veci uvodkaUž je to 865 hejtů, co se na síti objevil blog 1000 věcí, co mě serou. Moderně pojaté fejetony, kterými nás povedená trojice oblažuje a nebojí se pojmenovat věci, které štvou obvykle i nás ostatní, ale nikdy jsme je nedotvořili do „věč...

Film

Lze vůbec nalézt cestu z beznaděje?

Cesta ven perexRoku 1971 se poprvé uskutečnil Mezinárodní romský sjezd, který doporučil, aby namísto prý urážlivého termínu „cikáni“ bylo přijato pojmenování „Romové“. Takže bělošská majorita – aspoň v oficiální rovině – přešla na politicky korektní v...