Jaro na zámku Duchcov bude ve znamení cestovatelských zážitků

Jaro na zámku Duchcov bude ve znamení cestovatelských zážitků

Tisk

Duchcov 200V sobotu 1. dubna se otevřou brány duchcovského zámku a začne návštěvnická sezóna. Návštěvníci mohou absolvovat prohlídku několika prohlídkových okruhů a těšit se na řadu akcí, které pro ně připravila správa zámku Duchcov se svými partnery.

 

 

Prohlídkový okruh Valdštejnská prohlídka představí sběratelské a mecenášské aktivity původních majitelů zámku z rodu Valdštejnů a umožní nahlédnout do reprezentativních prostor, které zdobí umělecká obrazová sbírka.

Prohlídkový okruh Casanova na zámku poodhalí řadu zajímavostí o životě dobrodruha Giacoma Casanovy a jeho pobytu na duchcovském zámku, na kterém věhlasný Benátčan ve službách pana hraběte prožil poslední léta svého života.

Na prohlídkovém okruhu Reinerova freska a proměny zámeckého areálu se návštěvníci dozví o různých podobách zámecké zahrady, významu a likvidaci barokního špitálu i o osudech přenesené Reinerovy fresky ze špitálního kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Duchcov 1

Prohlídkový okruh Okouzleni antikou seznámí návštěvníky s krásou antických památek; seznámí se s bohy a hrdiny antických bájí, i s místy, které byly po staletí vyhledávány jako oblíbené turistické destinace ve Středozemí.

V zámecké Galerii Giacomo naleznou návštěvníci stylové fotografie Angela Purgerta, kterými se vyznačovala secesní móda, design a interiér období první republiky ve dvacátých letech minulého století.

Výlet do světa francouzského šansonu nabídne Velikonoční koncert, který pořádá Kulturní centrum Duchcov ve Valdštejnském sále zámku; ve středu 12. dubna od 19 hodin zde vystoupí s interpretací svých vlastních písní i tradičních šansonů česko-francouzská zpěvačka a herečka Chantal Poullain. Svátky jara přinesou i řadu objevů a dobrodružství, zejména pro děti. Co všechno lze zažít v Antické dílně, na cestě kolem světa s Casanovou či mezi hrdiny a válečníky antických bájí, zažijí děti na vlastní kůži ve speciálních zážitkových a poznávacích programech, které připravuje v dubnu a květnu správa zámku Duchcov s Divadlem V Pytli, Divadélkem Ondřej a Ústavem pro klasickou archeologii Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Počátkem května se na zámek vrátí i dva stěžejní obrazy manýristického umění z původních valdštejnských zámeckých sbírek – olejomalba Triumf lásky Karla van Mandera a Adonis a Venuše Bartholomea Sprangera – které jsou momentálně zapůjčené na výstavě v Obrazárně Pražského hradu.

Duchcov 2

Zdroj: tisková zpráva Národního památkového ústavu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se zpěvákem kapely The Rasmus - Lauri Ylönen.

lauriNaše redaktorka Pavlína Kohoutová, která žije ve Finsku, vyzpovídala zpěváka Lauriho z kapely The Rasmus. Hovořili o jeho sólovém albu s názvem ,,New World´´, o tom, proč se rozhodl vydat sólové album, první singl a o jeho ritu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Vášeň a přítomnost, skutečná erotická intimita

Vášeň a přítomnostJe to návod na vztah, aby z něj nezmizela intimita a důvěra. Autorka Maci Daye je sexuální terapeutka a v knize vychází ze svých zkušeností, které načerpala při svých populárních workshopech Vášeň a přítomnost.

...

Divadlo

Mary Page Marlowová: Mozaika jednoho obyčejně neobyčejného života

Mary Page Marlowova200Kdybyste měli vybrat z celého svého života jedenáct scén, které by ho dokázaly vystihnout, které by to byly? A dal by se z nich složit příběh, který by dával smysl?

 

...

Film

Léto s Best film fest

altJiž podruhé se uskuteční ve čtyřech vybraných pražských kinech filmová přehlídka toho nejlepšího za posledního půl roku. Nejúspěšnější a divácky nejnavštěvovanější snímky budou na týden opět nasazeny do programů promítání a kdokoliv tak má možnost shlédnout to, c...