Letní putování - tucet českých památných míst UNESCO

Letní putování - tucet českých památných míst UNESCO

Tisk

unesco 200České dědictví UNESCO je sdružení obcí a měst České republiky, na jejichž území se nachází památka zapsaná na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

 


Brno
Brno je významnou městskou památkovou rezervací a druhým největším českým městem. Osídlení zde existuje od příchodu Slovanů v 6. stol. přes období Velkomoravské říše do současnosti. Od konce 13. století město chrání hrad Špilberk, který se stal sídelním hradem moravských markrabat z rodu Lucemburků i zemským hlavním městem Moravy. Pro návštěvníky z celého světa, je největším magnetem Vila Tugendhat, nejvýznamnější evropská stavba architekta Ludwiga Miese van der Rohe, která byla zapsána v roce 2001 na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Český Krumlov
Město leží na samém jihu České republiky. Díky jedinečné středověké zástavbě je od roku 1992 chráněno organizací UNESCO. Jako přirozené centrum nežije pouze historií, ale časem se stalo městem kultury, umění i nevšedních zážitků. Celoročně nabízí z pestrého menu kulturních akcí ty nejlepší kousky. Od návštěv muzeí a galerií přes koncerty sedmi hudebních festivalů či představení v rámci tradičních slavností, po noční prohlídky nebo posezení ve stylových hospůdkách.

unesco-cesky-krumlov

Holašovice
Holašovice jsou zmiňovány již v polovině 13. století, v době kolonizace jihočeského pohraničí.  Na Seznam UNESCO tak byl v roce 1998 zapsán téměř zcela dochovaný středověký systém obytných domů a sýpek.                                                                                                                                       

Kroměříž
Město bylo založeno jako tržní osada na křižovatce obchodních cest. Na počátku 12. století se stala Kroměříž majetkem olomouckých biskupů. Na město byla povýšena ve druhé polovině 13. století.  Po roce 1848, kdy se zde konal ústavodárný říšský sněm, nastává období, pokroku, který vynesl město k nejvyšším metám duchovní kultury a umění. Na seznam UNESCO byly zahrady a zámek v Kroměříži zapsány v roce 1998.

Kutná Hora
Kutná Hora je spjata s kutáním stříbra. Již roku 1142 byl v nedalekém Sedlci založen první cisterciácký klášter v Čechách; koncem 13. století vznikla i původní hornická osada, ze které se  stalo bohaté královské město. Kutná Hora je považována za pokladnici země. Unikátnost i historie, to vše stálo v roce 1995 za zápisem Kutné Hory na Seznam UNESCO.

unesco-kutna-hora

Lednicko – valtický areál
Areál se rozkládá v místech, kde stával ve 12. století mohutný pomezní hrad. Dnes je tu romantický zámek, malebné městečko a krajinářský skvost nebývalých rozměrů. Současný areál o rozloze takřka 300 km2, je výsledkem úprav uplatňovaných u anglických parků. Díky tomu se zde potkává barokní architektura s novogoticky upravenou budovou zámku a drobnými stavbami v romantickém stylu. Lednicko-valtický areál byl zapsaný na Seznam UNESCO v roce 1996.

Litomyšl
Město vzniklo při obchodní cestě spojující Čechy s Moravou na přelomu 10. a 11. století. Dominantou je renesanční zámek italského typu s více než osmi tisíci sgrafity, který je od roku 1999 na Seznamu UNESCO. Na náměstí je gotická radnice a řada renesančních i barokních domů.

Olomouc
Olomouc ležící v samém srdci Hané a patří k nejvýznamnějším moravským metropolím, kde si dávala dostaveníčka dějiny s osobnostmi a věda s pokrokem. Olomoucký morový sloup  je vysoký 35 metrů a jeho odhalení se roku 1754 osobně se ho zúčastnili císařovna Marie Terezie s chotěm Františkem Josefem I. Štěpánem Lotrinským. Sloup Nejsvětější Trojice byl na Seznam UNESCO zapsán v roce 2000.

unesco-olomouc

Praha
Město je významnou městskou památkovou zónou; historické jádro o rozloze 866 hektarů a zahrnuje unikátní urbanistický celek Pražského hradu a Hradčan, Malé Strany a Karlova mostu, Starého Města s Josefovem a dochovanou částí bývalého Židovského Města, Nového Města, Vyšehradu a dalších památek. Na Seznam UNESCO byla zapsána v roce 1992.

Telč
Město  leží v jihozápadním cípu Moravy, na půli cesty mezi Prahou a Vídní. Koncem 19. století význam města ještě vzrostl s příchodem železnice. Protože si ale historické jádro města, uzavřené rybníky a branami, udrželo po celá staletí svou osobitou tvář, v roce 1992 bylo zapsáno na Seznam UNESCO.

Třebíč
Třebíč spojuje svou historii se založením benediktýnského kláštera v roce 1101. Díky své poloze na březích řeky Jihlavy a štědrosti zakladatelů se město stalo záhy významným střediskem náboženského života a vzdělanosti. Město bývalo střediskem židovské kultury na Moravě a unikátně zachovaná židovská čtvrť je svědectvím zdejšího soužití Židů a křesťanů. Zdejší památky byly v roce 2003 zapsány na Seznam UNESCO.

Žďár nad Sázavou
Žďár nad Sázavou býval původně tržní osadou, založenou na staré zemské stezce. Osada se vznikla současně se založením kláštera řádu cisterciáků roku 1252. Na město byla povýšena počátkem 17. století. Dnes je hostitelem i pořadatelem mnoha kulturně-společenských akcí. Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře byl zapsán na Seznam UNESCO v roce 1994. Stavba z počátku 18. století je jedním z nejlepších projektů architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela.


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivo T. Budil: Nejsem si jist, zda evropské hodnoty obstojí

TBudil200Profesor Ivo T. Budil patří mezi nejznámější české antropology. Založil a několik let vedl Filozofickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. V současnosti působí na Katedře mezinárodních vztahů a evropských studií Metropolitní univerzity Praha. Je ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly

cestou do pekla chci potkat andela 200Do mého počítače se dostala e-kniha mladého spisovatele Davida Hájka určená „dospělým čtenářům, milujícím cizí neštěstí“ s názvem Cestou do pekla chci potkat anděla

Divadlo

Klíště. Nová hra Boleslava Polívky

Kliste perexVím, že známý herec, režisér, dramatik, klaun a divadelní principál Boleslav Polívka byl asi před rokem postižen lymskou boreliózou. Je to děsně hloupá nemoc, infekce od klíšťat, u které člověk až do doléčení je téměř ochrnutý. Chápu, že ho to...

Film

Film o Michalu Marošim se blíží dokončení, autoři prosí o podporu na střih a propagaci

marosi 200Film o českém bikerovi Michalu Marošim se už blíží do cílové rovinky, ale k dokončení mu pořád ještě chybí desítky, možná stovky hodin práce. Autoři se nyní obracejí na veřejnost s žádostí o podporu.

...