Stockholm - Gamla stan

Stockholm - Gamla stan

Tisk

Gamla stan, v překladu „staré město“, leží na ostrově Stadsholmen a s menším přilehlým ostrovem Riddarholmen jsou nejstaršími částmi dnešního Stockholmu.  O významu Gamla stan napovídá i to, že je v něm vybudován královský palác, ale můžete tu navštívit i Nobelovo muzeum.

 


Díky neuspořádané výstavbě domů ve starém městě, působí tato část velice živelně. Kouzlené jsou domy ve výrazných podzimních barvách a dlouhé úzké uličky, na jejichž konec ani nedohlédnete.


 gamla
Pohádkovou náladu dodávají i mnohé kreslené poštovní schránky. Historické domy nyní procházejí velkými rekonstrukcemi interiéru.

gamla 1



Během bloudění a obdivování místních krás narazíte určitě na Storkyrkan, který je možné navštívit a prohlédnout si jej i zevnitř. Nicméně určitě byste neměli minout sídlo královského paláce (Kunglige Slottet). Obrovskou budovu je nemožné přehlédnout, i když její venkovní vzhled je velice střídmý.


Královská rodina zde už nebydlí, ale stále zde přijímá oficiální návštěvy a vede důležitá jednání. Do prohlídky paláce se můžete pustit po vlastní ose nebo s průvodcem. Procházka po jednotlivých místnostech je zároveň i jakousi cestou staletími, jelikož zde najdete původní pokoje s historickým nábytkem, ale i zmodernizované místnosti z posledních let.

gamla 4


Kromě nábytkového inventáře můžete obdivovat sbírku porcelánu a skla. Ale zastavte se u palácové galerie obrazů a soch. Z oken uvidíte krásně na Stockholm, především blízké hotely, ale i na budovu parlamentu.
Určitě víte, že Švédsko patří k zemím, kde je rovnost mezi muži a ženami opravdu na vysoké úrovni a tak v hradní stráži můžete kdykoliv zahlédnout i ženu, což v jiných zemích není zrovna zvykem. Viditelně umístěné vysílačky na uniformách stráže ale trošku kazí celkový dojem.

gamla 5


Kolem královského paláce taky najdete nejvíce obchůdků se suvenýry. Upomínkové předměty jsou téměř všude stejné, ceny se moc neliší, ale určitě jsou nižší, než v obchodních domech v centru města. Najdete tu klasicky spoustu pohledů, magnetek, hrníčků, tašek, triček, tužek a propisek, ale třeba i tvořítka na led ve tvaru losů. Kromě švédských a stockholmských upomínek, jsou často k dostání i předměty s Pipi, ale také Mumínky. Rozdílné zboží nabízí královský upomínkový obchod, kde je všechno v noblesnějším designu a ceny jsou tomu uzpůsobené.

gamla 3


Pokud vás až tak nezajímá historie, ale jste spíš fanoušci vědy, zavítejte do Nobelova muzea. Děti můžete poslat do vědecké hračkárny a sami si můžete projít historii udílení Nobelových cen a dozvědět se zajímavé informace o jejich laureátech, ale samozřejmě i o samotném Alfredu Nobelovi. Pokud si chcete na chvíli vydechnout, sedněte si do promítací místnosti a natáhněte si nohy. Ve smyčce zde jede osm videí s laureáty Nobelovy ceny. Promluví k vám například Dalajláma a Richard Feynman zahraje na bonga (pokud sledujete seriál Teorie velkého třesku, určitě vám udělá tenhle úsek opravdu radost). V muzejním obchůdku opět narazíte na zajímavé upomínkové předměty jako magnetky s citáty vyznamenaných osobností, ale můžete si koupit také speciální dynamitové cukrátko, ovšem to jen na vlastní nebezpečí, neboť kombinace jalapeňos a lékořice nemusí být každému po chuti.

gamla 2


Pokud se vydáte z Gamla stan směrem ke stanici Slussen podél vody, dojdete k muzeu Fotografiska. Moderně zařízené muzeum fotografií byl opravdu top zážitek, pokud máte rádi umění, nesmíte tenhle svatostánek minout. Kromě výstavy moderních fotografií, v srpnu zde kralovali Inez & Vinoodh „Pretty Much Everything 2015“, byly k vidění i jejich společná promo videa pro nejznámější módní domy.  Druhé patro obsadily africké fotografie Nicka Brandta - On This Earth A Shadow Falls Across The Ravaged Land, a poslední patro bylo věnováno tvorbě Anderse Zorna. Dle této výstavy to vypadá, že „selfíčko“ není tak tak vynálezem dneška, jelikož zde byla selfíčková fotografie autora se dvěma dámami už z roku 1913.

gamla 6

Foto:autorka


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Táňa Havlíčková: Sebevědomí nelze dohnat oblečením

Tana-Havlickov perex“Tělo, mysl a srdce jsou svatá trojice. A každá z této trojice má stejnou důležitost,” říká módní návrhářka Táňa Havlíčková, kterou znají převážně ženy. Její jméno totiž bývá spojováno především s její ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Nizozemský bestseller roku 2020!

toxicka laska200„V patnácti by člověk neměl hledat matčina vraha.“ Tak nás navnazují na thriller Toxická láska od nizozemské autorky Saskie Noort, který vyšel v lednu u nakladatelství Metafora. Slibuju, že vám bude běhat mráz po zádech!

...

Divadlo

Již za týden představí Balet Národního divadla v online premiéře pohádkový příběh Marcii Haydée Spící krasavice

BaletND 200Výpravný balet Spící krasavice hudebního skladatele Petra Iljiče Čajkovského a choreografa Mariuse Petipy měl původně premiéru na konci devatenáctého století v Petrohradě. Nyní vstupuje do repertoáru Baletu Národního divadla v choreografii legend...

Film

Návštěvní den na Barrandově - výlet do zákulisí české továrny na sny

navstevni den barrandovV sobotu 1. září se Barrandov Studio otevře veřejnosti. Nepropásněte jedinečnou příležitost k unikátnímu výletu do filmového zákulisí a poznejte, jak funguje opravdová „továrna na sny“. Jeden z největší...