Cestování ve stroji času, cílová stanice: středověk

Cestování ve stroji času, cílová stanice: středověk

Tisk

Detenice 200Chcete se zúčastnit bohapustého hodování ve středověké krčmě, pobavit se přesně ve stylu tohoto temného období a večer zakončit ulehnutím v jizbě s typickým vybavením a sociálním zařízením? Pohybovat se napříč staletími nikdy nebylo snazší. Na tento netradiční výlet vezměte celou rodinu – o zábavu bude postaráno pro všechny rodinné příslušníky.


Nasajte atmosféru nelítostného středověku
Vítejte v dávných dobách, kdy na hradech vládli králové, královský dvůr byl plný služebníků, řemeslníků a kejklířů, v lesích číhali lapkové, cestami známými i neznámými vandrovali poutníci a o srdce urozených dam sváděli boje udatní rytíři. Středověk, doba krutá stejně tak jako fascinující. Nechte za sebou všední svět, starosti vypusťte z hlavy a vydejte se na vzrušující putování dávnověkem, na které budete ještě dlouho vzpomínat. Jen si dejte pozor, abyste se nepřipletli do nějaké šarvátky, nestali se obětí vrhače nožů nebo nesváděli boj o poslední sousto s hladovým žebrákem. Máte-li potomky, vezměte je s sebou, dobový program nabízí plno zábavy dokonce i pro ty nejmenší. Nudit se nebude žádný rodinný příslušník.

Detenice krcma


Novodobý restaurační koncept
Koncept restauračních zařízení ve stylu hradního stolování 13. století je velmi oblíbený, zvláště v posledních letech zažívá nevídaný boom. Historicky první středověká krčma u nás byla otevřena v r. 2003 v malé obci Dětenice na Mladoboleslavsku, jen kousíček od Prahy. Vyhlášené místo se od té doby rozrostlo na celý resort nabízející rozmanité spektrum volnočasového vyžití. Dětenický komplex zahrnuje barokní zámek, již zmiňovanou krčmu, pivovar a ubytování dvojího druhu (Středověký hotel pro ty, co ani v noci nechtějí mít od středověkých radostí a strastí oddechu, a příjemný rodinný hotel Rustikal).


„Chceme návštěvníkovi zprostředkovat jedinečný zážitek svého druhu, který se nevyčerpává pouze tím, že si pochutná na lahodné středověké krmi a dá se do řeči s prostořekou obsluhou,“ uvádí Aneta Ondráčková, manažerka dětenického resortu. „Nabízíme zajímavé atrakce a programy i mimo krčmu, řada z nich se těší nebývalé oblibě u dětských hostů. Za zmínku stojí souboje rytířů v blyštivé zbroji na středověkém kolbišti nebo výstava Dětenické peklo, kterou provází pekelná kněžka. Od ní se mohou zájemci dozvědět, jak to v takovém pekle chodí, za jaké hříchy se tam dostanete, no a co by to bylo za prohlídku pekla bez ukázek rozličných způsobů mučení,“ líčí s úsměvem sympatická manažerka. Během léta navíc mají každé úterý a středu děti v doprovodu dospělých vstup do celého areálu zdarma.

Detenice Rytiri


Gurmánská turistika
Samotná návštěva krčmy je zážitkem sama o sobě. Už uvedení do krčmy neprobíhá podle stolovacích zvyků 21. století. Připravte se na bodrý personál s poněkud nevybíravou staročeskou mluvou, stejně jako na to, že si nebudete vybírat z klasického menu, ale z „žrádelníku“. Doporučujeme ochutnat nějakou vyhlášenou středověkou specialitu, nejlépe maso připravované na otevřeném ohni. Jíst ho budete rukama, pochopitelně. Během hodování budou zaměstnány nejen vaše chuťové pohárky, ale doprovodný program zajistí také pastvu pro oči. Sličné tanečnice, fakíři, šermíři, ohňová show, souboje těžkooděnců… to vše se postará o nevšední zážitek. A to, že budete obsluhou nazýváni holotou či holomky, by vás už nemělo vyvést z míry.

Více na www.krcmadetenice.cz

Zdroj foto: http://www.krcmadetenice.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Billow: Vzpomínky na osoby, které zmizely z našich životů

Billow 200Billow je jednou z mála českých dream-popových kapel. I když si prošla několikaletou pražskou epizodou, působí ve Veselí nad Moravou. Jejími členy jsou zpěvačka a klávesistka Lenka Zbořilová, kytaristé Jakub Zbořil a Vojtěch Veselý a bubeník Eri...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Cesta k mým matkám: Bible (nejen) pro adoptované

cesta 200Málokdo z nás se může pochlubit tím, že žije obklopen vlastními rodiči. Více než polovina českých manželství totiž končí rozvodem a stále častěji k oficiálnímu svazku vůbec nedojde. Někdy pokrevn...

Divadlo

Tajem staré lišky Báry Hrzánové: Báječný životopis svérázné herečky

hrzanova 200Životopisné knihy jsou mojí vášní. Ne, že bych je vyhledávala, ale když se mi dostanou do ruky, nepohrdnu a patřičně si je vychutnávám: pokaždé totiž mají jinou chuť. Záleží na osobnosti, o které je tu psáno. Jinak si čtu o Nigelle Lawson, jinak o Frediem Mercurym.

...

Film

Miloš Forman slaví osmdesátiny
ImageMiloš Forman jako jediný z českých režisérů, kteří kdy emigrovali (připomeňme uměleckou rezignaci Gustava Machatého, Františka Čápa, Ivana Passera, Vojtěcha Jasného, nemluvě o Janu Němcovi atd.), plně souzněl s cizím prostředím a pro...