Zrekonstruovaná synagoga se otevřela veřejnosti

Zrekonstruovaná synagoga se otevřela veřejnosti

Tisk

Synagoga 200Židovské muzeum v Praze ukončilo stavební a restaurátorské práce v Maiselově synagoze, jedné z dominant pražského židovského města. V synagoze je nyní nová stálá expozice a auditorium pro programy komornějšího rázu. Expozice otevřená začátkem července přibližuje život židovských obcí v českých zemích a jejich vztah k okolní společnosti. Je rozdělena do osmi tematických celků rozmístěných po obvodu synagogy.

Úvodní témata mapují židovské osídlení v českých zemích, postavení Židů ve středověké a raně novověké společnosti a tradiční židovské vzdělanosti.

 Centrální prostor synagogy je věnován renesančnímu zlatému věku pražských Židů; zvláště  mecenáši a staviteli synagogy Mordechaji Maiselovi a legendě o Golemovi. Severní boční loď je věnována židovským zvykům a společenskému životu, diskriminaci Židů, protižidovským nepokojům a duchovnímu útlaku. Epilog v západní části prostoru pod galerií na příkladu židovského osvícenství a sílících kontaktů mezi židy a křesťany v osvícenské Praze předznamenává proměnu života českých Židů od konce 18. století. Expozice vystavuje exponáty, které většinou pocházejí ze sbírek Židovského muzea v Praze.

Synagoga1

Za druhé světové války Maiselova synagoga sloužila jako skladiště židovského konfiskátu. Po skončení války byla předána do správy Židovského muzea a sloužila jako depozitář až do otevření expozice věnované synagogálnímu stříbru v roce 1965. Poslední, částečná rekonstrukce objektu, proběhla v první polovině 90. let 20. století v souvislosti s přípravou první stálé expozice o dějinách Židů v českých zemích od počátků osídlení do konce 18. století.

Náročné revitalizaci této významné kulturní památky předcházela dvouletá projekční příprava. Vedle sanačních a restaurátorských prací si muzejní expozice vyžádala vybudování nového technologického a návštěvnického zázemí, včetně bezbariérového přístupu. Pro veřejnost byl objekt uzavřen v dubnu 2014. Na rekonstrukci se podílely stovky odborníků nejrůznějších profesí. Stavební práce byly dokončeny a budova byla zkolaudována v dubnu 2015. Výsledná vnitřní barevná výzdoba je v kontrastu s předchozí bílou výmalbou a interiér synagogy nyní návštěvníkům přibližuje její někdejší podobu před 110 lety.

Synagoga 2

Maiselova synagoga byla postavena v na sklonku 16. století na základě privilegia císaře Rudolfa II. Jejím zakladatelem byl primas pražského Židovského města Mordechaj Maisel. Na svou dobu neobvyklý trojlodní chrám v renesančním stylu zbudovali stavitel Juda Coref Herz a Josef Wahl. Roku 1689 synagoga při požáru ghetta vyhořela; následně byla několikrát přestavěna. Do současné novogotické podoby byla obnovena podle projektu prof. A. Grotta v letech 1893-1905. Její dnešní podoba pochází z přelomu 19. a 20. století, kdy byla během asanace židovského města novogoticky upravena.

Návštěvníci synagogy se mohou těšit na audiovizuální 2D projekci, díky níž se ocitnou přímo v uličkách starého Židovského Města, jak je ztvárňuje slavný Langweilův model Prahy. 

Kromě bohatství vzácných sbírkových předmětů v novém uspořádání a významovém kontextu si zájemci mohou na dotykových obrazovkách prolistovat staré hebrejské rukopisy, nahlédnout do historických plánů židovských sídlišť nebo vyhledávat v databázi významných židovských osobností. Díky možnosti proměnit výstavní prostory i v auditorium se synagoga ve večerních hodinách stane  místem pro komorní umělecká vystoupení: hudební, recitační, či divadlo jednoho herce.     

www.jewishmuseum.cz


 

Přihlášení



NEJ za měsíc

Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je to stim, metoda uklidnění s velkou přidanou hodnotou originality a etičtější výroby

RheeMladá umělkyně a lingvistka Rhiana Horovská se věnuje ručním pracím. Ano, čtete správně. Plete svetry při přednáškách na fakultě a dokonce o svých počinech natáčí videa. Možná není na škodu představit tento způsob zdánlivě zapomenuté řemeslné výroby, k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Když se tělo obrátí proti vám. A naopak.
ImageO dva kousky rozšířilo ve druhé polovině uplynulého roku nakladatelství Mladá fronta svou řadu knih loňského držitele prestižní Man Booker International Prize Philipa Rotha. Loni v červnu vydalo ...

Divadlo

Divadlo MA v srpnu uvede premiéru a další inscenace na Letním divadle v Grébovce

Grotta200Premiéru komedie přímo stvořené pro letní scénu, ale i další inscenace uvede o srpnových večerech pražské Divadlo MA na Letním divadle v Grébovce. Od 1. do 26. srpna již potřetí nalezne své sezónní působiště ve venkovním prostoru Grotty a díky tomuto...

Film

Dokumentární tragikomedie Dagmar Smržové CHCI TĚ, JESTLI TO DOKÁŽEŠ míří do kin

Chci Te 200Osobitá dokumentární tragikomedie Dagmar Smržové o tom, že každý člověk potřebuje lásku a o tom, že nemožnost hýbat se nezamezuje člověku ve svobodném rozletu.

...