Barokní zámek Svätý Anton potěší bohatými historickými i loveckými sbírkami

Barokní zámek Svätý Anton potěší bohatými historickými i loveckými sbírkami

Tisk

anton 200Pokud budete na Slovensku, tak neváhejte a navštivte obec Svätý Anton, která leží jižně od Banské Štiavnice pod zříceninou mohutného hradu Sitno. Tato oblast, která je součástí lokality UNESCO,  se vyznačuje několika vzácnými historickými památkami. Dominantou obce je rozsáhlý barokně-klasicistní zámek, který byl postaven na místě opevněného hradu už v 15. století.

Zámek Svätý Anton patří ke skupině kdysi feudálních sídel, které vznikly během velké stavební činnosti uherské vojenské aristokracie, oddané Habsburkům, která zbohatla v protitureckém odboji. Na jeho stavbě, výzdobě a pozdější přestavbě se podíleli významní evropští architekti a umělci (Giulio Ferrari, Ján Entzenhofer, Anton Schmidt a Dionýz Stanetti).

anton 1

Zámek byl postaven v barokním slohu jako dvoukřídlá budova s arkádami do otevřeného nádvoří s barokní kamennou fontánou.  V polovině 18. století hrabě Andrej Koháry ukončil přestavbu  zámku na honosné čtyřkřídlé šlechtické sídlo.

Od roku 1962 slouží zámek jako muzeum, v současnosti se v něm nachází umělecko-historické a rozsáhlá lovecká expozice. Díky různorodosti sbírek zachovaných ve výjimečně ucelené a autentické podobě byl v roce 1985 celý areál zámku ve Svätém Antonu vyhlášený Národní kulturní památkou. Bez zajímavosti není, že zámek je otevřen celoročně.

anton 2

Neodmyslitelnou součástí historie zámku jsou rody Koháryových a Coburgových, kteří sem soustředili překrásná díla umu a šikovných rukou umělců a řemeslnických mistrů z různých končin světa, prakticky od začátku 18. až do začátku 20. století. V nákladně vybaveném zařízení, které můžou návštěvníci obdivovat v umělecko-historické expozici, se zrcadlí způsob života, vkus a záliby těchto dvou rodin.

Lovecká expozice, největší svého druhu na Slovensku, obsahuje nejen množství vzácných trofejí zvěře, ale i bohatou sbírku historických loveckých zbraní, obrazů, uměleckých předmětů, knih, časopisů a fotografií. Tematické okruhy kynologie, sokolnictví, střelectví a rybářství jsou doplněné diorámou zvířat žijících na Slovenska. Zámecké chodby prezentují více než tisíc trofejí zvěře ulovené původními majiteli tohoto sídla.

anton 3

Součástí zámeckého areálu je i nádherný park, který volně přechází do lesa. Historické dokumenty o tom, jak vypadal v minulosti, se nezachovaly. Předpokládá se, že největší rozkvět zažil park při dostavbě zámku okolo roku 1750. V současnosti jsou na terasách v blízkosti hlavní zámecké budovy zachovány plochy se zbytky pravidelné barokní úpravy, které volně přecházejí do lesoparku.


Foto: archiv autora

Další informace: www.msa.sk/index.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sto zvířat: „Ještě žádné naše album není tak vymazlené.“

sto zvirat hraju na klavir v bordeluJedna z nejlepších tuzemských ska kapel Sto zvířat vydala 1. září novou desku s názvem Hraju na klavír v bordelu. V rozhovoru si o ní můžete přečíst spoustu zajímavostí z pera hudebníka ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...


Literatura

Lásku ve špičce italské boty si nezapomeňte přibalit do kufru

laska ve spicce italske boty 200Láska ve špičce italské boty je název knihy Blanky Malé, která nedávno vyšla v nakladatelství Kazda. Jedná se o velmi čtivý román, který si užijete nejen na dovolené.

...

Divadlo

a-á-a-á-a

kavarna 200Švandovo divadlo uvedlo v sobotu 28. dubna 2018 premiéru hry Kauza pražské kavárny. Na vzniku inscenace se podíleli sami herci divadla pod vedením Jacoba Erftemeijera, který hru také režíroval. Pražská kavárna – útočiště intelektuálních povalečů ...

Film

Falešně!

falesne  perexInvestiční bankéř Markus Føns je podezřelý z rozsáhlých investičních podvodů. Není tedy divu, že skončí za mřížemi. Podmínky jsou zde pro něj hrozné, a tak se uchýlí do samovazby ve zvláštním oddělení určeném těm nejopovrhovanějším věz...