Život v empíru - s průvodcem za krásami empírových zámeckých zahrad a parků

Život v empíru - s průvodcem za krásami empírových zámeckých zahrad a parků

Tisk

Zahrady 200Letos slaví Evropa dvousté výročí tzv. Vídeňského kongresu. Národní památkový ústav se k oslavám připojí nejen připomenutím několika rodů a významných osobností, které v této době hrály na politické scéně Evropy klíčovou úlohu, ale i odborným katalogem neoklasicistní aristokratické architektury na Moravě a ve Slezsku. Mimo jiné zahrnuje tak významná sídla a jejich zahrady, jako jsou zámky Dačice, Lysice, Hradec nad Moravicí, Raduň, Schönwald v Jinošově, kroměřížskou Květnou a Podzámeckou zahradu, Uherčice či  stavby v Lednicko-valtickém areálu.

   Zámeckých zahrad a parků se týkají komentované prohlídky připravované a vedené odbornými průvodci. Během komentovaných prohlídek se průvodci zaměří právě na empír, zvaný také císařský sloh, což je období klasicismu (respektive neoklasicismu), který se rozšířil z Francie počátkem 19. století za vlády Napoleona Bonaparte. V mnohých zahradách se dochovaly významné prvky z tohoto období, které ovlivnily jejich vzhled a ráz až do dnešní doby.

Zahrady2

Vídeňský kongres, od jehož ukončení uplynulo právě letos dvě stě let, patří k nejvýznamnějším politickým událostem v dějinách Evropy. Na komplikovaná jednání, která měla ukončit napoleonské války a přinést starému kontinentu trvalý mír a mocenskou stabilitu, se do hlavního města monarchie sjely nejvýznamnější osobnosti – panovníci a jejich dvory, nejvyšší evropská aristokracie, diplomaté i vítězní vojevůdci.

Zahrady3

Politický systém, který vzešel pod taktovkou rakouského kancléře Klemense Václava Metternicha z tehdejšího koncertu velmocí, pak s malými změnami přetrval až do konce první světové války. Z diplomatického kongresu se stala mimořádná společenská událost, provázená slavnostmi, plesy, divadelními představeními a ceremoniály, které lze považovat za vyvrcholení evropské empírové kultury. Doklady empírové kultury a odkazu Vídeňského kongresu jsou v podobě architektury a sbírek stále přítomné na mnoha památkách.  Nabídka komentovaných prohlídek:  

7. srpna ve 14 hodin hrad Pernštejn 

7. srpna v 10 hodin zámek Kroměříž

14. srpna ve 14 hodin zámek v Uherčicích

21. srpna v 16 hodin zámek v Lednici           

www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nic Maeder (Gotthard): „Divné bylo vzbudit se a být ve všech novinách.“

gotthard nic maederŠvýcarská hard rocková kapela Gotthard téměř před dvěma lety přišla tragicky o zpěváka Stevea Lee. Dne 5.října 2010 zemřel ve Spojených státech. Steve zůstává nadále v srdcích a myšlenkách fano...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Unesené děti se jí vrátily. Ale už to nejsou její děti

zlaticka perexLauren Tranterová porodila vytoužená dvojčata, Morgana a Rileyho. Krátce po porodu se v jejím nemocničním pokoji zjevila podivná žena, která chtěla vyměnit její děti za své příšerné tvory. Nepodařilo se jí to. Lauren své děti ubránila...

Divadlo

Putování za zaniklým divadlem

Divadla 200V  tematické edici Zmizelá Praha právě teď vydává nakladatelství Paseka ve spolupráci s Národním muzeem (jeho Divadelním oddělením) práci teatroložky Olgy Vlčkové (*1976) s názvem Divadlo a divadelní scény.

...

Film

Láska bez bariér - romantická komedie, kterou musíte vidět

laskabezbarier-perex-novyJocelyn (Franck Dubosc) je úspěšný a bohatý podnikatel a nenapravitelný sukničkář. Aby ženu okouzlil, používá osvědčené postupy: vytahuje se, přetvaruje se a především neustále lže. Když jej nová he...