Praha valentýnská, Praha pro zamilované

Praha valentýnská, Praha pro zamilované

Tisk

Valentn200Romantická místa a zákoutí nabízí Praha nabízí zamilovaným párům. Pražský hrad, bývalé sídlo českých králů a největší hradní komplex na světě, je jednou z nejvýznamnějších památek nejen Prahy i České republiky. Místo nabízí kouzelné výhledy, památky architektury a večer romantické uličky osvětlené lucernami.

 

 

 

Malá Strana – vyhlídka z Petřína i romantická Kampa.

Toto místo je doslova stvořené pro romantiku v každé roční době. Ostrov Kampa je jedním z nejkouzelnějších míst Prahy. Na můstku u Velkopřevorského mlýna zavěšují na znamení věčné lásky zamilované dvojice zámky, jejichž klíček poté hodí do vody. Z Kampy vede  cesta na Karlův most, nejstarší dochovaný pražský most.

Sídlo českých králů

Vyšehrad, historické opevnění na skále, které bylo celé 11. století sídlem českých králů, je opředeno dějinami a legendami. I dnes si uchovává svou magickou atmosféru a nádech tajemství. Zdejší kostel sv. Petra a Pavla, jehož silueta patří neodmyslitelně k panoramatům Prahy, ukrývá v depozitáři ostatky sv. Valentýna; jedná se o lopatku umístěnou ve vzácném, zlatem zdobeném relikviáři, kterou měl do Prahy přivézt sám Karel IV. U příležitosti valentýnského svátku se v kostele pravidelně koná Valentýnská pouť, spojená s výstavou tohoto vzácného relikviáře.  

Valentn1

 

Romantika v pražských zahradách a parcích

Pražské historické zahrady a parky představují poklad, kterými se rušné hlavní město může pyšnit. Jejich celkový počet přesahuje dvě stovky; počátek jejich zakládání spadá do středověku. Mezi ty neznámější patří Stromovka, Ladronka, Riegrovy sady nebo Letná, ze které je nádherný výhled na město od Hanavského pavilonu. Za pozornost jistě stojí Havlíčkovy sady s Viničním altánem a kavárnou Pavilón Grébovka.

Víc než romantické zážitky                                                                                              

Staroměstské náměstí se mohou zamilované páry vychutnat při projížďce v kočáře, taženém koňským dvouspřežím, nebo veteránem - kabrioletem z období první republiky.                      

Valentn3

 

Tower Park - Praha jako na dlani

Žižkovská věž Tower Park Praha, měřící 216 metrů, je nejen nejvyšší věží v Praze, ale také nejvyšší  vyhlídkovou plošinou v České republice. V jejím interiéru se nachází unikátní 360° vyhlídka s kabinami, restaurace, café, bar a luxusní apartmá.

Zdroj: Prague City Tourism


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor se Scarlett Wilkovou na řecké téma

Scarlett Wilkova200SCARLETT WILKOVÁ se narodila se v Ostravě, ale lidé si často myslí, že je cizinka, protože jim její jméno připadá zvláštní. Wilková je však běžné polské jméno – na Ostravsku je polských jmen hodně – a Scarlett proto, že její maminka ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Kniha pro diváky Zahradních proměn

miluj svou zahradu200Miluj svou zahradu: Zahrady inspirované přírodou je název knihy bratří Richových, které i český divák může znát z televizních obrazovek. Jsou totiž jedni z architektů v pořadu Zahradní proměny vysílaného na Televizi Seznam.

Divadlo

Tak trochu jiný Jules Verne

julesverne 200Laterna magika v letošní sezoně obohatila svůj repertoár opět o jednu jedinou premiéru, na kterou se rozhodla vsadit veškeré své technické i umělecké trumfy. Výsledkem tohoto absolutního tvůrčího nasazení měla být inscenace s vysoce inova...

Film

Ledové Království je o dvou princeznách

Frozen perexLedové Království (2013) je zvláštní směs nejoblíbenějších a nejpozitivnějších žánrů. Animovaná pohádka je zároveň muzikál, komedie i dobrodružná akce, plná nebezpečí a nečekaných zvratů. Předlohu pro pohádku napsal Hans Christ...