Jihočeské památky si na nedostatek návštěvníků nestěžují

Jihočeské památky si na nedostatek návštěvníků nestěžují

Tisk

JCpamatky perexVíce než milion návštěvníků se v roce 2014 vypravilo na jihočeské památky, které spravuje Národní památkový ústav. Nárůst zájmu způsobila lákavá kulturní nabídka, příznivé počasí a stoupající obliba tuzemské turistiky.


Všech dvanáct státních památek v Jihočeském kraji loni navštívilo více než 1,5 miionu lidí, což je oproti předchozímu roku o 8,76 procenta více. Nejnavštěvovanějším z pětice jihočeských hradů a zámků byl Český Krumlov. Druhou pozici si udržela Hluboká nad Vltavou; následovaly Červená Lhota a hrad Rožmberk. Nárůst zájmu turistů zaznamenal i Jindřichův Hradec a zámek Kratochvíle.

K rekordní návštěvnosti jihočeských památek přispělo několik faktorů. Kromě pestré kulturní nabídky sehrálo roli příznivé počasí, ale také zvýšený zájem návštěvníků o domácí památky. K vyšší návštěvnosti přispěl také vzrůstající zájem veřejnosti o návštěvu hradů a zámků v zimním období. Zimní provoz na vybraných jinočeských památkách potrvá do konce března 2015

JCpamatky

Sedmým rokem nabízí zámek Hluboká zimní prohlídky. Návštěvníci zavítají do devíti pokojů soukromých apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství - Schwarzenbergů. Pokoje jsou v zimě temperovány. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 16 hodin.

Pohled do soukromí šlechtické rodiny Buquoyů nabízí během zimních měsíců hrad Rožmberk. Díky nedávné nákladné rekonstrukci jsou zpřístupněny jídelna, salon, herna a pracovna. Pokoje jsou během zimy temperovány. Otevřeno je od listopadu 2014 do března 2015 v úterý až pátek v 11 a ve 13 hodin, o víkendech v 10, 11, 12, 13, 14 a 15 hodin.

Čtvrtou zimní sezonu zahajuje Hradní muzeum v Českém Krumlově v prostorách nejstarší dochované části krumlovské rezidence na zámeckém nádvoří. Expozice muzea má charakter historické muzejní instalace 19. století. Interiéry jsou vybaveny historickými svítidly, restaurovanými kachlovými kamny a replikami starých muzejních vitrín. Součástí expozice je byt a kancelář ředitele schwarzenberského panství z 19. století, zbrojnice, mincovna, klenotnice s ojedinělými církevními památkami, kinematograf promítající schwarzenberské filmy či model hradu zachycující jeho podobu v polovině 16. století. Otevřeno je celoročně od úterý do neděle od 9 do 16hodin.

JCpamatky1

K celoročně zpřístupněným památkám patří také hrad Nové Hrady. Zimní prohlídková trasa zavede návštěvníky do bytu panského úředníka. Prohlídky probíhají vždy ve středu a v pátek od 14 hodin. První lednová prohlídka se uskuteční 21. ledna.

Zimní prohlídky nabízí také zámek Třeboň. Během ledna se návštěvníkům zpřístupní zámek každé úterý od 14 hodin. Schwarzenberská hrobka bude v lednu veřejnosti přístupná každý čtvrtek také od 14 hodin.

Ctibor Čejpa, podle podkladů Národního památkového ústavu České Budějovice
ilustrační foto autor,  www.npu.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Boušková: „Nad osobní kontakt s publikem nic není.“

Bouskova 200Rozhovor s harfistkou světového formátu Janou Bouškovou, která je neúnavnou patronkou festivalu Klášterní hudební slavnosti. Letošní 15 ročník má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Černé ovce a beránek Boží je román nejen o hledání Boha

cerne ovce 200V nakladatelství Host vydali nedávno debut spisovatelky Joanny Cannon s názvem Černé ovce a beránek Boží, který se po necelých dvou týdnů prodeje dostal na třetí místo žebříčku The Sunday Times Bestseller. Nepřehlédněte ho ani vy.

...

Divadlo

Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce

Slavek Novak perexCo uděláte, když narazíte skutečný příběh o skutečném umělci, který hrával hlavní role v Národním a zároveň sváděl ženy pod taktovkou STB, aby je režim mohl vydírat? Jste-li dramatikem, pravděpodobně napíšete hru. Jste-li vtipným a...

Film

Volání ženského rodu

volanirodu perexSborník dvojznačně nazvaný Volání rodu se nevztahuje ke stejnojmennému českému filmu odehrávajícímu se v pravěku (ačkoli má na obálce záběr z něho), nýbrž přináší statě čtyř autorek, napsané za posledních deset let pod zá...