Dějiny výživy a stravování

Dějiny výživy a stravování

Tisk

Dejiny stravovani perexHistorik MARTIN FRANC se podílel na řadě publikací věnovaných různým aspektům společenského vývoje v prvních poválečných desetiletích, snažil se podchytit tehdejší každodennost a adaptaci obyvatelstva na změněné poměry. Psali jsme například o Volném čase v českých zemích nebo o publikaci Mezi pionýrským šátkem a mopedem, zkoumající postavení dětí a mládeže. Nyní se na pulty knihkupectví dostaly DĚJINY VÝŽIVY A STRAVOVÁNÍ V ČESKÝCH ZEMÍCH 1945-1970, pod nimiž je podepsán jako jediný autor.

 


Více než sedmisetstránková kniha (přes padesát stran zabírá seznam použité literatury a pramenů) zaujme cennými obrazovými přílohami - můžeme si prohlédnou barevné reprodukce tehdejších reklamních či propagačních materiálů, obálky kníže a časopisů týkajících se gastronomie. Můžeme si tak prohlédnout pečlivě naaranžované záběry s potravinami mnohdy sotva dostupnými, seznámit se s nabídkou jídelních lístků.

Potíže se zásobováním

Franc mapuje důležité poválečné proměny ve stravování - zejména pak rozšíření veřejných i podnikových jídelen. Popisuje a množstvím podrobností oživuje dění ve znárodněném potravinářském průmyslu orientovaném na šíření (polo)konzerv, připomíná, že po řadu let fungoval přídělový systém, že samozásobitelství - zejména ve vesnici - mnohdy bývalo jediným východiskem z nouze. Všímá si, jak se do zdejších podmínek bezduše přenášely sovětské zkušenosti (třeba s pěstováním kukuřice) a narážely na nezájem i odmítání.

Dejiny stravovani 2

Postihl, jak přetrvávající potíže v zásobování potravinami provázely nabídku obchodů po celé sledované období. Ale cenzura zakazovala, aby se na tyto problémy upozorňovalo – když je třeba protagonisté mimořádně oblíbeného televizního seriálu Tři chlapi v chalupě (1961-1963) vtělili do svých rozmluv, příslušné repliky byly okamžitě vyškrtávány.

Vaření jako hobby i průmysl

Velkou pozornost věnuje Franc proměnám stravovacích zvyklostí, což připisuje jak osvětovým snahám lékařů a jiných odborníků přes správnou výživu, tak masivnímu šíření gastronomických pořadů zejména v televizi. Recepty v nich uplatněné pak vycházely i časopisecky či knižně. Upozorňuje přitom na přebírání zahraničních vzorů, jak ostatně dokládají i přetisky příslušných tiskovin. Věhlas získal hlavně televizní cyklus Vaří šéfkuchař (vysílal se v letech 1963-1970), v jehož několikaminutových epizodách populární osobnosti předváděly své kuchařské umění. Barevně a s předurčením pro plátna kin vznikaly hrané reklamní šoty Dva chlapi v kuchyni (1965/1966). Podle France jich mělo být přes dvacet, katalog krátkých filmů jich zaznamenal jen 16.

Dejiny stravovani 1

Podrobně se Franc věnuje veřejnému stravování – rozebírá nabídku jídelen v podnicích, ve školách i ve veřejném prostoru. Přibližuje bufety a automaty, které nabízely jednoduchá, snadno připravitelná jídla: párky, guláš, pivo, také mléčné koktejly, vesměs konzumované takříkajíc „na stojáka“. Jako kdyby se tak zhmotnilo heslo socialisticky pracovat, socialisticky jíst. Dovíme se i takové pikantnosti, jako že prezident Antonín Zápotocký rád chodíval do věhlasného Automatu Koruna.

Hojnost jako záruka spokojenosti

Zajímavý je rovněž oddíl, který přináší vhled do domácností. Franc tu nahlíží třeba do poradny zveřejňované v týdeníku Vlasta, ať již v těsně poválečném období, kdy se lidé museli vyrovnávat s přídělovým systémem, tak na sklonu 60. let, kdy se přece jen zásobování zlepšilo a rozšířil se sortiment potravin. Také se tu probírají rady jak dobře zvládnout „svátky hojnosti“, Velikonoce, Vánoce i silvestrovsko-novoroční oslavy.

Závěrečný oddíl postihuje, jak se výživa a stravování ocitá mezi mlýnskými kameny politiky, ideologie, vědy a konzumní kultury. Ukazuje různé aspekty související se „zdravými“ potravinami, dotýká se vegetariánství, řeší tloustnutí národa coby důkazu zvyšující se životní úrovně. A také zvažuje stravu jako symbol společenského statusu – vždyť úspěšné shánění obtížně dostupných potravin zvyšuje sebevědomí i pocit příslušnosti k těm „vyvoleným“.

Dejiny stravovani 3

Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945-1970 přinášejí komplexní pohled na zvolenou problematiku. Opravují přitom leckteré zažité omyly či předpojatosti, odkrývají neudržitelnost iluzí diktovaných „očima vzpomínek“. Avšak úspěchy české kuchyně na světových výstavách (třeba v Bruselu 1958, v Montrealu 1967, v Ósace 1970) jsou nezpochybnitelné, i když vzhledem k domácí dosažitelnosti se spíše jednalo pouze o třpytivé pozlátko, jak ostatně naznačuje i stále přitažlivá satira Světáci (1969).

Dejiny stravovani

Martin Franc: Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945-1970
Vydalo nakladatelství Academia, Praha 2024. 734 strany
Foto: kniha

Hodnocení: 100 %

www.academiaknihy.cz/kniha/dejiny-vyzivy-a-stravovani-v-ceskych-zemich-1945-1970/ 


 

Přihlášení



Antarktida. Nejlepší povídky z pera Claire Keeganové

Oceňovaná autorka a královna povídek Claire Keeganová si drží i u našich čtenářů čestné místo a velký zájem, bývá velmi čtená a oblíbená. Její povídky v různých souborech vydává nakladatelství Prostor. Tentokrát nabízí obsáhlejší publikaci nazvanou Antarktida, v níž najdete hned patnáct povídek Claire Keeganové a já si myslím, že by tato knížka rozhodně neměla chybět ve vaší knihovně.

Doba kamenná neskončila kvůli nedostatku kamenů. Ale co doba ropná?

Už více než 150 let používá lidstvo ropu. Už více než 150 let určuje ropa hodnotu půdy a definuje mezinárodní vztahy. A stejnou dobu trvá život May (Marie Anna Myšičková). May je žena, která žije na chudé farmě v Anglii. S rodinou svého manžela moc nevychází a touží po jiném, lepším životě nejen pro sebe, ale i pro dítě, které čeká.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Načítám nejnovější video z playlistu...

Rozhovor

Jan Šrámek: K dirigování mne přivedl Mario Klemens, který byl mým profesorem na konzervatoři

archiv Jan ŠrámekZačalo to hraním na housle, pak přešel na hru na violu, kterou vystudoval na konzervatoři a nějakou dobu pak působil jako vedoucí skupiny viol a zvukař v lisabonském orchestru No...

Je mi skvěle

Chceš vědět, jak se cítit skvěle? Tahle knížka plná zábavy, básniček, otázek k zamyšlení, pokusů, her, vychytávek a vtipných obrázků ti ukáže, co dělat, když ti není úplně hej. Odpoví na otázky, jak vést zdravé vztahy, mít silné tělo, kterému budeš rozumět, a dobré návyky, jak pěstovat silnou vůli, odolnost, cílevědomost. Pomůže ti hledat smysl života. Zjisti, co všechno se v tobě odehrává.

Čtěte také...

Zahrada do vázy: Jak si vypěstovat vlastní květiny k řezu po celou sezónu

Zahrada do vázySluníčko nás láká ven a kdo ještě nezačal s prací na zahradě, měl by to urychleně napravit. Nakladatelství Smart Press vydalo čerstvou novinku, která potě...


Divadlo

Nekonečno snů Michala Nesvedy

nekonecno snu200Bez mučení přiznávám, že jsem v neděli vstupovala do Vinohradského divadla v Praze poněkud skepticky. První, čeho si ovšem k mému velkému překvapení všímám, je velké množství lidí, které se tu ten den sešlo. Hmatatelné napětí prostupuje ...

Film

Kniha o filmu Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec

kuchar perexNakladatelství Casablanca se ujala záslužného úkolu, jakým je vydávání knižních monografií o jednotlivých světově proslulých filmech. Tak se čtenáři mohli seznámit například s Metropolis, Občanem Kanem, Sedmou pečetí, Andrejem Rublevem, Matrixem ...