Šafránové quinotto aneb všechno, na co je chuť v jednom

Šafránové quinotto aneb všechno, na co je chuť v jednom

Tisk

safranMěla jsem chuť na šafrán. Mám ho ráda v rizotu i těstovinách. Rýžové těstoviny jsem měla nedávno – čili rýži a těstoviny v jednom. Chuť na jedno i druhé tedy chyběla. Na quinou byla intenzivní. Rovněž na chilli, eidam, sýr s bílou i modrou plísní, olivy. Neváhala jsem a bylo z toho šafránové quinotto. Nebo všechno, na co mám chuť v jednom. 

Co mi totiž chybělo, byl čas. Čas na postupné vaření risotta jak se patří včetně stání u sporáku. Zároveň čas pokročil a věděla jsem, že nic těžkého na žaludek s osmaženou cibulí, česnekem není dobrá volba. Jít spát hladová jsem odmítla jako první - neusnula bych. Se žaludkem plným risotta jak se patří se záplavou sýru a másla bych spala těžko, pokud vůbec. Šafránové risotto zachránilo mě, můj žaludek i můj spánek – vařilo se samé a o necelou půl hodinu jsem měla vidličku plnou lahodného pokrmu. Navíc, šafrán je léčivý a podporuje trávení. Stačí ho opravdu špetka - jak se říká o šafránu.

1 porce - pokud více, vynásobte podle aktuálního hladu a zájmu strávníků

Připravte si:

40 - 50 g quinoy (u mě barevná, dejte, jakou máte - bílou, červenou, černou, barevnou)
sůl
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek (stačí špetka)
čerstvě v hmoždíři podrcený zelený pepř (můžete i černý, barevný)
šafrán (špetka pravého nebo nepravého šafránu - žluť barvířská, případně kurkumy)
1 polévkovou lžící másla (propuštěného másla ghí, oleje)
150 - 200 g zeleniny dle vaší volby (u mě vše z mrazničky: nakrájená tykvička hokkaido, mrkev, celer, petržel, hrášek, kukuřice, nasekaná chilli paprička, olivy)
1 hrst sýra nakrájeného na kostičky dle vaší volby (u mě z mrazničky eidam, sýr s modrou plísní, sýr s bílou plísní)
nasekanou petrželku a celerovou nať (u mě z mrazničky)

Postup:

1. Quinou jsem na sítu propláchla studenou vodou. Takhle určitě nebude hořká.
2. Dala do hrnce, zalila vodou asi 2 - 3 centimetry nad quinou, osolila. Přidala šafrán, muškátový oříšek, zelený pepř. Olivy, měla jsem vcelku nakrájela a spolu se sýrem dala z mrazničky – aby povolili na talíř. Polovinu petrželky a celerové natě spolu se zeleninou dala ke quinoa. Nechala svařit a pod pokličkou na minimu za asi 15 – 20 minut doměkka uvařila.
3. Pokud se voda nevyvařila a zůstala, quinou pořádně slijte, aby v ní nezůstala ani kapka. Jinak budete mít kaši. Do horké vmíchala vidličkou máslo – vidlička oddělí zrníčka – polovinu sýra a oliv.
4. Quinotto jsem dala na zbylý sýr na talíři –  neodolatelně ho roztopí. Posypala zbývající natí a jde se na to! Ze středu, kde je sýr! Máte rádi natahující se žvýkačkový? Tak neváhejte, přesně takový je a všechna ta lahodná dobrota kolem. Hladoví nebudete!

Určitě vás zajímá:

Quinoa je jedna z mála rostlin, která má v sobě celý protein. Čili obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin. Právě ty si organismus neumí vytvořit sám. Přijímáme je ze stravy. Quinoa udrží zdravé pevné kosti, předejdete osteoporóze neboli jejich řídnutí. Má omega 3 mastné kyseliny pro zdravé srdce, komplexní sacharidy udrží stabilní hladinu cukru v krvi, chrání před chudokrevností. Jako jedna z mála rostlin obsahuje riboflavin, podpoří trávení a zdravé vlasy, poškozené opraví, zajistí růst nových. V nabídce je bílá – jemná, černá a červená – chuťově výraznější. Váháte? Dejte si všechny najednou a rozhodněte se pro quinou tříbarevnou. Barevná trojice najednou je příjemná a harmonická. Barevně i chuťově.

Základní příprava:

Quinou jsem propláchla, takhle určitě nebude hořká, dala do hrnce. Přidala vodu asi 2 - 3 centimetry nad quinou. Osolila a na minimu pod pokličkou za 15 - 20 minut uvařila. Hotovou můžete, nemusíte propláchnout. Quinoa je výborná příloha namísto rýže, brambor. Zastoupí těstoviny, zavářku do polévky. Polévku zahustí, chutnat bude i bez jíšky. Bezlepková quinoa je skvělá se zeleninou, sýrem, čímkoli. Na slano i na sladko.

Namísto pravého šafránu – měsíček lékařský:

Pročišťuje krev a upravuje krevní oběh. Je bylinné antibiotikum. Uvolňuje napětí, křeče, organismus zbavuje škodlivých látek. Obsahuje vitamín C a lykopen, účinný antioxidant, který posiluje zejména při zátěži zdraví organismu. Ten ho dobře přijme, když měsíček projde krátce varem a je tepelně upravený například uvařený spolu s quinoou.Měsíček lékařský můžete použít čerstvý nebo sušený: oranžové nebo žluté okvětní lístky.Výborný je i jako čaj, stačí zalít a nechat 5 - 10 minut louhovat. Dobře se také kombinuje s jinými bylinkami, například meduňkou, mátou, šalvějí.

safran

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka
Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Fotografie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbora Šťastná: “Nej kniha je ta, na které právě pracuju. Tu nejvíc miluju i nenávidím současně.”

Bara Stastna 200Přinášíme vám rozhovor s Bárou Šťastnou, zakladatelkou Šťastného blogu a autorkou několika knížek. Přečtěte si, co pro ni znamená štěstí, na čem teď pracuje, nebo jak se od ostatních liší její poslední kniha.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Přestaň být hodným klukem!

prestanbythodnymklukem perexBýt hodným klukem se v životě nevyplácí! Pokud vás už nyní napadají srdceryvné příběhy, pak se možná budeme pohybovat někde, kde budete notně překvapeni. Být hodným klukem se nevyplácí, protože to nedělá dobře ani mu...


Literatura

Úklony a úklady

Uklony 200Po Etiketě &špionáži se záhy v celkem brzké době po sobě na české pulty dostal i další díl této veleúspěšné série, a to s názvem Úklony & Úklady. Příběh o dívce Sofronii, která k malérům nemá daleko, pobaví své čtenáře a ještě k tomu stihne vyřešit...

Divadlo

Nekonečno snů Michala Nesvedy

nekonecno snu200Bez mučení přiznávám, že jsem v neděli vstupovala do Vinohradského divadla v Praze poněkud skepticky. První, čeho si ovšem k mému velkému překvapení všímám, je velké množství lidí, které se tu ten den sešlo. Hmatatelné napětí prostupuje ...

Film

Hudba z Marsu je hudba historie

hudba z marsu 200Budovatelská komedie Hudba z Marsu, ve které hrají hlavní roli tehdejší Československé hvězdy, jako Jaroslav Marvan nebo Oldřich Nový, nabízí možnost podívat se na povahu tehdejší spo...