Plechová jablka v troubě na slano aneb chutný konec kamarádovy patálie se starou jabloní
Banner

Plechová jablka v troubě na slano aneb chutný konec kamarádovy patálie se starou jabloní

Tisk

jablka perexKamarád vyměnil s tetičkou velký dům na vesnici za malý byt ve městě, kde se tísnil s rodinou. Dům zrekonstruovali, ze starých stromů nechali jen jabloň. „Ta má jablek pro regiment. Zdravá, sladká, nestříkaná, vydrží do jara,“ připomněla teta. Jabloň se zarodit zdráhala pár let. „Zkouší vás,“ prorokovala teta. Po pěti letech nevěděli, co s jablky. “ Žena už všechno upekla, zavařila. Sladké nemůžeme ani vidět,“ hlásil kamarád. „Zkusil jsi jablka na slano?,“ zeptala jsem se. Nakonec, jak přiznali z čistého zoufalství, můj recept vyzkoušeli. ”Když jsou na plechu jablka, malý syn sní i zeleninu kolem nich. Z jiného jídla než plechového, tak mu říká, zeleninu odmítá,“ sdělili spokojení rodiče. 

Plechová jablka v troubě na slano
4 porce

8 jablek, 1 velká červená řepa, 1 velká cibule, stroužky česneku - celé, nasekané nebo prolisované, podle chuti, olej - u mě olivový podle potřeby, sůl, pepř, u mě černý, čerstvou celerovou nať, je-li, šťáva z poloviny citronu

+ Jablka, pokud jsou nestříkaná ze zahrady, neloupeme. Ale, můžete. Červenou řepu a cibuli jsem oloupala a nakrájela na větší kousky. Takto nebude na rozdíl od malých kousků po promíchání s olejem mastná.

+ Nakrájenou zeleninu a jablka důkladně promíchám s olejem, pepřem, česnekem, solí, citrónovou šťávou. Troubu předehřeju na 180 – 200 stupňů, horní, spodní ohřev.

+ Plech vystelu pečícím papírem. Nejprve z něj udělám kouli, pokrčím ho, propláchnu pod tekoucí vodou, lehce vyždímám a tak rozprostřu na plech. Lépe se s ním pracuje, zelenina zůstane při pečení svěží – nevyschne. Stačí papír jen propláchnout, nerozmočit. Rozložím zeleninu. Rovnoměrně, v jedné vrstvě. Tak se propeče dobře a najednou. Chcete-li křupavou, stačí 15 minut. Pokud měkkou, 30 - 45 minut. Ale, každá trouba jinak peče, dobře je vysledovat. V zásadě je dobře péct, dokud nechytí barvu, co se vám zamlouvá.

+ Zeleninu vytáhnu z trouby, posypu celerovou natí. Zjemní, ale neztratí živiny. Pokud byste nať dali péct spolu se zeleninou a jablky, ztratí je a je vysoká šance, že se připálí a zhořkne. Počkat, až zelenina vychladne a pustit se do toho.

jablka

Co vás zajímá: Jablka ze zahrady neloupu, pod slupkou je nejvíce vitamínů. Pokud více chutnají oloupaná, oloupejte - dost vitamínů je určitě i v jablku bez slupky. Jablka můžete upéct s jakoukoli sezónní zeleninou. Rovněž s jiným ovocem. Upéct lze jen ovoce. Způsobu na slano se nebojte. Dobré je podle chuti přidat nasekanou pálivou papričku. Pokud nemáte rádi nebo připravujete pro děti, česnek a chilli vynechejte. Jinak sladce pikantně slaná chuť stojí za to! Jíst se dají samostatně, s vařenými nebo pečenými bramborami. Pokud oloupané brambory přidáte nakrájené nebo nastrouhané na plátky v jablkám, upečou se spolu za stejnou dobu. Skvělé s rýží, těstovinami, chlebem. Stejně jako příloha. Teplý salát. Salát na studeno. Vyzkoušejte.

Text, foto, realizace © Maja Kadlečíková


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Tomáš Šebek při vědomí, orientovaný, komunikace jasná a srozumitelná. Autentický, naléhavý a hluboce lidský Objektivní nález

Tomáš Šebek je mezi českými čtenáři znám především jako autor reportážních knih z humanitárních misí. V nové knize Objektivní nález: Moje nejtěžší mise však nepředstavuje dramatické příběhy ze vzdálených koutů světa, ale obrací pohled do svého nitra. Vytahuje na světlo nejhlubší zákoutí svého dětství stráveného v nefunkční rodině, osobní selhání, partnerské krize i touhu porozumět sám sobě.

Tajemství lady Antonie. Zakázaná vášeň na dvoře Tudorovců

Edice Klokan nakladatelství Alpress nabízí román pro ženy z historického prostředí Anglie 16. století, kdy vládli Tudorovci. Autorkou je Rebecca Michele, které se povedlo sepsat romantický příběh se zajímavou zápletkou. Tajemství lady Antonie, jak se kniha jmenuje, bude však brzy odhaleno. Knížka je primárně spíše červenou knihovnou než historickým románem, ale to nic nemění na tom, že je napínavá, čtivá a romantická, což potěší každou ženu.

Banner

Videorecenze knih

Hledat

Rozhovor

Arnošt Goldflam: „Jsem veselý totální defétista, pesimista a katastrofista.“

Arnošt Goldflam je takový český renesanční člověk - píše knihy, scénáře, hraje v divadle i ve filmech, učí, a tak dále. V blízké době bychom ho měli vidět například v pokračování legendárního snímku Dědictví, o kterém si můžete...

Když odejde od rodiny muž, vzbudí to rozruch a snad trochu pohoršení. Ale co se stane, když se rodinu rozhodne opustit žena?

Krajčířka Eva (Anežka Šťastná) miluje Mánka (Mark Kristián Hochman), avšak navzdory lásce nemohou být tito dva spolu kvůli jejich nerovnému původu. Proto se Eva z trucu rozhodne, že se provdá za kožešníka Samka (Jakub Tvrdík). Jen ať všichni vidí, že ona se nikoho doprošovat nebude!

Čtěte také...

Plavecká soutěž měst 2023. Vodomilové všech věkových kategorií, zbystřete!

PSM2023 perexPLAVECKÁ SOUTĚŽ MĚST se uskuteční ve středu 4. 10. 2023 ve třiceti bazénech napříč Českou republikou. Jejím pořadatelem je Česká asociace Sport pro všechny, soutěž se koná pod záštitou České unie sportu v rámci projektu Tipsport Sportuj s námi. D...


Divadlo

Peter Gábor režíruje v Česku i Slovensku, ale představil se i na scéně Théâtre Moliére v Paříži

peter gabor perexKrásných sedmapadesát let oslavil koncem října renomovaný režisér Peter Gábor. Řadu let sklízí úspěchy na divadelních scénách v Česku i Slovensku, ale objevil se také jako herec se objevil v několika filmech a seriálech. Působil j...

Film

Společenské vědy a audiovize

spol vedy audiovize perexNás nynější svět ovládají audiovizuální média: skrze filmy, televizi, internet či počítačové hry si utváříme představu o současnosti a poměrech v ní. Jenže fungování těchto médií lze zkou...