Plechová jablka v troubě na slano aneb chutný konec kamarádovy patálie se starou jabloní

Plechová jablka v troubě na slano aneb chutný konec kamarádovy patálie se starou jabloní

Tisk

jablka perexKamarád vyměnil s tetičkou velký dům na vesnici za malý byt ve městě, kde se tísnil s rodinou. Dům zrekonstruovali, ze starých stromů nechali jen jabloň. „Ta má jablek pro regiment. Zdravá, sladká, nestříkaná, vydrží do jara,“ připomněla teta. Jabloň se zarodit zdráhala pár let. „Zkouší vás,“ prorokovala teta. Po pěti letech nevěděli, co s jablky. “ Žena už všechno upekla, zavařila. Sladké nemůžeme ani vidět,“ hlásil kamarád. „Zkusil jsi jablka na slano?,“ zeptala jsem se. Nakonec, jak přiznali z čistého zoufalství, můj recept vyzkoušeli. ”Když jsou na plechu jablka, malý syn sní i zeleninu kolem nich. Z jiného jídla než plechového, tak mu říká, zeleninu odmítá,“ sdělili spokojení rodiče. 

Plechová jablka v troubě na slano
4 porce

8 jablek, 1 velká červená řepa, 1 velká cibule, stroužky česneku - celé, nasekané nebo prolisované, podle chuti, olej - u mě olivový podle potřeby, sůl, pepř, u mě černý, čerstvou celerovou nať, je-li, šťáva z poloviny citronu

+ Jablka, pokud jsou nestříkaná ze zahrady, neloupeme. Ale, můžete. Červenou řepu a cibuli jsem oloupala a nakrájela na větší kousky. Takto nebude na rozdíl od malých kousků po promíchání s olejem mastná.

+ Nakrájenou zeleninu a jablka důkladně promíchám s olejem, pepřem, česnekem, solí, citrónovou šťávou. Troubu předehřeju na 180 – 200 stupňů, horní, spodní ohřev.

+ Plech vystelu pečícím papírem. Nejprve z něj udělám kouli, pokrčím ho, propláchnu pod tekoucí vodou, lehce vyždímám a tak rozprostřu na plech. Lépe se s ním pracuje, zelenina zůstane při pečení svěží – nevyschne. Stačí papír jen propláchnout, nerozmočit. Rozložím zeleninu. Rovnoměrně, v jedné vrstvě. Tak se propeče dobře a najednou. Chcete-li křupavou, stačí 15 minut. Pokud měkkou, 30 - 45 minut. Ale, každá trouba jinak peče, dobře je vysledovat. V zásadě je dobře péct, dokud nechytí barvu, co se vám zamlouvá.

+ Zeleninu vytáhnu z trouby, posypu celerovou natí. Zjemní, ale neztratí živiny. Pokud byste nať dali péct spolu se zeleninou a jablky, ztratí je a je vysoká šance, že se připálí a zhořkne. Počkat, až zelenina vychladne a pustit se do toho.

jablka

Co vás zajímá: Jablka ze zahrady neloupu, pod slupkou je nejvíce vitamínů. Pokud více chutnají oloupaná, oloupejte - dost vitamínů je určitě i v jablku bez slupky. Jablka můžete upéct s jakoukoli sezónní zeleninou. Rovněž s jiným ovocem. Upéct lze jen ovoce. Způsobu na slano se nebojte. Dobré je podle chuti přidat nasekanou pálivou papričku. Pokud nemáte rádi nebo připravujete pro děti, česnek a chilli vynechejte. Jinak sladce pikantně slaná chuť stojí za to! Jíst se dají samostatně, s vařenými nebo pečenými bramborami. Pokud oloupané brambory přidáte nakrájené nebo nastrouhané na plátky v jablkám, upečou se spolu za stejnou dobu. Skvělé s rýží, těstovinami, chlebem. Stejně jako příloha. Teplý salát. Salát na studeno. Vyzkoušejte.

Text, foto, realizace © Maja Kadlečíková


 

Zobrazit další články autora >>>

Přihlášení



Antarktida. Nejlepší povídky z pera Claire Keeganové

Oceňovaná autorka a královna povídek Claire Keeganová si drží i u našich čtenářů čestné místo a velký zájem, bývá velmi čtená a oblíbená. Její povídky v různých souborech vydává nakladatelství Prostor. Tentokrát nabízí obsáhlejší publikaci nazvanou Antarktida, v níž najdete hned patnáct povídek Claire Keeganové a já si myslím, že by tato knížka rozhodně neměla chybět ve vaší knihovně.

Doba kamenná neskončila kvůli nedostatku kamenů. Ale co doba ropná?

Už více než 150 let používá lidstvo ropu. Už více než 150 let určuje ropa hodnotu půdy a definuje mezinárodní vztahy. A stejnou dobu trvá život May (Marie Anna Myšičková). May je žena, která žije na chudé farmě v Anglii. S rodinou svého manžela moc nevychází a touží po jiném, lepším životě nejen pro sebe, ale i pro dítě, které čeká.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Načítám nejnovější video z playlistu...

Rozhovor

Taťána Roskovcová: Se sestrou se dokážeme na sebe hezky napojit a společně „vyprávět“ ty hluboké příběhy

archiv Taťána Roskovcová 2

Přes dvě desetiletí spolupracovala s Karlem Gottem, tři roky s Ondřejem Havelkou a jeho Melody Makers, hrála a zpívala na scéně Národního divadla v Praze v jazzové opeře Dobře placená procházka ...

Je mi skvěle

Chceš vědět, jak se cítit skvěle? Tahle knížka plná zábavy, básniček, otázek k zamyšlení, pokusů, her, vychytávek a vtipných obrázků ti ukáže, co dělat, když ti není úplně hej. Odpoví na otázky, jak vést zdravé vztahy, mít silné tělo, kterému budeš rozumět, a dobré návyky, jak pěstovat silnou vůli, odolnost, cílevědomost. Pomůže ti hledat smysl života. Zjisti, co všechno se v tobě odehrává.

Čtěte také...

Cvičení s vlastní vahou bez nářadí

Cvičení s vlastní vahouZacvičte si s knihou! Ať už potřebujete zhubnout nebo posílit svaly, dostat se do kondice či si ji udržet, domácí cvičení s vlastní vahou vám nic nenahradí. Odborníci tento způsob preferují před posilovnami. K tomu, abyste si stanovili optimální cvičební prog...


Divadlo

Nezapomenutelná Adina Mandlová ožije na scéně Městského divadla v Mladé Boleslavi

Adina2001000 tváří Adiny je další z autorských projektů Městského divadla v Mladé Boleslavi, který sleduje životní osudy kdysi herečky Adiny Mandlové. Slavnostní premiéra hry Daniely Sodomové proběhne 30. září. Režisérka a choreografka Adéla Stodolová patří k nejvý...

Film

Čas je jejím sluhou, nikoliv pánem


princezna zakleta v case perexPrincezna Ellena (Natalia Germani) je od narození prokletá. Kletba, kterou na ni uvrhla čarodějnice Murien (Simona Zmrzlá), se má naplnit o jejích dvacátých narozeninách. Na její oslavě se plán...