Mýcení mýtů o zdravém stravování

Mýcení mýtů o zdravém stravování

Tisk

Genialni-potraviny 201Hlavní autor knihy „Geniální potraviny“ Max Lugavere se ke svým myšlenkám o tom, jak strava předurčuje naše zdraví, dostal přes snahu pomoci své mamince, když jí diagnostikovali alzheimera a parkinsona. Max přitom nastudoval spoustu literatury a výsledek tohoto úsilí předkládá i nám.

 

Na své cestě se setkal se spoustou překážek, zejména se musel vypořádat s řadou mýtů v oblasti zdravého stravování, kterými se i sám do té chvíle řídil.

Tuky a obezita, vejce a cholesterol?

Možná i vy si pamatujete na dobu, kdy panoval názor, že převaha tuků ve stravě nejenže vede k obezitě, ale i k srdečním nemocem, že není vhodné jíst vejce, protože obsahují cholesterol, který měl způsobovat srdeční choroby, že je dobré pít mléko a není dobré jíst máslo.

Lugaverovi se podařilo naproti tomu zjistit, že z mléčných výrobků prospívá máslo a také jogurt a naopak ostatní mléčné výrobky a mléko nám nedoporučuje pro jejich intoleranci. Máslo, nahrazované kdysi umělými tuky a rostlinnými oleji kvůli regulaci krevního tlaku, na rozdíl od nich užívat radí spolu s dalšími nasycenými tuky. Rostlinné oleje a margaríny podle něj díky technickému zpracování vadí. Jako se dříve uznávaly, coby zdravé, potraviny nízkotučné a bez cholesterolu a objevil se důraz na cukr, ovoce, sladké nápoje a sacharidovou stravu, Lugavere oproti tomu brojí vůči sacharidům ve stravě, pšenici, rýži, bramborám, sladkému ovoci, a navrhuje do našeho jídelníčku svoje favority: extra panenský olivový olej, avokádo, borůvky, hořkou čokoládu, vejce, hovězí z pastvy, tmavou listovou zeleninu, brokolici, divokého lososa a mandle.

Pročištěním toho, co jíme, doufá dosáhnout nejen prevence demence, ale i zdraví vůbec. Do detailu promýšlí možnosti realizace svého plánu, který představuje v závěru spolu s recepty na zdravá jídla.

Lugaverovo řešení představuje zásadní převrat ve stravovacích zvyklostech a je na každém z nás, abychom zvážili svoje možnosti. Budeme-li však předpokládat, že v tržní společnosti poptávka určuje nabídku, mohla by tato cesta k ozdravění být schůdná.

Genialni-potraviny obalka 2D-2-201x300
Geniální potraviny. Jídlem proti špatné náladě, únavě, mozkové mlze a demenci
Autor: Max Lugavere & Paul Grewal
Původní název: Genius Foods: Become Smarter, Happier, and More Productive While Protecting Your Brain for Life (2018)
Žánr: populárněvědná literatura
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2023, brožovaná vazba
Počet stran: 432

Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: https://www.melvil.cz/kniha-genialni-potraviny/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pohľad na komunálnu politiku Zuzany Wienk z Aliancia fair play

Zuzana Wienk 200

Aká je súčasná politická situácia na územnej samospráve? Nesústreďujeme sa iba na samosprávu, ale vyberáme si kauzy alebo prípady, ktoré považujeme za veľmi dôležit...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Najezte se na louce nebo v lese

les a louka  200V poslední době je moderní všímat si darů přírody a s tím souvisí i trend jezení divokých rostlin. Na ruku mu jde i kina Les a louka na talíři obsahující 150 receptů z divoké kuchyně.

 

...

Literatura

Batman nastoupil na Hřbitovní směnu

batman200V listopadu nám nakladatelství Crew nadělilo různorodé příběhy z Gotham City pod názvem Batman 6: Hřbitovní směna. Aby bylo jasno, mluvíme o sérii, kterou má pod palcem ostřílený a komiksovou komunitou vážený Scott Snyder. Spoustu neokoukaných histore...

Divadlo

Městské divadlo Mladá Boleslav uvede premiéru mystické komedie Hotel mezi dvěma světy

premiera200Hru francouzsko-belgického autora Erica - Emmanuela Schmitta Hotel mezi dvěma světy uvede v pátek 21. dubna Městské divadlo Mladá Boleslav. Inscenaci, která se hraje v překladu Michala Lázňovského, režíruje Petr Mikeska.

...

Film

Zjevení – když po vás jde to „z druhé strany“

zjeveni dvd 200Nejeden horor dává ponaučení, že není radno si zahrávat s tajemnými silami a s „druhou stranou“. Bohužel se však stále najdou tací, kteří si nedají říct a nedají. A takoví rozjíždí horor Zjevení.

...