Hlavní autor knihy „Geniální potraviny“ Max Lugavere se ke svým myšlenkám o tom, jak strava předurčuje naše zdraví, dostal přes snahu pomoci své mamince, když jí diagnostikovali alzheimera a parkinsona. Max přitom nastudoval spoustu literatury a výsledek tohoto úsilí předkládá i nám.
Na své cestě se setkal se spoustou překážek, zejména se musel vypořádat s řadou mýtů v oblasti zdravého stravování, kterými se i sám do té chvíle řídil.
Tuky a obezita, vejce a cholesterol?
Možná i vy si pamatujete na dobu, kdy panoval názor, že převaha tuků ve stravě nejenže vede k obezitě, ale i k srdečním nemocem, že není vhodné jíst vejce, protože obsahují cholesterol, který měl způsobovat srdeční choroby, že je dobré pít mléko a není dobré jíst máslo.
Lugaverovi se podařilo naproti tomu zjistit, že z mléčných výrobků prospívá máslo a také jogurt a naopak ostatní mléčné výrobky a mléko nám nedoporučuje pro jejich intoleranci. Máslo, nahrazované kdysi umělými tuky a rostlinnými oleji kvůli regulaci krevního tlaku, na rozdíl od nich užívat radí spolu s dalšími nasycenými tuky. Rostlinné oleje a margaríny podle něj díky technickému zpracování vadí. Jako se dříve uznávaly, coby zdravé, potraviny nízkotučné a bez cholesterolu a objevil se důraz na cukr, ovoce, sladké nápoje a sacharidovou stravu, Lugavere oproti tomu brojí vůči sacharidům ve stravě, pšenici, rýži, bramborám, sladkému ovoci, a navrhuje do našeho jídelníčku svoje favority: extra panenský olivový olej, avokádo, borůvky, hořkou čokoládu, vejce, hovězí z pastvy, tmavou listovou zeleninu, brokolici, divokého lososa a mandle.
Pročištěním toho, co jíme, doufá dosáhnout nejen prevence demence, ale i zdraví vůbec. Do detailu promýšlí možnosti realizace svého plánu, který představuje v závěru spolu s recepty na zdravá jídla.
Lugaverovo řešení představuje zásadní převrat ve stravovacích zvyklostech a je na každém z nás, abychom zvážili svoje možnosti. Budeme-li však předpokládat, že v tržní společnosti poptávka určuje nabídku, mohla by tato cesta k ozdravění být schůdná.
Geniální potraviny. Jídlem proti špatné náladě, únavě, mozkové mlze a demenci
Autor: Max Lugavere & Paul Grewal
Původní název: Genius Foods: Become Smarter, Happier, and More Productive While Protecting Your Brain for Life (2018)
Žánr: populárněvědná literatura
Nakladatelství: Jan Melvil Publishing
Rok vydání: 2023, brožovaná vazba
Počet stran: 432
Hodnocení: 100 %
Zdroj foto: https://www.melvil.cz/kniha-genialni-potraviny/
< Předchozí | Další > |
---|